En Sıcak Konular

Libya'dan Türkiye'ye çağrı

4 Nisan 2011 12:24 tsi
Libya'da çatışmalar sürerken ülkeden kaçış da hız kesmiyor...

12.02: İMAN EL UBEYDİ'NİN BIRAKILMASI İÇİN TÜRKİYE'DEN YARDIM TALEBİ

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı askerlerin kendisine tecavüz ettiğini söyleyen İman el Ubeydi'nin serbest bırakılmasına yardımcı olunması talebini içeren 500 bin imzalı dilekçenin, Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosluğu'na verileceği belirtildi.

Dilekçede Ankara'dan, "İman el Ubeydi'nin serbest bırakılması ve güvenliğinin garanti altına alınması" için yardım etmesi isteniyor.

İnternet üzerinden imza kampanyasını düzenleyen Avaaz adlı hareketin sitesinde, "Kaddafi'nin uluslararası çapta öfke yaratan bu duruma kayıtsız kaldığı, ancak yabancı gazetecilerin serbest bırakılmasını isteyen Türk hükümetini dinlediği" ifadesine yer verildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben yazılan dilekçede, "İman el Ubeydi'nin serbest bırakılması ve güvenliğinin garanti altına alınmasına yardımcı olmak, tecavüz ve tacizle ilgili kapsamlı bir soruşturma yapılmasına destek olmak için tüm diplomatik yollara başvurulması" çağrısında bulunuldu.

26 Martta Trablus'ta yabancı gazetecilerin bulunduğu otele koşarak giren ve askerlerin kendisine tecavüz ettiğini anlatırken güvenlik güçleri tarafından zorla götürülen El Ubeydi'nin o tarihten bu yana görünmediği öne sürülüyor.

Ubeydi, 23 Mart Çarşamba günü Trablus'ta bir kontrol noktasında askerler tarafından gözaltına alındığını, kelepçelediğini ve tecavüze uğradığını söylemişti. Libya hükümeti Ubeydi'nin serbest bırakıldığını açıklamıştı.

11.06: İNGİLİZ BASINI: "UBEYDİ, TÜRKİYE YOLUNDA"

İngiliz basını, dün Yunanistan'ı ziyaret eden Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdülati El Ubeydi'nin Türkiye'yi de ziyaret edeceğini bildiriyor.

BBC, Channel 4 gibi İngiliz kanalları Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitri Druças'ın dünkü açıklamalarına dikkati çekerek, Druças'ın Ubeydi'nin Türkiye ve Malta'yı da ziyaret edeceğini söylediğini aktardı.

İngiliz basını Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, yetkililerini başka ülkelere yollayarak, "krizden çıkış yolu aradığı" yorumunu yapıyor.

Bu arada basın, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papendreu'nun Libya'daki durumla ilgili Türkiye, Katar ve İngiltere başbakanlarıyla telefon görüşmeleri yaptığını bildiriyor.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı doğrulamasa da Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi'nin yardımcılarından Muhammed İsmail'in geçen hafta Londra'ya gelerek, İngiliz hükümeti yetkilileriyle görüştüğü ortaya çıkmıştı.

Öte yandan, İskoçya polisi geçen hafta İngiltere'ye gelen Libya Dışişleri Bakanı Musa Kussa'yı 1988'deki Lockerbie saldırısıyla ilgili sorgulamak istiyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron Kussa'ya dokunulmazlık tanınmadığını açıklarken, Kussa'nın Libya'da dönemin önde gelen istihbarat yetkililerinden biri olduğu kaydediliyor. Libyalı ajan Abdülbasit El Megrahi'nin sorumlu tutulduğu Lockerbie saldırısında, bir yolcu uçağına yerleştirilen bombanın İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde patlaması sonucu 270 kişi hayatını kaybetmişti. El Megrahi kanser hastası olduğu gerekçesiyle 2009 yılında İskoç hükümeti tarafından serbest bırakılmıştı. Hala hayatta olan El Megrahi, Libya'da kahraman gibi karşılanmıştı.

09.42: LİBYA'DA GÖZALTINA ALINAN EL CEZİRE MUHABİRİ SERBEST BIRAKILDI

Libya'da gözaltına alınan El Cezire televizyonu muhabirlerinden birinin serbest bırakıldığı bildirildi.

El Cezire televizyonundan yapılan açıklamada, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerce 27 gün önce gözaltına alınan 4 El Cezire muhabirinden birinin serbest bırakıldığı belirtildi.

El Cezire televizyonundan elektronik posta aracılığıyla yapılan açıklamada Lüti El Mesudi adlı Tunuslu El Cezire muhabirinin serbest bırakıldığı, Moritanyalı Ahmed Veluldeddin, Norveçli Amar El Hamdan ile İngiliz Kamil El Talu adlı diğer 3 muhabirin ise gözaltı durumlarının devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada, El Cezire çalışanlarının, El Masudi'nin ''çektiği sıkıntıların son ermesinden mutluluk duymakla beraber'' diğer 3 muhabirin de ''derhal serbest bırakılması'' çağrısında bulundukları bildirildi.

04.38: LİBYA'DAN KAÇAN YABANCI İŞÇİLERİN İLK VE ZORLU DURAĞI: ŞUŞA KAMPI

Libya'daki çatışmalardan kaçan binlerce yabancı işçinin ilk durağı Tunus sınırından yedi kilometre içerdeki Şuşa kampı oluyor.

Birleşmiş Milletler, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç teşkilatları, Uluslararası Göç Örgütü'nün yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşunun kurduğu çadırlarda yaşayan yaklaşık 15 bin kişi evlerine dönmeye çalışırken, büyük bölümü de mülteci konumuna düşmüş bulunuyor.

Bangladeşli, Tunuslu, Faslı veya Nijeryalı, kampın tüm sakinlerinin ortak bir hikayesi var: Evlerine önemli bir maddi kaynak gönderdikleri işlerini Libya'daki iç savaş dolayısıyla bırakarak kaçmak zorunda kalmaları.

Genç, yaşlı demeden Tunuslular mültecilere haftalardır yardım sağlamak için gönüllü olmaya devam ediyorlar. Mısır'daki geçici yönetim Libya'dan kaçan Mısırlılar'a hava yoluyla tahliye imkanı sağlarken, Bangladeş vatandaşlarının aynı şansa sahip olamadıkları göze çarpıyor.

Mülteci kampında, ülkelerindeki çatışmalardan kaçan Libya vatandaşlarının bulunmadığı gözleniyor ve bu aşamada kimse kaç yabancı işçinin daha sınırı geçmek için beklediğini bilmiyor.

Kampta çok sayıdaki yardım kuruluşunun ve gönüllülerin çabalarına rağmen zorlu bir yaşam hüküm sürüyor ve sıcaklıkların artmasıyla koşulların giderek daha da zorlaşacağı öngörülüyor.

Yaklaşık 15 bin kişinin gıda, temiz su ve barınma ihtiyacı şimdilik karşılanırken, zaman geçtikçe ve sıcaklık arttıkça sıkıntı çekilmesinden endişe ediliyor.

Kampta her gün 16 bin kişilik sıcak yemek dağıtan Dünya Gıda Programı'nın günlük 25 bin yemek sağlama kapasitesi bulunuyor, ancak yemeklerini yiyen mültecilerin plastik tabaklarını toz toprak içindeki kampta yerlerde bırakmaları dikkat çekiyor. BM'nin yanı sıra sivil toplum kuruluşları da kamp sakinlerine yemek dağıtıyor.

Az sayıdaki kadın ve çocuklar için de zorlu yaşamın rutin hale geldiği kampın sakinleri, müzik yapmayı bilen mültecilerin derme çatma sahnede verdiği konserlerle eğleniyor.

Mülteciler zorlu koşullara rağmen ibadetlerini de yapmaya çalışıyor.

04.20: BİNGAZİ LİMANINDA 90'I YARALI 190 KİŞİYİ ALAN FERİBOT, YAKLAŞIK 460 YOLCUSUYLA TÜRKİYE'YE HAREKET ETTİ

Tıbbi malzeme ve ilaç götürmek üzere Libya'ya giden Ankara Feribotu, Bingazi Limanı'ndan Türkiye'ye doğru hareket etti.

Misrata Limanı'ndan aldığı yolcularla akşam saatlerinde Bingazi Limanı'na geçen Ankara Feribotu, Bingazi Limanından da 90'ı yaralı 190 kişiyi daha aldı.

Feribota alınanlar arasında Bingazi'de bekleyen 30 Türk ile Ukrayna, Yunanistan ve Hollanda vatandaşları da bulunuyor.

Limandan ayrılmadan önce Türkiye'nin Bingazi Başkonsolosu Ali Davutoğlu da feribota geldi.

Feribotun birinci kaptanı Muzaffer Korkmaz ile görüşen Davutoğlu, Mistara kentinden yaklaşık 270 kişiyi alan feribotun Bingazi'deki yaralıları da Türkiye'ye götürmek üzere aldığını söyledi.

Davutoğlu sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın bu gemiyi beklediğini belirterek, Türkiye'nin yaralıları taşıyarak çok önemli bir görev üstlendiğini kaydetti.

Ankara Feribotu, Baltalimanı Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yavuz Kabukçuoğlu başkanlığındaki 15 sağlık görevlisi, 3 ambulans, 10'u özel harekat polisi toplam 20 emniyet görevlisini Misrata Limanı'na götürmüş, geçen salı öğle saatlerinde limana 6,5 mil yaklaşan feribot, limanda çatışma olduğu için güvenlik gerekçesiyle NATO gemilerince açığa çekilmişti. Misrata Limanı'nın güvenlik gerekçesiyle 5 gündür 25 mil açığında bekletilen Ankara Feribotu, dün akşam saatlerinde Misrata'dan Bingazi Limanına gelmişti.

AJANSLAR

 



Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,681 µs