En Sıcak Konular

Suriye'deki olaylarda bilgi karmaşası

1 Nisan 2011 20:29 tsi
Suriye'nin çeşitli kentlerinde Cuma namazının ardından yapılan gösterilere ilişkin bilgi karmaşası yaşanıyor.

Uluslararası haber ajansları gösterilerde ölü ve yaralıların olduğunu duyururken, gösteri yapan kitleler ile ölü ve yaralı sayılarına ilişkin farklı rakamlar bildiriyor.

Uluslararası haber ajanslarının görgü tanıklarına dayandırdıkları haberlere karşılık, yerel kaynaklar bazı kentlerde gösteri yapanların yönetime destek veren gruplarla karşı karşıya geldiklerini, bazı kentlerde ise göstericilere yerel halkın müdahale ettiğini belirtiyor.

Uluslararası haber ajanslarının haberlerinde güvenlik güçlerinin göstericilere müdahale ettiği belirtilirken, yerel kaynaklar güvenlik güçlerinin ateşli silahlarla müdahale etmediğini ve gaz bombası kullanmadığını ifade ediyor.

Başkent Şam'da göstericilerin sembolü haline gelen Emeviye Camisi'ndeki Cuma namazına ilişkin uluslararası haber ajanslarının geçtiği haberlerde ise, "özgürlük" sloganları atan göstericilere polisin müdahale ettiği iddia ediliyor ancak görgü tanıkları Emeviye Camisi'nde herhangi bir olay yaşanmadığını vurguluyor.

Namaz öncesinde, çevrede alınan geniş güvenlik önlemlerine dikkat çeken görgü tanıkları, cami önünde yönetime ve Devlet Başkanı Beşşar Esad'a destek gösterisi yapıldığını, bu gruba namazın ardından camiden çıkanların da katıldığını kaydediyor.

-DUMA'DAKİ OLAYLAR-

Bugün Şam'a 13 km mesafede bulunan Duma kasabasında yapıldığı öne sürülen gösterilere ilişkin haberler ise, bilgi karmaşasını arttırıyor.

AFP Duma'da gösteri yapıldığını ve olaylarda 4 kişinin öldüğünü, onlarca yaralı olduğunu duyurdu. Reuters Duma'da 3 kişinin öldüğünü, güvenlik güçlerinin gaz bombası kullandığını duyururken Duma'da yaşayan bazı görgü tanıkları "yerleşim biriminde kaydadeğer bir olay yaşanmadığını, ölü veya yaralı olmadığını ve güvenlik güçlerinin hiçkimseye müdahale etmediğini" belirtiyor.

Gösterilerin niteliğine ilişkin de birbiri ile çelişen bilgiler aktarılıyor. El Cezire Şam, Duma, Lazkiye, Banyas, Der'a, Haseke ve İdlip kentlerinde BAAS Partisi aleyhine sloganlar atan binlerce kişinin gösteri yaptığını bildirdi.

El Cezire, Der'a kentinde binlerce kişinin sokaklara döküldüğünü ve hürriyet sloganları attıklarını öne sürdü.

El Cezire televizyonu ile telefon bağlantısı yapan Der'alı milletvekili Halid El Abbud ise, "Der'a kentinde Cuma namazı sonrası gösteriler yapıldığını ancak gösterilerde Beşşar Esad aleyhine sloganlar atılmadığını" söyledi.

"El Cezire televizyonunu ve uluslararası haber ajanslarını Suriye'deki olayları çarpıtmakla ve yalancılıkla suçlayan" El Abbud, bugün Der'a kentinde yapılan gösterilerde "ülke birliğini vurgulayan sloganların atıldığını" söyledi.

El Arabiya ise, gösterilerde Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın devrilmesine yönelik sloganlar atıldığını ileri sürdü.

-SURİYE DEVLET TELEVİZYONU:"REFORMLAR HIZLANSIN GÖSTERİSİ"-

Suriye Devlet Televizyonunda yer alan haberde "Suriye'nin bazı kentlerinde reformcular tarafından gösteri yapıldığı ve gösterilerde reformların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi yönünde sloganlar atıldığı" bildirildi.

Resmi haber ajansı SANA ise, "Cuma namazının ardından bazı kentlerde ulusal birliğe vurgu yapan ve provokasyonlara dikkat çekilen sloganlar atıldığını" duyurdu.

Cuma hutbelerinde de "ulusal birliğe vurgu yapılarak, Suriye'nin bir komployla karşı karşıya kaldığına ve buna karşı halkın birlikte durması gerektiğine" dikkat çekildiği belirtildi.

Haberde, Der'a ve Lazkiye kentlerindeki bazı camilerden çıkan cemaatin, "reform çalışmalarının hızlandırılması yönünde slogan attıkları" belirtilerek, "Hiçbir kentte Cuma namazına katılan cemaat ile güvenlik güçleri arasında çatışma yaşanmadığı" kaydedildi.

zaman



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,829 µs