En Sıcak Konular

Kaddafi Birlikleri evlere saldırıyor

1 Nisan 2011 17:07 tsi
Libya’da Muammer Kaddafi’ye bağlı birliklerin muhaliflerin elindeki Misrata’yı ağır bombardımana tuttuğu ve kent merkezindeki dükkanlara ve evlere saldırdığı bildirildi.

 Libya’da Muammer Kaddafi’ye bağlı birliklerin muhaliflerin elindeki Misrata’yı ağır bombardımana tuttuğu ve kent merkezindeki dükkanlara ve evlere saldırdığı bildirildi.

Muhaliflerin bir sözcüsü, Kaddafi’ye bağlı güçlerin kenti bugün tank ve roketatarla vurduğunu belirterek, “Rastgele ve yoğun bir bombardımandı” dedi. Sami adındaki sözcü, “Artık burayı tanıyamıyoruz. Yıkımı tarif etmek mümkün değil” diye konuştu.

Kente girmeyi başaran Kaddafi yanlısı askerlerin dükkanları ve evleri yağmaladığını ve önlerine çıkan herşeyi tahrip ettiklerini de söyleyen Sami, “Sivillerin evleri de dahil herşeyi hedef alıyorlar. Ne diyeceğimi bilmiyorum, Allah yardımcımız olsun” ifadelerini kullandı.

-“HAVA SALDIRISINDA SİVİLLER ÖLDÜ”

Bir Libyalı doktor, Batılı koalisyon güçlerinin hava saldırısında sivillerin öldüğünü söyledi.

Libyalı doktor, BBC muhabirine yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerinin önceki gün Brega kenti yakınında düzenlediği hava saldırısında çoğu çocuk 7 sivilin öldüğünü belirtti.

Hava operasyonunda 25 sivilin de yaralandığını ifade eden doktor, hava saldırısında Libya lideri Muammer Kaddafi yandaşlarının bulunduğu askeri konvoyun hedef alınmasından sonra Brega’nın 15 kilometre uzağındaki bir köyden kendisini çağırdıklarını anlattı.

BBC ayrıca iki ev arasında bulunan cephane yüklü bir römorkta patlama olduğunu, yaşları 12 ila 20 olan kız ve erkeklerin öldüğünü duyurdu. BBC’nin haberi henüz doğrulanmadı.

Libya’da muhalifler Brega’ya dayandı

Libya’da Kaddafi ilerlerken, muhalifler de boş durmuyor. İki taraf arasında sık sık el değiştiren petrol kenti Brega, yine ateş altında. Muhaliflerin dün Kaddafi güçlerine geçen kente girmeye çalıştıkları belirtildi. Kentin çevresinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
 
Bingazi’de konuşlanan isyancılar, başkent Trablus’a ilerlemeye devam ederken, yol üzerinde bulunan Ras Lanuf, Brega gibi petrol kentlerini de ele geçirmeye çalışıyor.
 
Kaddafi’ye bağlı güçlerin, dün Brega’da isyancıları püskürtmesi, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu. Bugün ise muhaliflerin Brega’nın doğusunda, Ecdebiye kenti yolunda kontrol noktası oluşturduğu belirtildi.

Ayrıca, muhalifler Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerin batıdaki kentleri bırakması ve halka ifade özgürlüğü tanıması gibi koşullara dayanan bir ateşkes konusunda anlaşabileceklerini bildirdi.
 
Öte yandan, Kaddafi’ye bağlı birlikleri etkisiz hale getirmek için başlatılan uluslararası operasyona Belçika’da destek verdi. Belçika’nın gönderdiği 6 adet F-16 savaş uçağının geçtiğimiz 2 gün boyunca bombardımana katıldığı belirtildi.

 

Londra’da Kaddafi pazarlıkları mı yapılıyor?

Libya’da iç savaşa dönüşen halk ayaklanması tarafların karşılıklı hamleleriyle devam ederken, dün akşam başkent Trablus’ta Kaddafi yanlıları liderlerine destek gösterisi yaptı. Batı karşıtı sloganlar atan kalabalık, son ana dek savaşacağını haykırdı. Kalabalık arasında çok sayıda kadının da olması dikkat çekti.

Genç bir gösterici kadın kameralara şöyle sesleniyordu:

“Uçuşa yasak bölgeniz bizi korkutamaz. Her zaman liderimizi yanında olacağız, onu koruyacağız.”

Öte yandan Libya lideri Muammer Kaddafi, Libya’daki askeri operasyona katılan uluslararası güçlerin, ülkede kontrolü kaybedebilecekleri bir durum yarattıklarını iddia etti. Kaddafi, resmi haber ajansı Jana’ya açıklamasında, “Batılıların devam

etmesi durumunda, dünyanın gerçek bir savaşa gireceğini” öne sürerek “Batılıların kontrol edemeyecekleri ciddi bir şeye başladıklarını ve sahip oldukları imha olanakları ne olursa olsun, durumun kontrolleri dışına çıkacağını” söyledi. Libya lideri, batılı liderlerin “Akdeniz’de, Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasında ikinci bir haçlı seferi başlatma kararı aldıklarını” iddia ederek, çözümün, bu liderlerin “derhal istifa etmeleri ve halklarının başka alternatifler aramaları” olduğunu söyledi. Buna karşın İngiliz basını, Trablus yönetimine yakın isimlerin Kaddafi’ye güvenli bir çıkış yolu bulmak için Londra’da İngiliz yetkililerle görüşmeler yaptığını öne sürüyor.

Bu arada Dışişleri Bakanı Musa Kusa’nın istifasının ardından Libya’nın BM temsilcisi olarak atanan eski dışişleri bakanlarından Ali Abdüsselam Treki de görevinden istifa etti.

euronews

 

 



Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,152 µs