En Sıcak Konular

İş Bankası genel müdürü kim olacak?

1 Nisan 2011 14:30 tsi
İş Bankası genel müdürü kim olacak? İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin genel müdürlük görevini bırakacağı açıklamasının ardından, hem bu koltuğa hem de Bankalar Birliği Başkanlığına kimin oturacağı sorusu ortaya çıktı.

İş Bankası Genel Müdürlüğü için genel müdür yardımcısı Aykut Demiray en kuvvetli isim olarak telaffuz ediliyor. İkinci isim olarak ise bir diğer genel müdür yardımcısı Adnan Bali'nin adı geçiyor.

Bankalar Birliği Başkanlığı içinse Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ismi öne çıkıyor.
 
Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı olarak devam edecek olan Özince’nin genel müdürlük koltuğunu bırakacağını açıklaması kamuoyu için 'sürpriz' olsa da İş Bankası ve Bankalar Birliği için sürpriz olmamış görünüyor.
 
İş Bankası’nda bir çalışanın 35 yılını doldurmasının ardından ayrılık kararı aldığı anımsatılarak, Özince’nin de bu kurala uyduğu vurgulanıyor. Ancak, Özince’nin askerliğini 1.5 yıl yedek subay olarak yapması nedeniyle 35 yıl hesabına dahil edilip edilmeyeceği ayrı bir tartışma konusu olarak kenarda duruyor.

35 yıl çalışma geleneğinin yanı sıra Bankanın bir başka geleneği ise yeni genel müdürün, kurumun içinden ve de 'en kıdemli' genel müdür yardımcısının olması. Bu durumda akıllara Aykut Demiray geliyor. Demiray da Özince gibi ODTÜ mezunu. Ve ondan sadece bir yaş küçük. Özince’den kıdemi ise 3 yıl daha az. Bu durumda 35 yıl geleneği devam ederse, bu koltukta oturma süresi sadece 3 yıl olacak.
 
Demiray’ın kıdeminden dolayı genel müdür olması beklense de, kendisi Hazine’den sorumlu genel müdür yardımcısı. Oysa 1990’larda genel müdürlük koltuklarına  Hazineden gelen yöneticiler oturuyorken; 2000’lerde kredilerden sorumlu yöneticilerin bu koltuklara oturduğu gözleniyor.
 
İşte bu durumda İş Bankası için de kıdemi az olsa da kredilerden sorumlu genel müdür yardımcısı Adnan Bali’nin ismi öne çıkıyor. ODTÜ mezunu olan Bali, bankaya 1986 yılında müfettiş yardımcısı olarak katıldı. 30 Mayıs 2006 tarihinde Genel Müdür Yardımcılığına atandı.
 
Bankalar Birliği

Özince’nin bir diğer koltuğu ise Bankalar Birliği Başkanlığı idi. Kendisinden önceki genel müdür Ünal Korukçu’dan 1998 yılında başkanlık koltuğunu da devralmıştı. Ancak 2000 yılında bu koltuktan kalkmış 2002 yılında yeniden seçimle oturmuştu. 2002’den beri de kesintisiz olarak Bankalar Birliği Başkanlığını yürütüyordu.
 
İşte Özince’nin bu görevinden ayrılmasıyla Bankalar Birliği’ne kimin geleceği sorusu da ortaya çıktı. Rutin olarak Mayıs ayında yapılması gereken seçimin Nisan ayına çekilebileceği konuşulurken, bu koltuk için en güçlü isimlerin Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt ile TEB Genel Müdürü Varol Civil’in isimleri güçlü olarak öne çıkıyor.
 
Sektörün, kamu bankaları genel müdürlerine 'seslerini yeterince duyuramazlar', ‘sorunlarımızı güçlü şekilde ifade edemezler’ kaygısıyla sıcak bakmayacağı konuşuluyor.
 
İş Bankası’nın yeni genel müdürünün de bu koltuğa seçilmeyeceği belirtilirken buna gerekçe olarak sektörde onlardan daha deneyimli genel müdürlerin bulunması gösteriliyor.
 
Bu nedenle de sektörün en büyük ve en deneyimli isimleri olarak Özen, Akkurt ve Civil’in isimleri telaffuz ediliyor.

hürriyet / aysel alp

SON DAKİKA: 12 yıl boyunca İş Bankası Genel Müdürü olarak görev yapan Ersin Özince'nin istifasının ardından İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali oldu. Adnan Bali'nin ismi BDDK'ya bildirildi.



Bu haber 3,039 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,137 µs