En Sıcak Konular

İhracatta Mart ayı rekoru

1 Nisan 2011 14:07 tsi
Türkiye İhracatçılar Meclisi, ihracatın Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22.8'lik artışla 11 milyar 722 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı.
Buna göre ihracat mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde yüzde 22.8'lik artışla 11,7 milyar dolar oldu. TİM verilerine bu oran, Cumhuriyet tarihinin en yüksek mart ayı ihracat rakamı. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 20.74 artışla 31.3 milyar doları bulan ihracatta 12 aylık rakam ise 119.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

MART AYLARI CUMHURİYET REKORU"

Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği'nin Bursa'da yaptırdığı Otomotiv Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin açılış töreni ile birlikte yapılan basın toplantısında ihracat gerçekleşmelerini açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şöyle dedi: "Bildiğiniz gibi kriz sonrasının rekor büyüme rakamları açıklandı.

Mart ayı ihracat rakamları da kriz sonrasının en yüksek rakamları. Son 32 ayın da en yüksek rakamı. Sadece mart ayları göz önüne alındığında Cumhuriyet tarihinin en yüksek mart ayı rakamları. Bir rekordur. Mart ayında ihracatımız, 2010 yılının aynı ayına göre yüzde 22,81 artışla 11 milyar 723 milyon dolar olurken, yılın ilk üç ayında yüzde 20,74 artışla 31 milyar 390 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Son oniki aylık dönemde ise yüzde 15,15 artışla 119 milyar 368 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Mart ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 955 milyon dolar ile Otomotiv Endüstrisi sektörümüz yaparken, Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörümüz 1 milyar 430 milyon dolar ile ikinci sırada, Çelik sektörümüz ise 1 milyar 391 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörlerimiz Mart ayında 1 milyar 484 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 12,66 pay alırken, sanayinin payı 9 milyar 956 milyon dolar ihracat ile yüzde 84,93, madencilik ürünlerinin payı ise 282 milyon dolar ile yüzde 2,41 oldu.Mart ayında sektörlerimiz içinde en fazla ihracat artışını yüzde 92,77 ile Tütün ve Mamulleri sektörümüz, yüzde 58,77 ile Gemi ve Yat sektörümüz ve yüzde 40,32 ile Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektörümüz yakaladı."

"YERLİ OTOMOBİLİR ZAMANI GELDİ"

Büyükekşi, istihdamda vasıflı eleman sıkıntısının hala giderilemediğine işaret ederek, "Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, bu ihtiyaçtan yola çıkarak 2008 yılında bu okulu hayata geçirmeye karar verdi. Bu okuldan mezun olacak çocuklar çok şanslı olacak. Mezun olduklarında çok kolay iş bulacaklar” diye konuştu.

Otomotiv sektörünün, Türkiye'yi 2023 ihracat hedefine taşıyacak en kilit sektörlerin başında geldiğini belirten Büyükekşi, Başbakan Erdoğan tarafından dile getirilen yerli otomobil üretme konusunda "Türk markalı bir otomobili dünyaya armağan etmemizin vakti geldi. İşte bu yüzden bizim bu sektörümüzü desteklememiz, bu sektörümüzün arkasında durmamız gerekiyor” dedi.

MB FAİZ İNDİRMEYEREK BÜYÜK BİR ŞANSI KAÇIRDI

Konuşmasında Merkez Bankası'nın son aldığı önlemlere de değinen Büyükekşi, Merkaz Bankası'nın munzam karşılıkları artırmasına karşın mart ayında faiz indirimine gitmeyerek büyük bir şansı kaçırdığını ve son kararlarla en başa dönüldüğünü kaydetti.

MB'ye döviz alımlarını artırmasını öneren Başkan Büyükekşi şunları söyledi: "Merkez Bankası, 18 Eylül 2010'da TİM'e yapılan ziyaretin ardından Ekim ayından itibaren döviz rezervlerini artırmaya başladı. 3 hafta kadar bu programa devam ettikten ve 3 milyar dolar aldıktan sonra Kasım ve Aralık ayında iki defa faiz indirimine gitti.

Faizleri indirirken munzam karşılık oranlarını artırmaya başladı. Maalesef önlem almakta geç kaldı. Faizleri indirip munzam karşılık oranlarını artırmaya başlayınca ilk baştaTL değer kaybetti, ancak Mart ayında sadece munzam karşılık oranlarını artırınca dolaylı olarakpolitika faizlerini yukarı çekmiş oldu. Merkez Bankasının bu politikası sonucu, bankalar krediye yer açmak için bono portföylerini boşaltmaya başladılar.

Bankaların boşalttığı portföyü yabancılar alıyor. Ve Türkiye'ye sıcak para girişi yeniden hız kazanıyor. Bu sebeple TL değer kazanmaya başladı. Munzam karşılıkları artırmanın yabancılara hiç bir maliyeti yok. Maliyeti üstlenen yerli bankalar. Bankaların yükü artınca piyasada faiz yükseliyor. Faiz artışı ile birlikte daha fazla sıcak para giriyor. Kasım ayından beri yaklaşık 9 milyar dolarlık sıcak para girişi oldu.

Merkez Bankası Mart ayında faiz indirmeyerek büyük bir şansı kaçırdı. Merkez Bankası bu son hamlesi ile korkarız ki tekrar en başa dönmüş oldu. Önerimiz, Merkez Bankası'nın bu aşamadan sonra döviz alımlarını mutlaka artırmasıdır."

ORTADOĞU'YA İHRACAT YÜKSELİYOR

Büyükekşi, Ortadoğu'ya ihracatla ilgili bilgiler verdi.

Büyükekşi şöyle konuştu: "İlk 3 aylık ihracat rakamlarına baktığımızda Ortadoğu ülkelerine ihracatımızın genel olarak yükseldiği görüyoruz. İlk çeyrekte Ortadoğu ülkelerine yaptığımız ihracat yüzde 33 artarak 5,7 milyar dolara yükseldi. Yaptığımız simülasyona göre, eğer Ortadoğu'da bu karışıklıklar yaşanmasaydı ihracatımız bu ay yüzde 22,8 değil, yüzde 29 artış gösterecekti."

etha

 

 



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    20,234 µs