En Sıcak Konular

İsrail gazetesinden ŞOK İDDİA

1 Nisan 2011 13:57 tsi
İsrail gazetesinden ŞOK İDDİA
Haaretz gazetesi, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Rusya gezisinin gizli amacını yazdı...

İsrail'in, İsrail-Filistin barış sürecinin ele alınarak, Filistin devletinin kurulmasına yönelik yeni bir barış inisiyatifi açıklaması beklenen Dörtler Grubu'nun toplantısı öncesi, barış inisiyatifine destek vermemesi için Rusya'yı iknaya çalıştığı bildirildi.

Haaretz gazetesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun danışmanı ve Filistin'le ilgili konulardaki müzakerecisi İzak Molho'nun, çarşamba günü gizlice Rusya'ya giderek, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüştüğünü bildirdi. Gazete, bu ziyaretteki amacın, Rusya'yı, 1967 sınırlarına dayalı bir Filistin devletinin kurulması konusunda, iki hafta içinde bir plan açıklayacağı belirtilen AB'ye destek vermekten vazgeçirmek olduğunu belirtti.

Habere göre, Molho'ya bu ziyareti sırasında İsrail Dışişleri Bakanlığının hukuk danışmanı Daniel Taub da eşlik etti. İki İsrailli yetkilinin Lavrov'la bir saati aşkın süreyle görüştükleri, Molho ve Taub'un daha sonra da Rusya'nın Ortadoğu Özel temsilcisi Sergey Yakovlev ve diğer bazı Rus yetkililerle bir araya geldikleri ifade edildi. Üst düzey İsrailli bir yetkili, Molho ve Taub'un Rus tarafına Filistinlilerle halen çıkmaza girmiş durumdaki barış sürecinin yeniden başlatılmasıyla ilgili yeni İsrail görüşlerini sunduklarını bildirdi.

Rusya ziyaretinin, Ortadoğu Dörtlüsü olarak bilinen ABD, Rusya, BM ve AB'nin dışişleri bakanlarının toplantılarından iki hafta öncesine geldiğine dikkat çekildi. Ortadoğu Dörtlüsü'nün toplantısının 15 Nisanda yapılması öngörülüyor. Haberde, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin uluslararası yeni bir barış inisiyatifinin açıklanması için baskı yaptıkları kaydedildi. Bu yeni inisiyatifin bilinen ilkeleri de şöyle sıralandı: "Toprak takası ile birlikte 1967 yılı sınırlarına dayalı iki devlet kurulması, Filistinli mülteciler sorununa adil, gerçekçi ve üzerinde uzlaşılmış bir çözüm bulunması, Kudüs'ün iki devletin de başkenti olması, Filistin'in egemenliğini ihlal etmeyecek şekilde, İsrail'in güvenlikle ilgili kaygılarına ilişkin düzenlemeler yapılması."

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'nin, geçici düzenlemelerin tek başına İsrail-Filistin sorununu çözmeye yetmeyeceğini; eylül ayından önce mutlaka barış sürecinde bir ilerleme olması gerektiğini söylediğini de hatırlatan Haaretz, Hague'nin ABD ve diğer Dörtler Grubu üyelerini, en kısa sürede yeni girişime dayalı olarak, barış süreciyle ilgili açık ilkelerini sunmalarını istediğini belirtti. Avrupa Birliği'nin barış girişiminin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından da güçlü bir şekilde desteklendiği belirtiliyor.

Abbas'ın, Dörtler Grubu ülkelerinde, grubun önümüzdeki toplantısında bunun kabul edilmesi için lobi faaliyetlerinde bulunduğu kaydedildi. Ancak, bu lobi faaliyetlerinin başarılı olması durumunda bile, Abbas'ın görüşme masasına dönüp dönmeyeceği henüz netlik kazanmış değil. Geçen hafta, Netanyahu'nun söz konusu girişimi erteletmek amacıyla Molho'yu Londra, Paris, Berlin ve Brüksel'e göndermeyi planladığı, ancak bu ziyaretlerin, Netanyahu'nun Avrupa ülkelerini iknada başarılı olamayacağını anlaması nedeniyle, son dakikada iptal olduğu belirtildi.

Molho'nun ziyaretinin "Rusların İsrail'in itirazlarına daha dikkatli yaklaştığını düşünen Netanyahu'nun, bu ülkeyi bu yeni girişime karşı durması veya durdurması konusunda ikna edebileceğini düşündüğünü gösterdiği" de vurgulandı. Bununla birlikte, görüşmede Lavrov'un söylediklerinden hareketle, Rusya'nın söz konusu yeni girişimi bloke etme konusunda pek istekli bulunmadığı ifade edilirken, Lavrov'un İsrail-Filistin müzakerelerindeki soruna bir çıkış yolu bulmanın önemli olduğunu, İsrail ve Filistinliler arasındaki güvenin de onarılmasına ihtiyaç bulunduğunu anlattığı kaydedildi. (AA)



Bu haber 1,779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,036 µs