En Sıcak Konular

'Yol kenarında egzersiz yapmayın'

1 Nisan 2011 13:44 tsi
Kocaeli Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, spor yapacak astım hastalarının yoğun karbondioksit bulunan yol kenarlarında egzersiz yapmaması gerektiğini söyledi.

Astım hastalarının temiz havanın etkin olduğu mekanları tercih etmeleri gerektiğine dikkat çeken Yıldız, soğuk havalarda egzersiz yapılması esnasında ise maske takılmasının faydalı olacağını ifade etti.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Yıldız, kişisel ve çevresel faktörlerle astım hastalığının görülme riskinin arttığını söyledi. Dış ortamlarda da ani nem ve ısı değişikliklerinin ve rüzgarın bile astım belirtilerini başlatabildiğini ifade eden Yıldız, genellikle kışın ve yağışlı havalarda yakınmaların arttığını dile getirdi. Astım hastalarının özellikle dumandan etkilendiğini kaydeden Yıldız, "Motorlu taşıtlardan, sanayi ya da konutlarda kullanılan yakıtlardan kaynaklanan gaz ve tanecikler solunum yollarını tahriş eder. Solunum yolu enfeksiyonları sırasında bu duyarlılık artar." dedi.
Yıldız, dış ortamda hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde gereksiz aktivitelerden kaçınılması gerektiğini, evin pencerelerinin kapalı tutulmasının iyi olacağını ve dışarı çıkmak gerekmiyorsa kapalı ortamlarda bulunulması gerektiğini ifade etti.

Astımlı kişilerde ise solunum yolu enfeksiyonlarının astım ataklarını tetiklediğini dile getiren Prof. Dr. Yıldız,sporyapacak astımlının egzersiz öncesi ısınma hareketlerinin önemini vurguladı. Egzersiz yaparken burundan nefes alınıp verilmesi gerektiğini kaydeden Yıldız, "Egzersiz yaparken burundan nefes alınıp verilmesi, soğuk havalarda egzersiz yapılırken maske takılması, egzersizden 15 dakika önce hızlı etkili nefes açıcıların inhaler yolla alınmaları astımlı hastaların daha rahat egzersiz yapmalarına imkan sağlar." şeklinde konuştu.

Yıldız, spor yapacak olan astımlıların çok dikkatli olması gerektiğini yineleyerek,otomobilve diğer araçların bolca geçtiği yol kenarlarında ya da karbondioksitin yoğun bulunduğu mekanlarda bulunmaması gerektiğini de hatırlattı.

cihan



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,496 µs