En Sıcak Konular

Çağlayan: Rotamızı doğu ülkelerine çevirdik

1 Nisan 2011 12:54 tsi
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ihracatta kriz öncesi seviyeleri geçeceğini söyledi.

Çağlayan, "Avrupa'ya üye hala yapılmayan Türkiye'nin yüzde 8,9 büyüme oranı ile Avrupa şampiyonu olduğunu Avrupalıların yüzüne baka baka söylemek çok büyük bir keyifti." dedi. Bakan Çağlayan, ihracatta rotalarını Doğu ülkelerine çevirdiklerini de kaydetti.Zafer Çağlayan, Mart ayı ihracat rakamlarının açıklandığı Bursa'da Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstrisi Meslek Lisesi'nin açılışında konuştu.

Otomotiv Lisesi'nin önemine değinen Bakan Çağlayan, şunları söyledi: "Bu okul ihracatçıların destekleri ile yapılmıştır. Bu okulun ara eleman nitelikli eleman yetiştirme özelliği bana göre daha büyük anlam ifade edecektir. Emeği geçenleri yürekten kutluyorum. Diğer bölgelere de örnek olmasını diliyorum. Türkiye'nin gelecek yüzyıllarına yapılmış bir yatırımdır, öyle görülmesi lazım. "

"TÜRKİYE KÜRESEL KRİZİ TUŞ ETTİ"

Türkiye'nin en önemli meselesinin işsizlik değil mesleksizlik olduğunu dile getiren Bakan Çağlayan, şunları kaydetti: "Bazı basın mensupları bunu başka türlü okuyacaktır. Nasıl okurlarsa okusunlar, ben bildiğimi okuyacağım. Ben 27 yıl boyunca sektörümde usta ve kalfa bulamadım. Hala gazetelere ilan verip fabrikalara eleman almaya çalışıyorlar. İşsizlikte Türkiye çok önemli bir noktaya gelmiştir. Küresel krizi Türkiye resmen tuş etmiştir. Ama Türkiye'de işsizlik hala temel meseledir."

"BURSA, TÜRKİYE'NİN DETROİT'İ OLACAK"

Otomotiv sektörünün Türkiye'nin yüz akı olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Bursa özelinde ifade etmek istiyorum ki, nasıl Amerika'nın Detroit'i varsa, inşallah Türkiye'nin Detroit'i de Bursa olacaktır. Bakanlık görevine gelir gelmez sektörle ilgili önemli bir çalışmaya başlattık. İlk çalışmayı otomotiv sektöründe yaptık. Sektörü kılcal damarlarına kadar inceledik. Neler yapabileceğimizi tespit ettik. Bunlar 2011 yatırım programında yer alacaktır." diye konuştu.

"8,9 BÜYÜDÜĞÜMÜZÜ AVRUPALILARIN YÜZÜNE SÖYLEDİM"

Bugün açıklanan ihracat rakamlarının yanı sıra, dün büyüme rakamlarının açıklandığını hatırlatan Bakan Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böylesine başarılı bir hükümetin bakanı olmaktan, kendi kendime ve kendimle gurur duydum. Dün İngiltere'de önemli çalışmalarda bulunduk. 3 bakan ayrı ayrı Türkiye'yi anlattık. Bize bakışlarını görmenizi isterdim. Avrupa'ya üye hala yapılmayan Türkiye'nin yüzde 8,9 büyüme oranı ile Avrupa şampiyonu olduğunu Avrupalıların yüzüne baka baka söylemek çok büyük bir keyifti. Türkiye AB şampiyonu olurken G–20 ve OİSD içerisinde Çin ve Arjantin'in ardından üçüncü oldu. Ekonomik istikrarın, özel sektör kamu işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor bu. Bu ortak bir üründür."

"KRİZ ÖNCESİ İHRACAT RAKAMINI GEÇECEĞİZ"

Bakan Çağlayan, mart ayında 11.722 milyar dolar ihracat yapıldığını belirterek, "Türkiye'nin en büyük mart ayı ihracatını yaptık. Yıllık 6. büyük ihracat rakamı. Krizin ardından bunu yapıyoruz. Kriz sonrası hedefimize 2011–2012 yakalayacağız. 2011 yılında da 132 milyar dolar ihracat rakamını geçeceğiz. Nereden biliyorum bunu, perşembenin gelişi çarşambadan belli olur. 3 ayda yapılan ihracatın toplamı 31,5 milyar dolar. Size bir Nisan şakası yapmadık. Türkiye ekonomisinin çok sağlam temellere oturduğunun bir göstergesidir. 2011 yılında küresel kriz öncesi döneme döneceğiz. 2023 yılında Atatürk'e vereceğimiz en büyük armağan Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmesi, 500 milyar dolar ihracatı geçmesi, En az 4 uluslararası şirkete sahip olması ve 80 milyonluk ülkede kişi başı milli gelir 25 bin dolar olmalıdır." şeklinde konuştu.

"ROTAMIZI DOĞU ÜLKELERİNE ÇEVİRDİK"

Ortadoğu'da yaşanan olumsuzlukların ardından Türkiye'nin ihracatta rotasını doğu ülkelerine çevirdiğini dile getiren Bakan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mısır'da kısa bir sürede ihracatı 2010 rakamının üzerine taşıyacağız. Libya çok önemli bir ülke bizim için. 2 milyar dolar ihracat yaptığımız bir ülke. Toplam ihracatta da 1,6'lık bir rakama sahip. Libya'ya ihracat tamamen dursa bile ki bu mümkün değil, bizim ihracatımızda ancak 1,6'lık etkisi olacaktır. Yani moralimizi bozacak bir şey yok. Orası olmaz başka bir yer olur. Devamlı potansiyel ülke arayışındayız. Şimdi biraz doğuya rotamızı çevirdik. Hindistan, Çin, Rusya, Endonezya, ABD. 18-22 Nisan'da kalabalık bir heyetle Hindistan'a gidiyoruz. Hindistan'ın ithalatının inceledik, Türkiye'nin ihracatıyla aynı. Dünyanın yükselen pazarları dediğimiz çok daha rekabet edebileceğimiz ülkelere gidip, ihracat kayıplarımızı telafi edeceğiz."

Devlet Bakın Faruk Çelik ise yatırımların ana merkezinde insanın olması gerektiğini ifade ederek eğitime verdikleri öneme değindi. Mesleki eğitimin önemini vurgulayan Bakan Çelik, mesleki eğitimin desteklenmesi için hükümet olarak 350 ile 500 milyon TL fon çıkarttığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Türkiye'nin ilk ve tek otomotiv lisesinin açılış kurdelesi kesildi.

cihan



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,533 µs