En Sıcak Konular

Gates: Kaddafi'yi Libya halkı devirebilir

1 Nisan 2011 12:46 tsi
Gates: Kaddafi'yi Libya halkı devirebilir
ABD Savunma Bakanı Gates, 'Ben görevde olduğum sürece Libya'ya Amerikan askerleri ayak basmayacak' diyerek, Kaddafi'yi kendilerinin değil Libya halkının devirebileceğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Irak'tan ders alarak Libya'ya girilmeyeceği açıklamasının ardından, Savunma Bakanı Gates'ten de "Ben görevde olduğum sürece Libya'ya Amerikan askerleri ayak basmayacak" açıklaması geldi.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Libya'da muhaliflere silah desteği konusunda herhangi bir uzlaşma olmadığını bildirdi. Gates, isyancılara askeri eğitim ve destek verme görevinin ABD dışında başka ülkelere düştüğünü kaydetti.

Libya'ya Amerikan askerlerinin gönderilmesine karşı olduğunu ifade eden Robert Gates, "Ben görevde olduğum sürece Libya'ya Amerikan askerleri ayak basmayacak" dedi.

ABD'li Bakan, NATO operasyonunun Kaddafi'yi iktidardan düşürmeyeceğini söyledi, Kaddafi'yi ancak kendi halkının devirebileceğini kabul ettiklerini ifade etti.

'KADDAFİ ASKERİ DONANIMININ YÜZDE 25'İ YOK EDİLDİ'
Bu arada, ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, Libya'ya yönelik hava saldırılarında Kaddafi'nin askeri donanmasının en az yüzde 25'inin imha edildiğini belirtti.

Libyalı muhaliflerin Kaddafi karşısında zayıf olduğunu ifade eden Amiral Mullen, Kaddafi'ye bağlı her on askerin karşısında sadece bir muhalifin olduğunu söyledi.

'KADDAFİ YANDAŞLARI ÜLKEYİ TERK EDİYOR'
Öte yandan, Libya'da halk isyanının ardından BM temsilcisi olarak atanan eski Dışişleri Bakanı Ali Abdüsselam Treki, istifa ettiğini açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Sözcüsü Tommy Vietor ise İngiltere'ye giderek istifa ettiğini belirten Libya Dışişleri Bakanı Musa Kussa'yla ilgili bir açıklama yaptı. Vietor, "Musa Kussa, Kaddafi'nin şu anki ruh hali ve askeri planlarıyla ilgili kritik önemde istihbarat sunabilen, Kaddafi'nin en güvenilir yardımcılarından biri. Kussa'nın İngiltere'ye sığınması, Kaddafi rejimine önemli bir darbe oldu" dedi.

El Cezire, Kaddafi'ye yakın birkaç danışmanın daha ülkeyi terk ettiğini ve danışmanların Tunus'ta olduklarını bildirdi. El Cezire, ülkeyi terkedenler arasında Meclis Başkanı, İstihbarat Bakanı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın olduğunu iddia etti.

ERDOĞAN İLE CAMERON'UN GÜNDEMİ LİBYA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Libya'daki NATO müdahalesi Afganistan gibi olmasın" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İngiltere Başbakanı David Cameron, iki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Başbakan Erdoğan, Libya işgali konusunda, "Temennimiz odur ki Libya halkının talepleri doğrultusunda bir netice alalım ve Libya'da bir an önce barışı, demokratik hak ve özgürlükleri temin edelim. NATO çok önemli bir sınavı istiyoruz ki Libya'da gerçekleştirsin. Yani Libya'daki NATO müdahalesi bana göre bir Afganistan gibi olmasın" ifadelerini kullandı.

Arap Ligi, Afrika Birliği, İslam Konferansı Örgütü'nün olmasının, Libya halkının yaklaşımını çok olumlu etkileyeceğini söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Burada Türkiye ve İngiltere olarak geleceğe yönelik atacağımız adımlar, önemli bir değerlendirmeyle ortaya koyacağımız perspektif, süreci çok olumlu istikamette değiştirecektir diye düşünüyorum."

Başbakan Erdoğan, "Libya'da muhaliflerin silahlandırılması" konusundaki soruya şöyle yanıt verdi: "Muhaliflerin silahlandırılması noktasında Türkiye olarak bizim böyle bir tavrımız yok. Alınmış bir karar da zaten henüz yok. Böyle bir şeyin içerisine girmek tabii Libya'da çok daha farklı bir tahriki ortaya getirir. Zaten buraya NATO'nun niye girdiği belli. Buradaki bu işleri zaten NATO gerektiği şekilde ortaya koyacaktır, görecektir."

İngiltere Başbakanı David Cameron da Türkiye'nin Libya ile ilgili uluslararası temas grubunda yer alacağını belirterek, "Ayrıca Libya halkının ihtiyaçlarını karşılamak için, Ankara'da ortak insani yardım birimi kurmaya karar verdik" dedi.

 

 



Bu haber 1,020 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,791 µs