En Sıcak Konular

12 Eylül Türkiye'si artık yok

1 Nisan 2011 09:55 tsi
12 Eylül Türkiye'si artık yok ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone 12 Eylül 1980 darbesi sonrası Türkiye'de yaşanan demokratik gelişmelere övgüde bulundu.

Uluslararası Stratejik Araşştırmalar Kurumu (USAK)'ta yaptığı konuşmada "Türk demokrasisi hiç bu kadar açık ve heyecanlı olmamıştı." diyen Amerikan Büyükelçisi, 12 Eylül Türkiye'sinin artık geride kaldığını vurguladı. Francis J. Ricciardone sivil toplum örgütlerinin gelişmesine ve halkın dinamizmine dikkat çekerek, "Türkler demokrasilerinden memnun değiller. Her zaman ilerletmek istiyorsunuz. Bu yüzden daha önce hiç olmadığım kadar iyimserim." ifadesini kullandı. Kızının darbeden üç gün önce Ankara'da doğduğunu hatırlatan Ricciardone, "12 Eylül unutmayacağımız bir tarih." dedi.

Gündeme ilişkin açıklamalarıyla zaman zaman eleştirilen ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, bu kez Türkiye'nin demokratikleşme süreciyle ilgili oldukça iyimser ifadeler kullandı. Ricciardone daha önce iki kez Ankara'da görev yaptığından Türkiye'deki değişimi yakından izleyen bir isim. İlk yurtdışı görevi için 1979'da Ankara'ya gelen Francis J. Ricciardone, 12 Eylül darbesinin tanıklarından. Türkiye'nin fiziksel altyapı olarak inanılmaz bir gelişme gösterdiğini vurgulayan Amerikan sefiri "Ama demokrasinin insani altyapısı çok ilerledi." dedi. İlk çocuğu darbeden sadece üç gün önce Ankara'da dünyaya gelen Ricciardone, "Kızımız 9 Eylül'de doğmuştu. 12 Eylül unutmayacağımız bir tarih. Bu Türkiye artık gitti. Ama sevdiğimiz ve bildiğimiz Türkiye burada, hiç bu kadar iyi olmamıştı." diye konuştu.

"Demokrasi hiç bu kadar açık ve heyecanlı olmamıştı." diyen Ricciardone, bu konuda bazı problemlerin olduğunu söyledi. Ama ardından "Siz Türkler demokrasinizden tatminkâr değilsiniz. Bu yüzden hiç olmadığım kadar iyimserim." diye ekledi. Büyükelçi Ricciardone, iyimserliğinin sebebini şöyle izah etti: "Çünkü biz Amerikanlar da demokrasimizden memnun değiliz. Demokrasiye ve özgürlüğüne bağlı herhangi bir insan hiçbir zaman bundan tatmin olmaz. Her zaman onu ilerletmek istersiniz. Bu ifade özgürlüğü ya da başka bir konu olabilir." Ricciardone, iyimserliğinin bir sebebinin de dinamik sivil toplum olduğunu vurgularken bu alandaki gelişmenin heyecan verici olduğunu anlattı.

MEDYA PROVOKATİF OLABİLİYOR

Sivil toplum kuruluşlarının demokrasi için önemini vurgulayan Francis J. Ricciardone, "Demokrasilerin bağımsız gözlemcilere ihtiyacı vardır. Özgür medya da bunun bir parçasıdır. Ama medya bazen provokatif yayın yapabiliyor." değerlendirmesinde bulundu. Ricciardone, konuşmasında Atatürk'ten hatıra da anlattı. Atatürk'e "Sizin ülkeniz hangi ülkeye benziyor?" diye sorulduğunu ve Atatürk'ün de bu soruya "Biz bize benzeriz." diyerek cevap verdiğini belirten ABD Büyükelçisi, "Bu doğru, siz size benzersiniz. Siz çok pozitif bir şekilde özelsiniz. Hem Batı'nın hem Doğu'nun parçasısınız." şeklinde konuştu.

zaman



Bu haber 908 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,769 µs