En Sıcak Konular

Yeni Vietnam tehlikesi

1 Nisan 2011 09:37 tsi
Yeni Vietnam tehlikesi Batı, yeni bir Hanoi yaratma tehlikesi ile karşı karşıya...

Ardan Zentürk / Star

Akdeniz’in orta yerinde yeni Vietnam tehlikesi 

Libya’nın başkenti Trablus’a ayak bastığımız gün, yani, geçtiğimiz pazartesi günü, dünya yayın organlarındaki genel hava Bingazi merkezli muhalefet güçlerinin neredeyse Trablus’un kapılarına dayandıkları yönündeydi.

Yorumlara göre, Fransa-İngiltere-ABD üçgeninde şekillenen müttefik güçlerin Kaddafi’nin askeri hedeflerine dönük saldırıları, Libya’daki dengeyi değiştirmiş ve muhalefet milisleri Sirte’yi kontrol etmişler, Misrata’da da şiddetli çatışmalar yaşanıyordu!..

Haritaya bakan bir göz, Misrata’nın da düşmesi halinde Trablus için sonun başlayacağını söyleyebilirdi.

Aceleci yorumlar, yanlış haberler

Oysa, Sirte hiçbir zaman muhalefetin eline geçmedi. Aksine, bu kentte yerleşik Kaddafi kuvvetleri, bir-iki günlük taktik çekilmeden sonra stratejik önemdeki Bin Cevad, Ras Lanuf ve Uqayta’yı yeniden kontrol altına aldı. Mistrata’da çatışmaların yaşandığı doğrudur. Bu kenti “Trablus Caddesi” olarak adlandırılan merkezine Kaddafi’ye bağlı güçlerin hakim olduğunu fakat ara sokaklarında çatışmaların sürdüğünü biliyoruz. Libya topraklarında son iki günde Mizda ve Dureyna kasabalarına gittim. Bu kasabaların ortak özelliği müttefik kuvvetlerin bombardımanından nasiplerini almaları. İki kasabanın ülkenin derinliklerindeki yerleri, Kaddafi’nin silah depolarını çok geniş bir alana yaymış olduğunu gösteriyor. Müttefik kuvvetler bu depolardan kaçını bombalıyor, geriye ne kadar silah kaldı, bunu anlamak mümkün değil. Diğer nokta ise, Kaddafi’ye bağlı ordunun elindeki tankların savaş alanında kullanılmadığı izlenimi. Tanklar ile kentlerin giriş çıkışlarında karşılaşıyoruz, ama yerlerinden kıpırdamıyorlar. Bunun, tankları müttefik kuvvetlerin bombardımanına karşı koruma amaçlı olduğu ifade ediliyor. Hava kuvvetlerini kullanamayan Libya, tanklarını da çatışma bölgesine sürmeyerek gücünü saklamaya çalışıyor.

Obama’nın gizli emri kaygı yarattı

Trablus’a gelen bilgiler, Amerikan ve İngiliz özel tim askerlerinin Bingazi’de oldukları yönünde. Bu askerler, hiçbir eğitimi olmayan muhalefet güçlerine gerekli eğitimi veriyorlar. İngiltere Başbakanı David Cameron’un, “Madem BM’nin kararı Libya’daki sivilleri korumayı öngörüyor ve bu ancak alandaki bazı unsurların güçlendirilmesi ile olacaksa, bu güçlere askeri yardım yapılabilir” açıklaması Trablus’ta Batılı güçlerin Bingazi’ye açık askeri destek başlatacağı kaygısı yarattı. ABD Başkanı Barack Obama’nın muhalif güçlere örtülü askeri yardım paketini onaylaması bu kaygıları tırmandırdı.

Kaddafi yönetiminin ülkenin Batı kesimindeki gençliğin hepsine Kalaşnikov dağıtmış olması, yürütülen savaş taktiği, Trablus yönetiminin uzun soluklu bir gerilla savaşına hazır olduğunu gösteriyor. Batı yanlısı Bingazi, Vietnam Savaşı’nın Amerikan kontrolündeki Saygonu’na dönüşürken, Batı, Akdeniz’in orta yerinde yeni bir Hanoi yaratma tehlikesi ile karşı karşıyalar.




Bu haber 1,332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,752 µs