En Sıcak Konular

Libya’da çöl gecelerini muhaliflerin ateşi ısıtıyor

31 Mart 2011 11:39 tsi
Libya’da Muammer Kaddafi’ye karşı mücadele eden isyancıların ne düzenli bir birlikleri, ne de tam teçhizatlı askeri malzeme ve mühimmatları var.

Açık kasa pikapların arkasına yükledikleri silahlarla savaşırken, geceyi de çölde kumlar üzerinde geçiriyorlar. Yemeklerini kendilerini pişiriyor, ateşlerini kendileri yakıyorlar. Gece yanan ateşin ve araçların ışığı altında zafer ve devrim şarkıları söyleyip, nargile bile içiyorlar. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte de yeniden yola koyuluyorlar.
   
Bin Cevat üzerinde Sirte’ye saldıran isyancılar arasında her yaş ve kesimden Libyalı bulmak mümkün. Kimi dükkanını bırakıp gelmiş, kimisi ise ailesini. Çatışma ve savaş birçok kişinin artık normal yaşantısı olmuş.
   
Sirte üzerinden Trablus’a ulaşıp Kaddafi’yi devirmek isteyen isyancıların, çıktıkları bu yolda uğrayabilecek bir askeri üsleri de yok. İnanılmaz soğuk olan çöl gecelerinde yanlarında getirdikleri örtülere bürünüp çölde kumların üzerinde uyumaya çalışıyorlar. Isınmak için ateş yakıp, kalın paltolara bürünüyorlar.
   
Yorgun geçen gündüzlerin ardından erken yatmayı tercih etseler de savaş heyecanlarını diri tutmak için geceleri yaktıkları ateşin etrafında marşlar, şarkılar söyleyip dans ediyor, yerel oyunları oynuyorlar. Yanlarında nargile getiren bile var ve çöl gecelerinde keyif yapmayı da ihmal etmiyorlar.
   
Bir isyancı yanında getirdiği flütü isyan nefesiyle yüklerken, bir başkası Kaddafi aleyhine sloganlar dolu sözlerle ona eşlik ediyor. Bir başka isyancı ise hareketli müziğe dayanamayıp atıyor kendini ortaya ve oynamaya başlıyor. Sanki gündüz savaşanlar onlar değilmiş gibi, gecelerinde eğlence de eksik olmuyor.
   
Ancak geceleri herkes uykuya yatmıyor. Aralarında belirledikleri nöbetçiler, değişimli olarak gruplar halinde yatan isyancıları koruyor. Yemekler de genellikle nöbetleşe pişiriliyor.
   
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte hareketlilik başlıyor, önce silahlar kontrol ediliyor. Ardından malzemeler toplanıyor ve yola çıkılıyor.
   
Dün stratejik öneme sahip ve isyanda bir eşik olarak görülen Kaddafi'nin memleketi Sirte'den Bin Cevat’a doğru geri püskürtülen isyancılar, pes etmemekte kararlı gözüküyor. Çıktıkları bu uzun devrim yolculuğunun ne kadar süreceği ise şimdilik bir muamma…

cihan



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,199 µs