En Sıcak Konular

Vergide artık randevulu sistem var...

31 Mart 2011 11:31 tsi
Torba yasa sonrası yaşanan artış yeni uygulamayı da beraberinde getirdi.

Torba yasadaki ödeme kolaylığı vergi borçlusu mükellefler tarafından büyük ilgi görünce bazı vergi daireleri çareyi randevulu sisteme geçmekte buldu.

Birikmiş kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını düzenleyen torba yasa vergi borçlusu mükelleflerin olağanüstü ilgisiyle karşılaştı. Vergi borçlusu mükellefler torba yasadan yararlanmak için beklenmedik biçimde vergi dairelerine akın edince birçok vergi dairesi müdürlüğü uzun kuyrukları önlemek için çareyi randevulu sisteme geçmekte buldu.

4 gün sonra gelin

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana gibi büyük şehirlerin merkezlerinde bulunan vergi daireleri, vergi borçlarını yeniden yapılandırmak için vergi müdürlüklerine adeta akın eden mükelleflere 2 ila 4 gün sonrasına randevu verip evine gönderiyor. Aşırı yoğunluk ve randevu sistemi karşısında şaşkınlık yaşayan kimi mükellefler, yasadan yararlanamayacağı endişesi yaşıyor. Vergi dairesi çalışanları, bir an önce sistemden yararlanma konusunda ısrarcı olan mükelleflere başvuru için önlerinde bir aydan fazla süre olduğu yönünde açıklama yapıyor.

MTV'de çok yüksek

Konuya ilişkin bilgi veren Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, yoğunluğun özellikle motorlu taşıtlar vergisi tahsilatı yapan vergi dairelerinde olağanüstü boyutlara ulaştığını belirtirlerken, "Günde ortalama 10 binin üzerinde mükellefe hizmet vermeye çalışıyoruz. Yasadan yararlanmak için henüz uzun süre var. Ancak mükellefler bir an önce sistemden yararlanma gayreti içinde müdürlüklere akın edince çareyi randevu sistemine geçmekte bulduk. Aksi halde uzun kuyruklar vatandaş için gereksiz bir eziyete dönüşecekti" dediler.

İşlem 2 dakika

Yetkililerin verdiği bilgilere göre vergi müdürlüklerine gelen mükelleflerin kimi sadece yasa hakkında bilgi almak isterken büyük çoğunluğun başvuru formu aldığını söylediler. Yetkililer, yapılandırma işleminin uzun sürmediğini, yaklaşık 2 dakika içerisinde işlemlerin yapılabildiğini belirtirlerken, aşırı yoğunluk nedeniyle normal mesai süresinin zaman zaman talebi karşılamaya yetmediğini, randevu sistemi sayesinde işlerin düzene girdiğini söylediler.

3 günde 101 bin başvuru

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce yaptığı açıklamada 7 Mart'ta başlayan yapılandırmanın ilk üç gününde 101 bin kişinin birikmiş borçlarını ödemek için vergi dairelerine başvuru yaptığını açıklamıştı. Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi oluşturduğu yeni programla başvuruda bulunan kişilerin borç tutarlarının yapılandırılması işlemini merkezden anı anına izleyebiliyor.

 



Bu haber 460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,361 µs