En Sıcak Konular

CHP'li Korutürk'ten İsrail açıklaması

31 Mart 2011 09:25 tsi
Korutürk, CHP heyetinin Washington'daki konferansında konuştu.

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk, Türkiye-İsrail ilişkilerinin sadece iki ülke değil, bölge barışı için de önemli olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Osman Korutürk, Gülsün Bilgehan, Umut Oran ve Faik Öztrak ile Genel Başkan Danışmanı ve Parti Meclisi üyesi Faruk Loğoğlu'dan oluşan CHP heyeti, Washington'daki düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde (CSIS) konferans verdi.

Korutürk, Türkiye'nin Ortadoğu sorununun taraflarıyla iyi ve eşit mesafede ilişkilere sahip bir ülke olarak sorunun çözümüne katkı sağlayabileceğini belirterek, "Türkiye-İsrail ilişkileri sadece iki ülke değil, bölge barışı için de önemli. İsrail ve diğer taraflarla iyi ilişkiler, geçmişte oynadığımız rolü tekrar oynamamıza imkan verecek" dedi.

Ortadoğu'daki değişimlerin uzun vadede bölge ve Türkiye'nin yararına olacağını ifade eden Korutürk, bölge halklarının meşru taleplerine destek verdiklerini ve rejimlerin değişmesi gerektiğini düşündüklerini kaydetti. Korutürk, "Şu ana kadar bu bölgede işbirliği alanı yaratamamamızın nedeni, bu ülkelerin rejimlerinin buna elvermemesi. Uzun vadede sorunlar çözülünce daha fazla demokrasi olacak ve bu durum bölgede ekonomik, sosyal ve siyasi açıdan daha büyük işbirliğine imkan açacak" dedi.

"TÜRKİYE, BAŞTAN BERİ RESMİN İÇİNDE OLSAYDI..."

NATO'nun Libya'daki operasyonunun Türkiye'de algılanış şekline dair bir soru üzerine Korutürk, Türkiye'nin NATO'nun tam üyesi olduğuna dikkati çekerek, "Dolayısıyla eğer Türkiye, operasyonda baştan beri resmin içinde olsaydı ve operasyon ilk baştan itibaren NATO şemsiyesi altında yürütülseydi, eminim ki operasyonun yürütülme tarzını şekillendirmede müdahil olabilirdi. Ayrıca operasyon Türk halkına daha iyi anlatılabilirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Korutürk, CHP olarak İran'ın nükleer programı konusunda şeffaf olması gerektiğini düşündüklerini, ancak "halkı rejimlere karşı çıkmak yerine, onun etrafında birleştirmeye yaradığı için yaptırımların sonuç vermediğini, çevre ülkelere de zararları dokunduğunu" kaydetti.

CHP'deki yeni yönetimle birlikte yeni bir ekip oluşturduklarını ve birçok ülkeye gitmeye devam edeceklerini belirten Korutürk, "Artık kendi imajlarını kendilerinin yaratacağını" söyledi. Korutürk, "bazı çevrelerin CHP hakkında yanlış imaj sunduğunu", ancak demokrasiye ve özgürlüklere odaklanan, sosyal demokrat bir parti olduklarını ve dış politikalarının da demokrasi, özgürlükler, insan hakları, hukukun üstünlüğü, laiklik, ulusal kalkınma, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve evrensel değerlere dayandığını anlattı.

"YENİ TÜRKİYE YARATMAK İSTİYORUZ"

Genel Başkan Danışmanı ve Parti Meclisi üyesi Faruk Loğoğlu da, "yeni CHP olarak, yeni bir Türkiye yaratmak istediklerini" söyledi.

Konuşmasında CHP'nin iktidara gelmesi halinde nasıl bir dış politika izleyeceğiyle ilgili bilgiler veren Loğoğlu, Türkiye'yi, Avrupa-Atlantik camiasında Brüksel ve Washington ile eşit sese sahip bir konuma getirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Ayrıca, Türkiye'yi Ortadoğu barış sürecindeki etkin rolüne geri döndürmek istediklerini ifade eden Loğoğlu, "Bunun için İsrail ile ilişkileri onarmamız gerekecek. Çünkü İsrail'in güveni olmazsa, Türkiye bu bölgede etkin rol oynayamaz. Bölgede rol oynayabilen bir Türkiye, bölge için stratejik bir değerdir" dedi.

Türkiye'nin bugünkü aktifliğinden memnuniyet duyduklarını, ancak bunun yeterli olmadığını ve sonuç üretmediğini düşündüklerini belirten Loğoğlu, parti olarak çok taraflı, gerçekçi ve sonuca odaklı bir dış politikayı benimsediklerini söyledi.

Faruk Loğoğlu, ABD ile de sağlıklı, karşılıklı saygı ve çıkarlara dayanan bir ilişkiyi yeniden tesis etmeyi amaçladıklarını kaydetti.

"SİVİL TOPLUM GÜÇLÜ DEVLET KARŞISINDA ZAYIF"

Faik Öztrak da, Türkiye'de ekonomide son dönemde yaşanan sorunlara değinerek, Türkiye'nin yeni bir büyüme stratejisine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Gülsün Bilgehan da, cinsiyet eşitliğinin yeni CHP için öncelik olduğunu belirtti. Türkiye'de kadınların istihdama katılım oranının düşük kaldığını ve son 7 yılda aile içi şiddetin çok büyük oranda arttığını ifade eden Bilgehan, "Türkiye'de kadın hakları ilerlemiyor, bu ilginç bir durum. Cinsiyet eşitliği bizim için çok ciddi bir konu, bu konuda çok çalışıyoruz" dedi.

Umut Oran ise ABD'ye partilerinin politikalarını daha iyi anlatmak için geldiklerini dile getirdi. Türkiye'de sivil toplum örgütlerinin "güçlü devlet karşısında zayıf kaldığını" belirten Oran, CHP'nin bu konudaki çözüm önerilerini anlattı.

aa




Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,832 µs