En Sıcak Konular

Türkiye sürgün için devrede

31 Mart 2011 08:22 tsi
Türkiye sürgün için devrede

Kaddafi'nin ülkeyi terk etmesi için geri sayım sürerken Türkiye Libya'da aşiretlerin siyasi parti olarak örgütlenmesi önerisini ABD'ye iletti.

Libya'da Muammer Kaddafi'nin ülkeyi terk etmesi ve sunulan sürgün seçeneğini değerlendirmesi için son girişimler devam ederken, Türkiye Libya'da aşiretlerin siyasi partiler şeklinde örgütlenmesi gerektiğini ABD ile paylaştı.

Türkiye'nin hazırladığı ve ABD'nin de desteklediği Libya'nın geleceğine dair kağıtta aşiret liderlerinden siyasi süreçte destek istenebileceği belirtildi. BM kararları halkın yönetim şeklini kendisinin belirlemesi gerektiğini söylese de yıllarca siyasi parti kurmanın yasak olduğu Libya'da yeni bir yapılanma öngörülüyor. Yaklaşık 7 milyon nüfusu olan Libya'da toplam 140 dolayında aşiret bulunuyor ancak bunlardan sadece 10'u büyük ölçekte ve ciddi etkiye sahip. Libya'da nüfusu 1 milyonu aşan Varfela aşiretinin gücünün de siyasi süreçte önemli olduğu belirtildi.

Aşiretlerin Libya'nın yönetimi konusunda uzlaşabileceği, birçok Arap ülkesinde de kuruluş aşamasında aşiret liderlerinin siyasi süreçte aktif rol oynadığı belirtildi. Geçiş döneminde aşiretlerin bir araya gelmesinin de siyasi süreci olumlu etkileyeceği belirtildi.

Kaddafi'ye karşı 1993 yılında aşiret liderleri darbe girişimde bulunmuştu. Şubat ayından bu yana devam eden çatışmalar sırasında da Tuareg, Varfela, Migraha gibi aşiretler Kaddafi'den desteğini çektiğini açıklamıştı. Uluslararası toplum da aşiret liderlerinin geçiş sürecinde oynayacağı role işaret ederek, Londra Konferansı'nın sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verdi: "Libya halkı geleceğini belirlemekte özgür olmalı. Katılımcılar, Ulusal Geçiş Konseyi, aşiret liderleri ve diğerlerinin, tüm Libyalıların BM kararlarıyla uyumlu şekilde, bir araya gelerek kapsayıcı bir siyasi süreci başlatmaları gerektiğini belirtir."

MUHALİFLERE SİLAH

Kaddafi rejiminin artık meşruiyetini yitirdiğini düşünen Türkiye, 41 yıldır iktidarı bırakmayan lideri göndermek için devrede. Katar Başbakanı Şeyh Hamad Bin Cassim, Kaddafi'nin gitmek için birkaç günü kaldığını belirtirken, Avrupalı bir kaynak SABAH'a "Kaddafi'nin ülkesini terk etmesi ve sürgüne gönüllü gitme imkanı var. Türkiye de bunun için devrede" dedi. Türk kaynaklar da Türkiye'nin hazırladığı kağıtta Kaddafi'nin gidişi için sürgün başta olmak üzere tüm seçeneklerin sıralandığını belirtti. Libya'daki gelişmeler an be an değişirken, operasyona destek veren ülkeler arasında da muhaliflerin silahlandırılması konusunda çelişkiler ortaya çıktı. Muhaliflerin silahlandırılmasına karşı olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bizim için önemli olan güvenli bir ortamın hızla sağlanması" dedi. Ancak İngiltere Başbakanı David Cameron, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Fransa Dışişleri Bakanı Juppe Libyalı muhaliflerin silahlandırılmasına karşı olmadıklarını açıkladı. İtalya ve Norveç ise Libya'da muhaliflerin silahlandırılması gibi bir planın içinde olmayacaklarını bildirdi. Davutoğlu'nun önceki gün Londra'da görüştüğü meslektaşları arasında İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ve Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Stoere da yer alıyordu.

sabah



Bu haber 998 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,771 µs