En Sıcak Konular

Zirve'de yeni dalga

31 Mart 2011 08:13 tsi
Zirve'de yeni dalga
Zirve Yayınevi cinayetleri soruşturması ilahiyatçı akademisyenlere uzandı.

Ergenekon soruşturması çerçevesinde dün 7 ilde gerçekleştirilen ikinci operasyonda Zekeriya Beyaz'ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin evlerinde arama yapıldı. 'Misyonerlik faaliyetleri' kasamında gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltı olmadı. Evindeki aramaya ilişkin bilgi veren Zekeriya Beyaz'ın "Gülen ve Nursi hakkında kitap yazıyordum." demesi internet medyasında espri konusu oldu.Malatya'da 18 Nisan 2007'de gerçekleşen Zirve Yayınevi cinayetiyle ilgili soruşturma kapsamında dün 7 ilde eşzamanlı aramalar yapıldı. Akademisyenlere yönelik operasyonda gözaltına alınan isim olmazken evleri arananlar arasında ilahiyatçı yazar Prof. Dr. Zekeriya Beyaz da yer aldı. Savcı Zekeriya Öz'ün talimatıyla gerçekleşen operasyonda 'Misyonerlik faaliyetleri' kapsamında ev ve işyeri aranan diğer isimler ise Prof. Dr. Abdurrahman Küçük (Ankara), Prof. Dr. Mehmet Aydın (Konya), Doç. Dr. Kadir Albayrak (Adana), Prof. Dr. Şahin Filiz (Antalya), Prof. Dr. Salim Cöhce (Malatya) oldu. Aramalarda ele geçirilen dijital hard disk, bilgisayar imajları, bazı bilgi ve belgeler İstanbul'a gönderilecek. El konulan dokümanlar İstanbul Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından incelenecek. Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında 17 Mart tarihinde yapılan birinci dalga operasyonda gözaltına alınanlardan 7 kişi tutuklanmıştı. Metris Cezaevi'ne gönderilen dönemin Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, azmettirici olmakla suçlanıyor.

Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin olarak Prof. Dr. Zekeriya Beyaz'ın da Esenler Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki evinde arama yapıldı. Zekeriya Beyaz'ı gündeme taşıyan, 2000 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin başına getirilmesi oldu. Bu tarihten itibaren hem üniversite çevrelerindeki uygulamalar hem de dinî sorulara verdiği cevaplarla gündeme gelen Beyaz, televizyon ve gazeteler için magazin unsuru oldu. Son yıllarda ise Lozan Yürüyüşü ve Talat Paşa Komitesi üyeliği ile öne çıkan Beyaz, Doğu Perinçek, Vural Savaş ve Şener Eruygur'un yanında çeşitli etkinliklerde yer aldı. Ergenekon soruşturması başladıktan sonra dava kapsamında tutuklanan ve Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde bulunan Doğu Perinçek'i ziyaret etmek isteyen Zekeriye Beyaz, yakın akrabası veya avukatı olmadığı için görüştürülmemişti. Burada basın mensuplarına 'Hepimiz Ergenekoncuyuz' açıklamasında bulunan Beyaz, Mayıs 2008'de gerçekleşen bu olaydan birkaç ay sonra Jandarma eski Genel Komutanı Şener Eruygur'un Ergenekon'dan tutuklanmasını protesto etti. Zekeriya Beyaz, 3 Temmuz 2008 tarihinde yaklaşık 100 kişi ile birlikte İstanbul Emniyet'in önündeki protestoya katıldı.

Aydın, yaş haddinden emekli olmuştu

Zirve Yayınevi cinayeti kapsamında Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski dekanı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın'ın Meram'daki evinde aramalar yapıldı. 4 saat süren aramalarda bazı belgelere el konulduğu iddia edildi. Aydın'ın uzmanlık alanının felsefe ve dinler tarihi olduğu ifade edildi. Geçen yıl yaş haddinden emekliye ayrılan Prof. Dr. Aydın'ın ücret karşılığı derslere girdiği öğrenildi.

Polis, Türkiye Dinler Tarihi Derneği'nde

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Küçük'ün evinde de arama yapıldı. Polis, soruşturma kapsamında sabah saatlerinde, Küçük'ün Eryaman'daki evine gitti. Küçük, "Malatya'daki cinayetle ilgili olarak arama kararı var. Kitaplara, dergilere, bilgisayar kayıtlarına bakıyorlar." şeklinde konuştu. Küçük'ün başkanlığını yaptığı Türkiye Dinler Tarihi Derneği'nde de arama gerçekleştirildi.

Ermeniler üzerine araştırmalar yaptı

Ergenekon soruşturması kapsamında Zirve Yayınevi Cinayetine ilişkin Malatya İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Salim Cöhce'nin İnönü Üniversitesi yerleşkesi içindeki evinde de arama yapıldı. Etnik köken araştırmalarıyla bilinen Salim Cöhce hakkındaki iddialarla ilgili, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik soruşturma açıldığını belirtmişti.

Evi ve fakültedeki odası 6 saat arandı

Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kadir Albayrak'ın lojmanı ile fakültedeki odasında arama yapıldı. Polisin, Albayrak'ın evi ile fakültedeki odasında yaptığı arama yaklaşık 6 saat sürdü. Bazı CD ve dokümanlara el koyan polis, Kadir Albayrak'a ait bilgisayardaki bilgileri kopyaladı. Bu arada Albayrak yaptığı yazılı açıklamada, "Olayda adı geçen şahısları tanımıyorum." dedi.

Ergenekon terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor

Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şahin Filiz'in dün sabah ikamet ettiği lojmanda başlatılan aramalar Edebiyat Fakültesi'ndeki ofisinde de devam etti. Aramaların ardından Edebiyat Fakültesi'nden çıkan Filiz'e, öğrenciler ve öğretim üyeleri alkışlarla destek verdi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Filiz, çok sayıda doküman, kitap ve makaleye el konulduğunu söyledi. Hukuk adamlarına ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den başlayarak bütün yetkililere seslenen Şahin, "Şahıs olarak benim aranmam çok önemli değil. Polis arkadaşların üniversiteye gelip kitapların, el yazısı ile yazılmış akademik araştırmalarla ilgili dokümanların araştırılması, delil torbasına konulmuş olması talimatla olan bir şeydir. Bu polislerle ilgili bir şey değildir. Bu dönüm noktası ve operasyonlarla ilgili en son noktadır." diye konuştu.

Kendisinden bir şüphesi olmadığını ifade eden Filiz, gözaltına alınma kaygısının da olmadığını söyledi. "Akademik olarak yazarım çizerim. Muhalif yazılarım olabilir. Üniversite üretmesin, yazmasın, çizmesin diyorlarsa o zaman ders de anlatmayalım." diyen Şahin, aramalar kapsamında çocuklarının oyun CD'leri ve müzik CD'lerinin de incelendiğini ve el konulduğunu belirtti. Filiz'in avukatı Ali Altay da, içerisinde 'misyoner' kelimesi geçen her şeye el konulduğunu açıkladı. Altay, "Zirve Yayınevi'yle ilgili misyonerlik faaliyetleriyle ilgili bir suçlama var. O nedenle arama yapıldı." dedi.

Prof. Salim Cöhce'den derslerde öğrencilere etnik tahrik

Evinde arama yapılan İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Salim Cöhce, son günlerde derslerinde işlediği konularla gündeme gelmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na 'Ermeni' diyen Cöhce, solcuları aptallıkla suçlamış, Kürt ve Alevileri de aşağılayıcı ifadeler kullanmıştı. Ermeniler konusunda ciddi araştırmaları olan Cöhce hakkında öğrenciler, cumhuriyet savcılığına, Adalet Bakanlığı'na, YÖK Başkanlığı'na, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'ne ve Başbakanlık'a suç duyurusunda bulunmuşlardı.

Prof. Dr. Salim Cöhce'nin kendilerini aşağıladığını iddia eden Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğrencisi Maşuk Y. adlı öğrenci ve bir grup arkadaşı, cumhuriyet başsavcılığına verdikleri dilekçelerinde şunları belirtmişti: "Fakültemiz Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Salim Cöhce, ders yılı başladığından itibaren girdiği bütün derslerde sürekli biz Kürt kökenli öğrencilere ve etnik kimliğimize karşı ağır ithamlarda bulunuyor. Bizi dışlayıp rencide edici sözler sarf ediyor. Girdiği derslerde ilk olarak Güneydoğu bölgesinden gelen ve özellikle Hakkari ve Şırnak öğrencilerinin kopyayla üniversiteye girdiğini savunarak, Kürt öğrencilerinin üniversiteye değil dağa çıkmaları gerektiğini söylemektedir."

Vali Mutlu: İstanbul'da bir noktada arama yapıldı

Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde 3 kişinin öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında sabah saatlerinde aralarında İstanbul'un da bulunduğu 6 ilde operasyon başlatıldı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, soruşturma kapsamında İstanbul'da bir noktada arama yapıldığını belirtti. Mutlu, "Zirve Yayınevi'ne yapılan saldırıya ilişkin olarak daha önce tutuklamalar yapılmıştı. Bunun davamı mahiyetinde. Bugünküler bir arama mahiyetinde. Ev ve iş yeri araması yapılıyor, gözaltı şeklinde değil. Aramalar ilgili makamların gözetiminde yapılıyor. İstanbul'da tek bir noktada yapıldı." şeklinde konuştu.

zaman



Bu haber 1,214 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,201 µs