En Sıcak Konular

Libya'da kritik gelişme

31 Mart 2011 08:03 tsi
Libya'da kritik gelişme

Libya'da yaşanan gerginlik bir türlü dinmezken, taraflar arasındaki çatışmalar da sertleşiyor.

02.51: BİR GÖRGÜ TANIĞINA GÖRE TRABLUS'UN GÜNEYDOĞUSUNDA PATLAMA SESLERİ DUYULDU

Libya'nın başkenti Trablus'un güneydoğusunda patlama sesleri duyulduğu bildirildi.

Adını açıklamak istemeyen bir görgü tanığı AFP'ye yaptığı açıklamada, önce uçakların Trablus'un üzerinden uçtuğunu ve daha sonra güneydoğudaki Selahattin banliyösünde patlamalar duyulduğunu söyledi.

Görgü tanığına göre, koalisyon uçakları Selahattin bölgesinde bulunan bir askeri tesisi hedef aldı.

02.18: ABD: "MUSA KUSSA'NIN İSTİFASI ÇOK ÖNEMLİ"

ABD'li üst düzey bir yetkili, Libya Dışişleri Bakanı Musa Kussa'nın istifasının "çok önemli" olduğunu söyledi.

Adını açıklamak istemeyen üst düzey yetkili AFP'ye yaptığı açıklamada, bu istifanın, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin çevresinin artık Kaddafi rejiminin sağlamlığına inanmadığını ortaya koyduğunu belirtti.

Üst düzey yetkili, "Bu istifa çok önemli, çünkü Kaddafi'nin yakın çevresindeki kişilerin artık sonun yakın olduğunu anladıklarını gösteriyor" diye konuştu.

İngiltere hükümeti, Libya Dışişleri Bakanı Musa Kussa'nın İngiltere'nin başkenti Londra'ya gelişinde istifa ettiğini doğrulamıştı. Kussa'ya yakın kaynaklar, bakanın, Libya hükümetinin sivillere yönelik saldırılarından ötürü kabineden ayrıldığını belirtmişti.

Kaddafi'ye en yakın isimlerden biri olarak bilinen 59 yaşındaki Musa Kussa, ''Kaddafi'nin en güvendiği adam'' olarak tanınıyordu. 1994 ile 2009 yılları arasında Libya istihbarat servisini yöneten Kussa, Libya rejiminin omuriliğini oluşturan devrim komitelerinin en güçlü ismiydi.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı, görevi yurtdışında Kaddafi rejimini temsil etmek olan Musa Kussa'nın artık bu görevi yürütmek istemediğini belirtti.

02.05: DAVUTOĞLU: "İKİLİ İLİŞKİLERİMİZDE, BÖLGESEL İŞBİRLİĞİMİZDE VE GELECEK İÇİN KÜRESEL VİZYONUMUZDA ÇOK PARLAK BİR GELECEK VAR"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerde, bölgesel işbirliğinde ve gelecek için küresel vizyonda çok parlak bir gelecek olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği rezidansında, bugün Londra'da yapılacak DEİK ve Türk-İngiliz İş Konseyinin ortaklaşa düzenleyeceği "Türkiye ile Büyüme" konferansı dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katıldı.

Resepsiyona aralarında Türk-İngiliz İş Konseyi Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway, Türk-İngiliz İş Konseyi Eş Başkanı Sir Julian Horn Smith, İngiliz siyasetçi ve AB'nin eski Ticaret komiseri Lord Peter Mandelson, Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok ve iş adamı Remzi Gür'ün de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu resepsiyonda yaptığı konuşmada, Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerin diplomasinin en tarihi ilişkilerinden biri olduğunu ifade ederek, geçen yıl İngiltere Başbakanı David Cameron'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaretin "büyük bir başarı" olduğunu ve bu ziyarette iki ülke arasında stratejik ortaklığa ilişkin bir anlaşmanın imzalandığını anımsattı.

Stratejik ilişkilerin, sadece uluslararası krizlerde ya da siyasi konularda işbirliği anlamına gelmediğini, aynı zamanda dünya ekonomisine aynı perspektiften bakmak anlamına da geldiğini ifade eden Davutoğlu, iki ülke arasındaki toplam ticaret hacminin yaklaşık 12 milyar dolar olduğunu söyledi. Geçen yıl bu rakamı ekonomik krize rağmen beş yıl içinde ikiye katlama kararının alındığını hatırlatan Davutoğlu, İngiltere'nin Türkiye'deki ikinci büyük yatırımcı olduğunu belirtti.

Türkiye'de 2 bin 200 İngiliz şirketinin faaliyet gösterdiğini kaydeden Davutoğlu, 30 binden fazla İngilizin Türkiye'nin kıyı bölgelerinde mülk sahibi olduğunu ve geçen yıl 2,7 milyon İngiliz turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini söyledi.

İngiltere'nin televizyon ve buzdolabında Türkiye için en büyük pazar olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "İngiltere'de Türkiye'den çok Beko marka televizyon olmasını öğrenmek, benim için hoş bir sürpriz oldu" dedi. Davutoğlu, İngiltere'de 3 binden fazla Türk öğrencisinin bulunduğunu ve yaklaşık 400 bin Türk vatandaşının İngiltere'de yaşadığını söyledi.

Bütün bunların iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin dinamizmini gösterdiğini bildiren Davutoğlu, bugün yapılacak konferansla da bu ilişkilerin daha da hız kazanacağını kaydetti. Davutoğlu, "Ekonomik perspektiften Türk-İngiliz ilişkileri çok önemlidir ama aynı zamanda Avrupa ve bölgesel perspektiften Türk ve İngiliz şirketlerinin etrafımızdaki bölgelerde ortak projeler geliştirmesi ve ortak girişimlerde bulunması önemlidir. Örneğin, Irak, istikrarın sağlanmasının ardından Libya, Kuzey Afrika, Orta Asya'da büyük bir potansiyel var" diye konuştu.

Ahmet Davutoğlu, "İkili ilişkilerimizde, bölgesel işbirliğimizde ve gelecek için küresel vizyonumuzda çok parlak bir gelecek var" dedi. Bu çerçevede iş toplumunun önemine dikkati çeken Davutoğlu, bugün yapılacak "Türkiye ile Büyüme" konferansının önemli bir fırsat olduğunu bildirdi.

Türk-İngiliz İş Konseyi Başkanı Suzan Sabancı Dinçer de bugün yapılacak konferansın önemine dikkati çekerek, resepsiyona ev sahipliği yaptığı için Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Çeviköz'e teşekkür etti.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway da konuşmasında, Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiklerini kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye ile İngiltere arasındaki siyasi ilişkileri "altın çağ" olarak tanımladığını anımsatan Büyükelçi Reddaway, "İlişkilerde Başbakan Cameron'ın da dediği gibi altın çağdan, platin çağına geçmeyi umuyoruz" dedi.

Türk-İngiliz İş Konseyi Eş Başkanı Sir Julian Horn Smith de Türkiye ile İngiltere arasındaki işbirliğinin arttığını belirterek, bugünkü konferansın verimli geçmesini umduğunu ifade etti.

İngiliz siyasetçi ve AB'nin eski Ticaret komiseri Lord Peter Mandelson ise "Avrupa'nın bu kısmındaki toprağına hepiniz hoşgeldiniz. Sizinle bir kıtayı paylaşıyoruz, bu nedenle daha güçlü bağ ve işbirliğini teşvik etmek istiyoruz" dedi. Lord Mandelson, Türkiye ile İngiltere arasında güçlü bağlar olduğunu, bugünkü konferansla iş ve yatırım alanındaki bağların daha da güçlenmesini umduklarını kaydetti.

ajanslar - bugün



Bu haber 994 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,287 µs