En Sıcak Konular

Kovan boşaldı: ANAP artık yok!

0 0 0000 00:00 tsi
Kovan boşaldı: ANAP artık yok! Son 25 yılın en etkin partilerinden biri artık yok. Anavatan kurucusu Turgut Özal gibi sahne-i siyasetten çekiliyor. Aslında Özal’dan sonra da çok tadı kalmamıştı ama iyisiyle kötüsüyle unutulmaz bir lezzet bıraktı Türkiye’ye.

Lamı cimi yok. Anavatan Özal demekti, Özal da Anavatan… İktidarda olduğu sürece her ikisi de kimi yere göğe konulmayan kimi hala eleştirilen onlarca eser bıraktılar.

Kabul etmek lazım ki CHP, DP, MSP ve MHP’den sonra Türk siyasi hayatının içine sindirdiği ve orta sınıfa mal olmuş tek parti ANAP’tı. Hatta bir dönem boyunca bu dört eğilimi de uhdesinde barındırdı. Ve sonra…

Daha ismi taze ve artısı eksisi sonra ortaya çıacak ama çok kısa bir hafıza turunu da şimdiden hakediyor. Anavatan Partisi ya da kısaca ANAP, 1983 yılında Turgut Özal tarafından kuruldu.

20 Mayıs 1983 yılında kurulan parti 6 Kasım 1983 yılında yapılan Genel Seçimler’de çoğunlukla (%45,14) iktidara geldi ve 400 milletvekilli meclise 212

milletvekili soktu.29 Kasım 1987 yılında oylarını düşürmesine rağmen (%36,31) yine tek başına iktidara geldi ve bu sefer 450 sandalyeli mecliste 292 sandalyeye sahip oldu.

1989'da Genel Başkan ve Başbakan Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle yerine Genel Başkanlığa Yıldırım Akbulut geldi. 1991 yılında yapılan kurultayda ilk kez bir başbakanın, başbakanlık süresinde başkanlığı kaybetmesi olayı da yine ANAP’a nasip oldu.

Genel Başkanlığa ve başbakanlığa Mesut Yılmaz geldi. Sadece 5 ay sonra da erken seçim yapıldı. ANAP 1983'ten bu yana ilk kez ikinci parti konumuna düştü. 24 Aralık 1995 seçimlerinden sonra ANAP %19,65 oyla üçüncü parti konumuna geldi ve 2. parti olan DYP ile koalisyon kurdu. (ANAYOL).

Ancak bu hükümet 3 ay sürdü ve Mesut Yılmaz'a verilen gensoru ile 28 Haziran 1996'da düşürüldü. 1 yıl sonra 30 Haziran 1999'da Mesut Yılmaz'ın başkanlığında kurulan 55. hükümette DSP ve DTP de yer aldı.

Ancak bu hükümette toplam 1 yıl 7 ay kadar sürdü ve Yılmaz'ın istifa etmesi ile Ocak 1999'da sonlandı. 18 Nisan 1999'da yapılan seçimler sonucu 4. parti olan ANAP, 29 Mayıs 1999'da Bülent Ecevit'in kurduğu 57.hükümette görev aldı.

3 Kasım 2002'de yapılan Genel seçimler ise ANAP için yıkım oldu ve Mesut Yılmaz Genel Başkanlık’tan istifasını verdi. Yerine Ali Talip Özdemir seçildi ve 2003'te istifa etti.

Genel Başkanlığa Nesrin Nas seçildi. Şubat 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan istifa eden Isparta milletvekili Erkan Mumcu tek aday olarak genel başkanlığa seçildi. (Nisan 2005)

Bu süreçte ANAP’ın klasik haline gelen üm sembol ve renkleri değişirildi. Ama arı kaldı! ANAP Meclis'te 20 sandalyeye sahip olarak grup sahibi olmuş ve 3. parti konumuna gelmişti.

Anavatan Partisi iktidarları süresince Türkiye'de neo-liberal sisteme geçişi şiddetle desteklemiş ve bu doğrultuda icraatlar ortaya koymuştur. Günümüzde halen bu dönemde yaşanan değişimlerin etkilerinin sosyal ve ahlaki hayata yansılamaları tartışılmaktadır.

Turgut Özal'ın keskin ve değişimci politikaları ile Türkiye askeri yönetimden yeni bir döneme hızlı bir geçiş yapmıştır.

Parti ideolojik olarak Adalet Partisi misyonunun devamı gibi gözükse de uygulama da ve politik yaklaşımlarında Adalet Partisi misyonundan daha farklıdır. Çağdaş, kentli ve bilim yanlısı bir sağ oluşum çizgisi çizmeyi istemiştir.

Partinin kurucularını da zikretmekte fayda var ;Turgut Özal, Mehmet Keçeciler, Mesut Yılmaz, Adnan Kahveci, Cemil Çiçek, Mustafa Taşar, Kaya Erdem, Güneş Taner, Abdullah Tenekeci, Kazım Oksay, Recep Ercüment Konukman, Veysel Atasoy, Halil Şıvgın, Vehbi Dinçerler, Sudi Türel, Necat Eldem, Ali Tanrıyar



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,600 µs