En Sıcak Konular

"Yunanistan, AİHM kararlarına uymuyor"

29 Mart 2011 20:09 tsi
Batı Trakya'da Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi (DEB), "Yunanistan'ın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili kararlarına uymadığını" belirtti.

DEB tarafından yapılan açıklamada, "AİHM'nin, ismindeki 'Türk' ibaresi nedeniyle kurulmasına izin verilmeyen Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği (RTKKD) ile İskeçe Türk Birliği (İTB) davalarının sonucunu açıklamasının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen, Yunanistan'ın bu konudaki kararları kabullenme konusunda isteksiz davrandığı" kaydedilerek, "Uluslararası mahkemenin kararlarına uyulması için neyin ve nelerin beklendiğini doğrusu merak ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

"AİHM'nin kararının uygulanmasını isteyen derneklerimizin bu demokratik talebi hala kabul görmemektedir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne imza atan ülkemiz Yunanistan, Türk Azınlığın kimlik, kültür ve örgütlenme özgürlüğü alanında en önemli davaların sonucunu kabullenme konusunda son derece isteksiz davranmaktadır. Söz konusu kararın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen AİHM'nin kararlarına uyulmamaktadır. DEB olarak, vatandaşı olduğumuz ve kanunlarına riayet ettiğimiz ülkemiz Yunanistan'ın yöneticilerine seslenerek; Azınlık dernekleriyle ilgili AİHM'nin kararlarına eksiksiz uyulması için çağrıda bulunuyoruz. Unutulmaması gerekir ki, hukuka ve insan haklarına saygı, demokrasinin birinci şartıdır ve 'olmazsa olmazı'dır. Bunlar yoksa demokrasi de yoktur."

"Batı Trakya'da, isimlerinde 'Türk' ibaresi bulunan Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği, Gümülcine Türk Gençler Birliği ve İskeçe Türk Birliği gibi tarihi azınlık derneklerinin mahkeme kararıyla resmiyetlerinin ellerinden alınmasının, bir demokrasi ayıbı olduğu" belirtilen açıklamada, "(Batı Trakya'da Türk yoktur) politikası uyarınca yürürlüğe konan bu uygulama, Yunanistan vatandaşı olan ve tüm dünyaya örnek bir toplum olarak gösterilmek istenilen Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu'nun kimliğine, kültürüne ve örgütlenme özgürlüğüne vurulan en büyük darbelerden biridir" ifadelerine yer verildi.

Batı Trakya'da, 1927 yılında kurulan, ancak 1986 yılında İskeçe Valiliğinin "Batı Trakya'da Türk bulunmadığı" ve "faaliyetlerinin kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit ettiği" iddiasıyla açtığı dava sonucunda kapatılması kararı alınan İTB ile adında "Türk" sözcüğü bulunması nedeniyle kuruluş izni verilmeyen RTKKD, iç hukukun tüketilmesinin ardından davayı AİHM'ye taşımıştı.

AİHM, İTB ile RTKKD'nin, Yunanistan aleyhinde açtığı davayı karara bağlamış ve "Yunanistan'ın, Türk Azınlığı'na ait dernekleri kapatma kararıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin örgütlenme hakkıyla ilgili 11. Maddesini ihlal ettiği" görüşüne varmıştı.

Ancak Türk derneklerinin, AİHM kararı uyarınca yasal haklarının iadesi için Yunan yargısına yaptığı başvurular, "AİHM'nin kararlarının bağlayıcı olmadığı ve içtihat teşkil etmediği" gerekçesiyle mahkeme kararıyla reddedilmişti.



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,512 µs