En Sıcak Konular

Uluslararası Libya konferansı başladı

29 Mart 2011 17:17 tsi
Uluslararası Libya konferansı başladı
İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen uluslararası Libya konferansı, 40'a yakın Dışişleri Bakanı ile çok sayıda uluslararası kuruluştan yetkililerin katılımıyla başladı.

Konferansta Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil ederken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Libya'daki geçici Ulusal Konseyin Özel Temsilcisi Mahmud Jabril, Arap Birliği ile Afrika Birliğinden temsilciler de konferansa katılıyor.

Konferansta, aralarında Belçika, Bulgaristan, Fransa, Almanya, İtalya, ABD, İspanya, İsveç, Norveç gibi ülkelerin dışişleri bakanları hazır bulunuyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın konuşmasıyla açılan ve Lancaster House'ta yapılan konferansın başkanlığını İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague yürütüyor. David Cameron bugünkü Libya konferansının üç amacı olduğunu söyleyerek, bunları, BM Güvenlik Konseyinin kararının uygulanmasını sağlamak, Libya'da insani yardıma muhtaç yerlere yardım sağlamak ve Libya halkına geleceğini oluşturması için yardım etmek olarak sıraladı.

Konferansta uluslararası toplumun, BM'nin Libya'ya ilişkin kararının uygulanmaya devam etmesi ve sivil nüfusa yönelik şiddetin son bulması mesajlarının verilmesi bekleniyor.

Libya'da bundan sonraki siyasi sürecin değerlendirileceği konferansta ayrıca bu ülkede acil ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunulması öngörülüyor.

-HAGUE, JABRIL'LE GÖRÜŞTÜ-

Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague konferanstan önce Libya'daki geçici Ulusal Konseyin Özel Temsilcisi Mahmud Jabril ile görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Hague, Jabril ile Libya'daki mevcut siyasi ve insani durumu konuştuklarını ifade ederek, sivillerin korunması yönünde hemfikir olduklarını kaydetti.

Hague, Libya konferansından önce yaptığı bir diğer açıklamada da "Libya'nın geleceğini, Libya halkı belirleyecektir" diyerek, ülkede bir an önce ateşkes sağlanmasının önemini vurguladı. Hague, Libya'da işgalci bir gücün olmayacağını ve Libya lideri Muammer Kaddafi'nin gitmesini istediklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan Libya Geçici Ulusal Konseyi konferans çerçevesinde basın açıklaması yaparak, Libya'da ulusal bir anayasa oluşturmayı ve ülkenin gelişmesi için bir süreç başlatmayı amaçladıklarını bildirdi.

A.A.



Bu haber 1,018 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,496 µs