En Sıcak Konular

Dink davasında askerlerin yargılanmasına devam edildi

29 Mart 2011 17:16 tsi
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili hakkında 'görevi ihmal' suçundan dava açılan, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün yargılanmasına devam edildi.


Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Dink ailesinin avukatları İsmail Cem Halavut ve Hakan Bakırcıoğlu ile sanık Albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen katıldı.

Mahkeme heyeti suçtan zarar görmüş olma ihtimali nedeniyle Hrant Dink'in yakınları Rahil Dink, Sera Dink, Delal Dink, Arat Dink ve Hasrof Dink'in katılma taleplerini kabul etti.

İddia makamı adına söz alan Cumhuriyet Savcısı Selma Polat, Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi ve İstanbul'da görülmekte olan dava ile bu dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunmadığı kanaatinde olduğunu, bu nedenle davaların birleştirilmesi hususundaki talebin reddine karar verilmesini talep etti.

Sanık Albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen daha önceki beyanlarını tekrar ederek, müvekkili hakkında idari ve adli yönden davalar açıldığını hatırlattı. 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 4483 sayılı yasa gereğince idari görevden kaynaklandığını belirten Sürmen, "Mahkemenize açılan dava ise 2802 sayılı yasaya göre suç öncesi eylemi bağlı olarak adli görevi ihmal nedeni ile açılmıştır. Ancak aynı fiil nedeniyle iki ayrı dava açılmıştır. Öncelikli bu davaların farklı yasalardan kaynaklanması nedeniyle birleştirilmesi mümkün değildir. Bize göre CMK 223/7'ye göre davanın reddi gerekir." iddialarını dile getirdi.

Dink ailesinin avukatları ise daha önceki duruşmalarda da belirttikleri davaların birleştirilmesi talebini tekrarladı.

İddia makamı olarak görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Selma Polat da 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen dava dosyasını incelemeyi tamamlayamadığını, bu inceleme tamamlandıktan sonra sanık vekilinin talebi konusunda davanın CMK 223/7 uyarınca reddedilip reddedilmeyeceği hususunda görüşünü açıklamak üzere mahkeme heyetinden süre talep etti.

Mahkeme heyeti iddia makamının 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki dosyayı incelemeyi tamamlayıp sanık vekilinin talebi konusunda mütalaa bildirmesi için duruşmayı 17 Mayıs'a erteledi.

2. SULH CEZA BİRLEŞTİRME KARARINI BEKLEYECEK

Öte yandan, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle aralarında dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de bulunduğu 8 askerin yargılandığı Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davaya da devam edildi.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde davanın 16. duruşmasına duruşmaya Dink ailesinin avukatları İsmail Cem Halavut ve Hakan Bakırcıoğlu ile sanık Albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen ile astsubaylar Okan Şimşek ve Veysel Şahin'in avukatı Nurhayat Bayraktar Gümrükçüoğlu katıldı.

Hakim, daha önceki duruşmada, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan ve her iki mahkemede görülen davanın birleştirilmesi hususundaki yazıya cevap gelmediğini belirtti ve Ağır Ceza Mahkemesi'nin birleştirme hususunda vereceği kararın beklenmesi amacıyla, duruşmayı 2 Haziran'a erteledi.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davada, dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile diğer askeri personeller Metin Yıldız, Gazi Günay, Hüseyin Yılmaz, Önder Araz, Hacı Ömer Ünalır, Okan Şimşek ve Veysel Şahin, Hrant Dink'in öldürülmesinde 'görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

(CİHAN)



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,740 µs