En Sıcak Konular

Ege'ye Amerikan müdahalesi

29 Mart 2011 17:10 tsi
Ege'ye Amerikan müdahalesi ABD, hem Ankara hem de Atina'dan Ege'de gerginliği bitirmelerini istemiş.

Wikileaks'in yayınladığı belgelere göre ABD, Türkiye ve Yunanistan arasında sorunun bir parçası olan Ege daları üzerinde uçuşlar konusunda, 2009 yılında gerginliği düşürmek için üst düzey girişimde bulunmuş. ABD, Türkiye'den Eşek ve Bulamaç adaları üzerinde uçuşları durdurmasını isterken, Yunanistan'a ise Ege'de Türkiye'nin endişelerini anlamasını ve askeri faaliyetlerini durdurması tavsiyesinde bulunuyor.

Yunanistan'ın geçmişten bugüne gündeme getirdiği 'Ege'de yerleşime açık adalar üzerinde, Türk savaş uçakları uçuyor' iddiaları ilişkin ABD'nin 2009'da her iki ülkeye de uyarı ve şikayet de bulunduğu ortaya çıktı. Yunanistan'da Wikileaks belgelerini yayınlamayı sürdüren Kathimerini, bugünkü sayısında, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Asya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza'nın 12 Haziran 2009'da Washington'dan gönderdiği telgrafa yer verdi. Bryza, Amerika'nın Atina ve Ankara büyükelçiliklerinden Ege'de gerilimin düşürülmesi için gerekli girişimlerde bulunmalarını istiyor.

Gönderdiği yazıda Bryza, "İstenen eylemler: Atina ve Ankara'daki büyükelçilikler, ekteki notayı (şikâyeti), mümkün olan en üst düzeydeki bakan yardımcısı ve üstü, askeri görevliler ile başbakanlık bürosu görevlilerine ulaştırmalı" diyor.

Telgrafın devamında her iki ülke için de şu şikayet ve endişeler sıralanıyor: "ABD, Ege'de son 6-7 ayda artan askeri faaliyetler ve gerginlikler sebebiyle hem Türk tarafının yüksek uçuşlarından hem de Yunan engellemelerinden dolayı çok endişelidir. Bu karşı karşıya gelmeler, kabul edilemez bir kaza riski oluşturmaktadır."

"TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNİ ANLAYIN"

Atina'nın Türkiye'yi ABD'ye şikayet etmesi üzerine kaleme alındığı anlaşılan yazışmanın sadece Atina'yı ilgilendiren bölümü şöyle devam ediyor: "Talebiniz üzerine, Eşek ve Bulamaç adaları üzerindeki yüksek uçuşlar konusunda Türk yetkililer, siyasiler ve askeri yetkililer ile art arda iletişim kurduk. Bu notanın bir parçası olarak yeni bir tane daha yapacağız." Daha sonra Atina'nın Ege'deki "agresif" tutumunun eleştirildiği yazışmada şu ifadeler kullanılıyor: "Aynı zamanda ortak bir sonuç alınabilmesi için Türkiye'nin Ege'deki tezlerine zarar veren Atina FIR'ında "agresif" girişim yada Türk tarafının anlaşmalara göre askerden arındırılmış olması gerektiğine inandığı bölgelerde tek taraflı olarak asker bulundurulması gibi Yunan faaliyetlerine ilişkin endişelerinin anlaşılması önemli."

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, Atina'ya "Yunanistan'ın agresif davrandığı ve adaların askeri amaçlar için kullanılmasının reddedildiği bir ortamda adaların tatbikatlar için kullanılması durumunda sonuca ulaşma konusunda Türkiye'yi sınırlandıramayız" uyarısında bulunuyor.

"EŞEK VE BULAMAÇ ÜZERİNDE UÇMAYIN"

Bryza, aynı telgrafta Ankara'ya adalar üzerinde uçmayın diyerek şu uyarı ve taleplerde bulunuyor: "Geçmişte olduğu gibi Eşek ve Bulamaç adaları üzerindeki yüksek uçuşları durdurmanızı istiyoruz. Yerleşim yeri olan 2 ada üzerinde yüksek uçuşlar, Türk-Yunan sorunları konusunda yeni bir tehlikeli parametre oluşturuyor. ABD, 1947 Paris anlaşmasına göre bu adaların reddedilemez Yunan toprağı olduğunu kabul ediyor."

Ege'ye ilişkin Türkiye'nin farklı tezlerini anlayışla karşıladıklarını ifade eden Bryza, "Ege'ye ilişkin Türkiye'nin benimsediği bir çok tezi ya kabul ediyoruz yada kolayca anlayabiliyoruz, ancak söz konusu bu adalar (Bulamaç ve Eşek) konusunda görüşünüzü benimsemiyoruz" ifadelerini kullanıyor.

"TRAJEDİ OLMASIN"

Eğer Ege'de bir trajedi olur yada konu kamuoyuna daha çok mal olursa, kamuoyuna ABD'nin görüşünü açıklamaktan kaçınmamız zor olacak. Aynı zamanda, yaklaşımları ve de facto durumu reddeden girişimleri sebebiyle Yunan tarafına rahatsızlıklarımızı iletiyoruz ki Türkiye'nin tepki cevapları vermesi gerektiğini anlayışla karşılıyoruz."

En son Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Erzurum ziyaretinde Türkiye savaş uçaklarının adalar üzerinde uçtuğunu savunmuştu. Dışişleri Bakanı Dimitris Druças da her fırsatta Türk uçaklarının Ege adaları üzerinde uçmasından rahatsızlık duyduklarını dile getiriyor.

(CİHAN)



Bu haber 1,272 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,553 µs