En Sıcak Konular

Libya'da neler oluyor?

29 Mart 2011 16:27 tsi
Libya'da neler oluyor? Dünya gündeminin merkezindeki Libya'dan her dakika yeni bir haber geliyor...

15.49: RUSYA'DAN NATO'YA ÇAĞRI

Rusya'nın NATO özel temsilcisi Dimitriy Ragozin, NATO'dan Libya'daki kara hedeflerini bombalamamasını istedi. Ragozin, bugün konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, NATO'nun kendisini silah ambargosunu uygulama ve uçuşa yasak havası oluşturulması göreviyle sınırlaması gerektiğini belirterek Ragozin, "NATO bu iki ilkenin ötesine geçmemeli" diye konuştu. Libya sorununun diplomatik önlemler olmadan çözülmesinin mümkün olmadığını belirten Ragozin, "NATO, Libya operasyonuyla ilgili askeri planlaması konusunda Rusya'yı da bilgilendirmeli.

Libya, NATO'daki arkadaşlarımızın bizimle stratejik ortaklık taahhüdünün turnusol kağıdı olacaktır" diye konuştu. Rusya ve NATO arasındaki ilişkiler, Rusya'nın Gürcistan ile savaşından sonra neredeyse kopma noktasına gelmişti. ABD Başkanı Barack Obama'nın Rusya ile ilişkileri "sıfırlayarak yeniden başlatmak" istediklerini açıklamasının ardından, Rusya-NATO zirvesi 2009'da Lizbon'da yapılmış ve neredeyse kopma noktasına gelen ilişkiler yeniden düzelmeye başlamıştı.

BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan Rusya, Libya'ya yönelik operasyona çekimser kalmıştı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Libya'ya yönelik hava saldırılarını "Haçlı saldırısı gibi" şeklinde yorumlamıştı.

15.35: KADDAFİ GÜÇLERİ MİSRATA'DA İLERLİYOR, "KATLİAMDAN" ENDİŞE EDİLİYOR -KENTTE ŞU ANA KADAR 142 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Libyalı muhalifler, Kaddafi güçlerinin Misrata kentinde ilerlediklerini ve olası bir "katliam" nedeniyle kaygı duyduklarını bildirdi. Muhaliflerin sözcüsü, birçok bölgesi muhaliflerin elinde olan Misrata'da Kaddafi güçlerinin tank ateşi desteğinde ilerlemekte olduğunu belirtti. Adını açıklamak istemeyen sözcü, Misrata'nın tehlike altında olduğunu, Kaddafi güçlerinin kentte ilerlediğini ve tankların rastgele ateş açtığını kaydetti. Kentin sadece kuzeybatı kesiminin Kaddafi güçlerinin kontrolü altında olduğunu söyleyen sözcü, Bingazi'de koalisyon güçleri sayesinde önlenen katliamın Misrata'da gerçekleşebileceğini belirtti ve kentte insani bir felaket yaşandığını kaydetti.

Sözcü, Bingazi'nin tersine koalisyon uçaklarının Misrata'nın içinde bulunan tankları, sivil kayıplar olabileceği endişesiyle vurmadığını söyledi. Kaddafi güçlerinin, kentin batı kesiminden 5000'den fazla aileyi çıkardığı belirtiliyor. Sözcü, şu anda yüzlerce ailenin okullar ve camilere sığındığını, durumun çok hassas ve tehlikeli olduğuna dikkati çekti. Bu arada kent hastanesinden bir doktor, Misrata'da Kaddafi'ye bağlı güçlerin muhaliflerle çatışmasında 18 Marttan bu yana en az 142 kişiyi öldürdüğünü, 90'ı ağır 1400'den fazla kişiyi de yaraladığını belirtti.

15.03: UGANDA'DA KADDAFİ'YE DESTEK GÖSTERİSİ

Uganda'da yüzlerce kişi, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye destek gösterisi düzenledi. Ülkedeki ABD elçiliği ve diğer elçiliklere yürüyüşe geçen, Kenya, Somali ve Tanzanya gibi ülkelerin vatandaşlarının da bulunduğu göstericiler, ABD karşıtı sloganlar attı. Bir gösterici, Batılı güçlerin Libya'ya saldırıları durmazsa, cuma günü tekrar toplanarak Batılılara karşı savaşmak üzere Libya'ya doğru yürüyüşe geçeceklerini söyledi. Polisin, göstericilerin elçiliklere yürüyüşünü engelleyerek, yabancı elçiliklerin çevresinde güvenliği artırdığı belirtildi.

14.59: ABD'NİN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ RICE: "ABD LİBYA'DAKİ MUHALİFLERİ SİLAHLANDIRMA SEÇENEĞİNİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUYOR

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, ABD yönetiminin Libya lideri Muammer Kaddafi'ye karşı mücadele veren muhalifleri silahlandırma seçeneğini göz önünde bulundurduğunu bildirdi. ABC'de yayımlanan "Good Morning America" programına konuşan Rice, "Bu yönde bir karar almadık, ancak kesinlikle bunu göz ardı da etmiyoruz" dedi. Susan Rice, Kaddafi'nin, uluslararası toplumun sürekli baskısı olmadan iktidarı bırakmaya hazır olduğunu gösteren herhangi bir işaret görmediklerini de kaydetti. Rice, Kaddafi'nin yakın çevresinin Batıya elini uzattığına ilişkin haberlere atıfla, "İhtimaller ve nabız yoklamalarındansa eylemler bizim açımızdan daha ikna edici olur" diye konuştu.

14.53: İSVEÇLİ DİPLOMAT: "NATO İSVEÇ'TEN YARDIM İSTEDİ"

NATO'nun İsveç'ten, BM'nin Libya'da uçuşa yasak bölge oluşturma kararının uygulanmasına yardımcı olmasını istediği bildirildi. İsveç'in NATO Daimi Temsilcisi Veronika Wand-Danielsson, AP'ye yaptığı açıklamada, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in geçen hafta İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt'ten gayriresmi olarak talepte bulunduğunu belirtti.

Bu arada, İsveç'teki merkez sağ hükümetinin bu sabah Libya konusunda toplantı yaptığı, alınan kararlarla ilgili olarak parlamentoyu gün içinde bilgilendireceği kaydedildi. İsveç ajansı TT'nin açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberinde, hükümetin, NATO liderliğindeki Libya operasyonu için 8 taarruz uçağı göndermeyi önereceği ifade edildi. NATO üyesi olmayan İsveç, Afganistan ve Balkanlar'daki NATO operasyonlarına da kara birlikleriyle katkıda bulunuyor.

14.47: TÜRKİYE, ABD İLE BİRLİKTE LİBYA'DAKİ DURUMLA İLGİLİ BELGE ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile bir araya geldi. Uluslararası Libya konferansına katılmak için Londra'da bulunan Davutoğlu'nun konakladığı Dorchester Oteli'ndeki görüşmenin başından görüntü alınmasına izin verildi, açıklama yapılmadı.

Görüşmede Ashton'ın, Libya konusunda AB, Arap Birliği, Afrika Birliği ve Türkiye ile yakından çalışmak istediğini söylediği öğrenildi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, bugün TSİ 16.00'da başlayacak Libya konferansı çerçevesinde ikili temaslarını sürdürmesi bekleniyor. Bu arada, Türkiye'nin ABD ile birlikte Libya'daki durumla ilgili olarak 1 haftadan beri bir belge üzerinde çalıştığı öğrenildi. ABD ile de birlikte yapılan ve görüş alışverişinde bulunulan bu belgede, Libya'da önümüzdeki dönemde oluşabilecek siyasi sürece ve 1973 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına ilişkin unsurlar bulunduğu kaydedildi.

14.21: LİBYALI MUHALİFLERDEN ÖZGÜR VE ADİL SEÇİM SÖZÜ

Libya'da muhalifler tarafından kurulan Ulusal Konsey, Muammer Kaddafi'nin iktidardan düşmesi durumunda ülkede demokrasiye geçişi sağlamak için özgür ve adil bir seçim yapacaklarını bildirdi. Londra'daki Uluslararası Libya Konferansının öncesinde bir açıklama yayımlayan muhalif hareketin siyasi temsilcileri, "çağdaş, özgür ve birleşik bir devlet" kurmak istediklerini kaydetti.

13.16: FERİBOT, MİSRATA LİMANI'NIN 12 MİL AÇIĞINDA BEKLETİLİYOR

Libya'ya tıbbi malzeme ve ilaç götürmek üzere önceki gün Çeşme Limanı'ndan yola çıkan Ankara Feribotu, Misrata Limanı'nın 12 mil açığında bekletiliyor. Çeşme Limanı'ndan hareket ettikten sonra hava muhalefeti ile karşılaşmadan Libya'ya ulaşarak, Misrata Limanı'na 6,5 mil kadar yaklaşan feribot, kentte çatışmaların sürmesi dolayısıyla, NATO gemilerinin nezaretinde 12 mil açığa getirildi.

Feribotun ne zaman limana yanaşacağının henüz belli olmadığı bildirildi. Acil ihtiyaca cevap verecek çok miktarda tıbbi malzeme taşıyan feribotta, Baltalimanı Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Yavuz Kabukçuoğlu ile 15 sağlık personeli ve 3 ambulans bulunuyor. Ankara Feribotu'nda, 10'u özel harekat polisi toplam 20 emniyet görevlisi, güvenliği sağlıyor.

12.49: AMERİKAN GÜÇLERİ, TİCARİ GEMİLERE SALDIRIYI ÖNLEMEK ÜZERE LİBYA GEMİLERİNE ATEŞ AÇTI

Libya'ya operasyona katılan Amerikan güçlerinin, Misrata limanındaki ticari gemilere ateş açılmasını önlemek için Libya gemilerine dün gece saldırı düzenlendiği bildirildi.

ABD 6. Filosundan yapılan yazılı açıklamada, operasyonda, Libya sahil güvenliği gemisi Vittoria ve iki teknenin hedef alındığı belirtildi. Açıklamada Vittoria'nın kıyıya çekildiği, bir teknenin imha edildiği, diğer teknede bulunanların burayı terk ettiği kaydedildi.

11.00: KADDAFİ GÜÇLERİ, MUHALİFLERİN SİRTE'YE İLERLEYİŞİNİ DURDURDU

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler, Kaddafi'nin memleketi Sirte'nin doğusunda ilerlemeye çalışan muhaliflere dün gece ağır silahlarla ateş açtı. Batılı koalisyon güçlerinin operasyonlarının ardından kıyı kesimindeki bazı petrol kasabalarının denetimini yeniden elde eden muhalifler, Sirte'ye doğru yol alırken direnişle karşılaştıklarını bildirdi. Muhaliflerin Bin Cevad kentinin dış kesimlerine geri çekildiği belirtildi. Onlarca muhalif gücüyle sivilin, Sirte'nin 150 kilometre kadar uzağındaki Bin Cevad'ın dışında toplandığı kaydedildi.

10.59: KADDAFİ'DEN ÇAĞRI: "BARBARCA SALDIRIYI DURDURUN"

Libya lideri Muammer Kaddafi ülkesine yönelik "barbarca saldırıya" son verme çağrısında bulundu.

Kaddafi, Jana haber ajansında yayımlanan, Libya'ya operasyon düzenleyenlere yaptığı çağrıda, "Libya'ya karşı bu barbarca ve haksız saldırıyı durdurun. Libya'yı Libyalılara bırakın, güvende olan bir halkın kökünü kurutma ve gelişmekte olan bir ülkeyi ortadan kaldırma operasyonu düzenliyorsunuz" dedi.

"Avrupa ve ABD'de, bu barbarca askeri operasyonun, Hitler'in Avrupa'yı işgal ettiği ve İngiltere'yi bombaladığı sıradaki kampanyalarına benzediğini anlamıyorsunuz" diyen Kaddafi, "Neden El Kaide örgütüyle savaşana saldırıyorsunuz, Afrika Birliği'nin krizi yönetmesine izin verin. Libya, birliğin alacağı her kararı kabul edecek" diye konuştu.

Londra'da 35 ülkenin dışişleri bakanları ile çok sayıda ülkeden yetkili, bugün Libya'nın geleceğini konuşacak.

10.34: DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU: "KADDAFİ GÜÇLERİNİN SİVİLLERE SALDIRISINI DURDURMAK VE ATEŞKES İÇİN NATO'NUN GÜCÜNÜ KULLANMASI GEREKİR"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin sivillere saldırısını durdurmasını sağlamak ve ateşkes uygulanması için NATO'nun gücünü kullanması gerektiğini belirtti.

35 ülkenin dışişleri bakanlarıyla çok sayıda ülkeden yetkililerin Libya'nın geleceğini konuşacağı toplantıya katılmak üzere Londra'ya giden Davutoğlu, beraberindeki gazetecilere uçakta yaptığı açıklamada, sivillere saldırıların durdurulması ve ateşkes amacıyla Libya'ya daha çok baskı yapılması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, kendi geleceğini belirleyebilmesi için Libya halkının korunmasının Kaddafi'yi iktidardan etmekten daha büyük öncelik olduğunu kaydetti.

Bakan Davutoğlu, Libya'ya operasyonun komutasının NATO'ya devriyle ilgili teknik hazırlıkların bir iki gün içinde tamamlanmasını beklediğini de ifade etti.

Davutoğlu, ateşkes ilan etmesi halinde bunun Kaddafi için bir sınav olacağını, ateşkese uyar ve sivillere saldırmayı durdurursa, sonrasında buna uygun gelişmeler olacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte bulunduğu Bağdat'tan Londra'ya geçen Davutoğlu, Irak halkının çok acı çektiğini ve bundan ders çıkarmak gerektiğini de belirtti.

Bakan Davutoğlu, Afganistan ve Irak'tan dersler alınmamış olsaydı, Libya'da daha çok sivil ölümü, tehlikeli bir iktidar boşluğu oluşması ve ülkenin bölünmesi gibi senaryoların gerçekleşme olasılığından söz etti.

Suriye'deki karışıklıkla ilgili olarak da Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'la son üç günde iki kez konuştuğunu belirtti.

Davutoğlu, "Suriye'de başarılı bir siyasi değişim ya da reform yapılmasının çok önemli olduğunu" vurguladı.

Türkiye'nin mesajının güçlü ve açık olduğunu ifade eden Davutoğlu, Suriye'de değişime barışçı yollardan ulaşılması gerektiğini kaydetti.

08.12: LİBYA TELEVİZYONU, HAMİS KADDAFİ'NİN CANLI GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLADI

Libya televizyonu, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Hamis Kaddafi'nin canlı görüntülerini yayınladı.

Haberde, başkent Trablus'ta Kaddafi yandaşlarını selamlarken görülen ve babasına benzerliğiyle dikkati çeken Hamis, Arap basını ve internette çıkan öldüğüne ilişkin haberleri çürütmüş oldu. 

Televizyonun haberinde, askeri üniforma giydiği görülen Hamis, çok iyi korunan ve Babel Aziziye'ye giden bir kamyonetin arkasında Kaddafi yandaşlarını selamlıyor.

Hamis Kaddafi'nin, çok sayıda uzmanın Libya'nın en iyi eğitilmiş birliği olduğunu düşündüğü 32. tugaya komutanlık yaptığı biliniyor.

07.59: LİBYA TELEVİZYONU: "KOALİSYON GÜÇLERİ SURMAN'I BOMBALADI"

Libya devlet televizyonu, Batılı koalisyon güçlerinin, başkent Trablus'un 70 kilometre batısındaki Surman kentini bombaladıklarını duyurdu.

Devlet televizyonu ve resmi Jana ajansında yayınlanan ve askeri bir yetkiliye dayandırılan haberde, Surman'da sivil ve askeri hedeflerin vurulduğu bildirildi.

Televizyonun haberinde, hava saldırısında bir deri fabrikasının da hedef alındığı belirtildi.

Öte yandan, Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa'nın, "özel bir ziyaret" için Tunus'a gittiği bildirildi.

Resmi Tunus ajansı TAP'ın haberinde, Kusa'nın Tunus'a dün Ras Cedir sınır kapısından girdiği, ülkeye "özel bir ziyarette" bulunduğu ifade edildi.

Kusa, BM'nin Libya kararı çerçevesinde yurtdışına çıkmaları yasaklanan Libyalı yetkililer listesinde yer almıyor.

07.02: LİBYA DIŞIŞLERİ BAKAN YARDIMCISI, KOALİSYONU "LİBYA'YI İKİYE BÖLMEK" İSTEMEKLE SUÇLADI

Libya Dışişleri Bakan yardımcısı Halit Kaym, Libya'ya askeri müdahalede bulunan koalisyon güçlerini "ülkesini ikiye bölmek" istediğini savundu.

İtalyan televizyon kanalı Rai Uno'ya açıklamalarda bulunan ve koalisyonun amacının Libya'yı ikiye bölmek olduğunu söyleyen Kaym, "Libya'yı ikiye bölmek için, koalisyonun kullandığı taktik ülkeyi bir çıkmaza sokmak, yani ardı arkası kesilmeyen bir iç savaşa sürüklemek, yeni bir Somali yaratmak. Bu yüzden durum çok tehlikeli" şeklinde ifadeler kullandı.

Muhalif güçlerin Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlere saldırmaya devam ettiğini kaydeden Kaym, "Eğer, bir iç savaşa sürüklenirsek, sivilleri korumayı amaçlayan BM Günvelik Konseyinin 1973 nolu kararı, değil sivilleri korumak, onların öldürülmesine yol açacak" dedi.

05.26: BM GENEL SEKRETERİ BAN: ''LİBYA'DA ATEŞKES SAĞLANMASI VE SİYASİ ÇÖZÜM BULUNABİLMESİ İÇİN DİPLOMATİK ÇABALARIM SÜRECEK''

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Libya'da ateşkes sağlanabilmesi ve siyasi  çözüm bulunabilmesi için geniş çaplı diplomatik çabalarını sürdüreceğini belirtti.

Genel Sekreter Ban, BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, kendisi ve Libya özel temsilcisi, eski Ürdün Dışişleri Bakanı Abdelilah El Hatip'in bugün Londra'da düzenlenecek Libya konferansına katılacaklarını, daha sonra özel temsilcisi El Hatip'in Libya'ya gideceğini ve orada muhalefetle görüşeceğini bildirdi.

Ban konuşmasında, Libya'daki rejimin, BM Güvenlik Konseyi kararlarında öngörülen ateşkes çağrılarına ve yükümlülüklerine uymadığını ve ülkede sivillerin korunması kapsamında endişeli olduğunu belirterek, Libya'da tüm taraflara insani hukuk kuralları ve insan haklarına uymaları çağrısında bulundu.

Bu arada Konsey'in Libya'da Kaddafi rejimine ve yakın çevresine getirilen yaptırım kararları (Konsey'in 1970 ve 1973 sayılı kararları) çerçevesinde kurulan ve yaptırımların uygulanmasını izleyecek olan yaptırım komitesinin de göreve hazır olduğu bildirildi. Komite başkanı Portekiz'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jose Filipe Moraes, Genel Sekreterin, komitenin yaptırımların teknik taraflarıyla ilgilenecek uzmanlar heyeti üyelerini atamasını beklediklerini söyledi.

03.33: TÜMAMİRAL GORTNEY: "19 MARTTAN BU YANA BİN 602 SORTİ YAPILDI"

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un üst yetkililsi Tümamiral Bill Gortney basına yaptığı açıklamada, "iyi örgütlenmemiş, fazla sağlam olmayan" muhaliflerin uluslararası askeri müdahale sayesinde ilerlediğini belirtti.

Muhaliflerin karşı saldırıya geçişi, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlere karşı uluslararası koalisyon tarafından yürütülen bombardımanın sayesinde kolaylaştığını söyleyen Gortney, müttefik güçlerin 19 Marttan bu yana bin 602 sorti yaptığını, bu sortilerin yüzde 60'ının ABD Hava Kuvvetlerine bağlı savaş uçakları tarafından yapıldığını bildirdi. Gortney sadece son 24 saat içinde 178 sorti yapıldığını söyledi. Sorti yapan uçakların esas görevlerinin 'belirlenen hedefleri vurma" olduğunu belirten Gortney, bombardımanların sivil kayıplara yol açtığı yönünde herhangi bir raporun kendilerine ulaşmadığını kaydetti.

Gortney geçen 24 saat içinde, ABD kuvvetlerinin Kaddafi güçlerinin en kuvvetli tugayı olan 32'inci Libya tugayının karargahına 6 Tomahawk füzesi fırlattığını söyledi. Gortney'ye göre, Libya operasyonunun başladığı ilk saatlerde toplam 199 Tomahawk füzesi atıldı. Tümamiral Gortney ayrıca, bu füzeleri atan denizaltılardan biri olan Providence'in bölgeden çekildiğini sözlerine ekledi.

Gortney, uluslararası koalisyonun amacının, BM Güvenlik Konseyinin 1973 nolu kararına göre, "lideri tarafından tehdit edilen bir halkı korumak amacıyla, o ülkeyi işgal etme hariç, gerekli bütün önemleri almak olduğunun" altını çizdi. Libya'da uçuşa yasak bölge uygulamasının sorumluluğunun NATO'ya devredildiğini hatırlatan Gortney, ABD'nin şimdilik Libya halkını Kaddafi'ye karşı korumak için "hedefleri vurma" görevinin eşgüdümünü sağladını söyledi.

AC-130 VE A-10 UÇAKLARI

Tümamiral Gortney açıklamasında, Libya operasyonunda bu hafta sonu AC-130 ve A-10 uçakları kullanıldığını belirtti. "Herkül" nakliye uçağının özel kuvvetler için sıcak çatışma bölgelerinde kullanılmak üzere değişikliğe uğratılmış hali olan AC-130, yerleşim yerlerindeki hedeflere nokta atışı yapabilen, isabet gücü yüksek bir taarruz uçağı olarak biliniyor.

105, 40 ve 25 mm'lik toplarıyla düşmanı bunaltan AC-130, alçak uçuşta gayet başarılı, kötü hava koşullarında iyi sonuçlar elde edebilen, gelişmiş radarı sayesinde yerdeki hedeflerin dost mu, düşman mı olduğunu ayırt edebilen bir uçak. A-10 taarruz uçağı ise, 70'li yıllarda eski Varşova Paktı zırhlılarının hızını kesmeye yönelik olarak tasarlanmış ve Körfez savaşında da "tank katili" olarak nitelendirilmiş, saate 710 kilometre hız yapabilen bir uçak.

Savaş alanı üzerinde 300 metrenin altına kadar inebilen ve saatlerce bombardıman yapabilen A-10, 465 kilometre menzile sahip ve yaklaşık 8 ton bomba taşıyabiliyor. Çok kısa pistlerden havalanıp aynı tür pistlere inebilen uçakta Maverick tanksavar füzeleri, kısa menzilli Sidewinter havadan havaya atılan füzeler ve lazer güdümlü bombalar bulunuyor.

01.21: TRABLUS'UN DOĞUSUNDA PATLAMA

Libya'nın başkenti Trablus'un doğusunda yer alan büyük Tacura banliyösünde 9 patlama sesi duyulduğu bildirildi. Görgü tanıkları AFP'ye yaptığı açıklamada, 9 çok güçlü patlama sesi duyduklarını ve patlamaların uluslararası koalisyonun bombardımanı sonucu meydana geldiğini belirtti. Tanıklar, bombardımanın nereleri hedef aldığı konusunda ise açıklama yapmadı. Libya televizyonu, koalisyon güçlerinin ülkenin çeşitli noktalarında sivil ve askeri hedefleri vurduğunu duyurmuştu.

Libya televizyonu, ülkenin orta kesiminde Trablus'un 184 kilometre güneyinde bulunan Mizdah'ı, ülkenin batısında başkentin 100 kilometre güneyinde yer alan Garyan ve yine ülkenin batısında bulunan Sorman'ı bombaladığını açıklamıştı. Libya haber ajansı Jana verdiği haberde, "Garyan ve Mizdah'daki sivil ve askeri hedeflerin saldırgan, haçlı ve sömürgeci batının hava saldırısına uğradını" belirtti. Bombalanan üç bölgede, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı birlikler bulunuyordu.

AJANSLAR



Bu haber 1,418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,474 µs