En Sıcak Konular

Hz. Ali türbesinde bir ilk

29 Mart 2011 16:10 tsi
Hz. Ali türbesinde bir ilk
Irak ziyareti çerçevesinde Şiilerin kutsal kenti Necef’e gelen Başbakan Erdoğan, burada bulunan Hz. Ali’nin türbesini ilk ziyaret eden Sünni lider oldu.

Hz. Ali türbesini ziyaret eden ilk Sünni devlet adamı olan Başbakan'ın bu hareketi, Şii ve Sünni yakınlaşmasında önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Erdoğan, türbeden çıktıktan sonra şehir merkezinden yürüyerek Şii dini lider Büyük Ayetullah Ali Sistani ile görüşmeye gitti.

Bu arada çevrede yoğun güvenlik önlemi alındığı görülürken, medya da Erdoğan'ın ziyaretine büyük ilgi gösterdi.

Başbakan Erdoğan'ın Necef'ten sonraki durağıysa Erbil kenti oldu. Erbil'i ziyaret eden Erdoğan, burada bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile biraraya geldi.

BARZANİ'DEN ERDOĞAN'A JEST

Kuzey Irak'a ziyarete giden Başbakan Erdoğan'a Barzani jestle karşılık verdi.

Kerkük Meclis Başkanlığı'na ilk kez Türkmen getirildi. Kerkük İl Meclis Başkanlığı'na Hasan Turan seçildi.

Kuzey Irak tarihi günlerinden birini yaşıyor. Başbakan Erdoğan'ın ziyareti bölgede büyük heyecan yarattı. Türkiye'den ilk kez bir başbakanın Erbil'e gidecek olması Kuzey Irak yönetimi ve halkı arasında bayram havası estirdi. Erbil kenti Türk bayraklarıyla donatıldı. Erdoğan'ın ziyaretine Barzani de ikili ilişkilerin yumuşak karnı olan Kerkük konusunda jest yaptı.

-ERDOĞAN, NECEF'TE Şİİ DİNİ LİDER SİSTANİ İLE GÖRÜŞTÜ-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak ziyaretinin ikinci durağı Necef'te Şii dini lider Büyük Ayetullah Ali Sistani ile görüştü. Sistani'nin evinde gerçekleşen görüşme 1 saat sürdü. Görüşmeye, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik ile heyetteki bazı üyeleri de katıldı.

-BAŞBAKAN ERDOĞAN ERBİL'DE

Necef'deki temaslarının ardından Erbil'e geçen Başbakan Erdoğan'ı, Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani, Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetimin Başbakanı Berham Salih, Irak Kürdistan Demokrat Partisi Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, bakanlar ve diğer yetkililer uçağın merdiveninde karşıladı. Erdoğan ile Barzani tokalaştı.

Başbakan Erdoğan'a, kızı Sümeyye Erdoğan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız eşlik etti.

Erdoğan'ı Erbil'de yerel kıyafetler giymiş bir erkek ve bir kız çocuk ile bir grup öğrenci, ellerinde Türk, Irak ve bölgesel yönetime ait bayraklarla karşıladı ve Başbakan Erdoğan'a çiçek verdi. Erdoğan, öğrencilere ''Nasılsızın, iyi misiniz'' diyerek hatırlarını sordu.

Başbakan Erdoğan'ın Erbil'e gelmesi dolayısıyla güzergahlar Türk ve Irak bayrakları ile Irak bölgesel yönetimini temsil eden bayrakların direklere asıldığı görüldü.

Erdoğan, burada Erbil Uluslararası Havalimanı'nın resmi açılışının yanı sıra Türkiye'nin Erbil Konsolosluğu ile Vakıfbank Erbil Şubesi'nin açılışını yapacak.

Başbakan Erdoğan'a Erbil'de Mesut Barzani ve beraberindeki heyet eşlik edecek.

Öte yandan havalimanında çok sayıda basın mensubu yer aldı.

ERDOĞAN, ERBİL HAVALİMANINI AÇTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir süre önce silahlı saldırı sonucu yaralanan sanatçı İbrahim Tatlıses'in bir şarkısında ''Farketmez, ne dili, ne rengi, madem ki insandır, saygımız vardır'' sözlerini kullandığını belirterek, ''Evet, bizim için insan kutsaldır, can kutsaldır, dini, mezhebi, dili, rengi, etnik kökeni ne olursa olsun, insan önce insandır'' dedi.

Erdoğan, Erbil Uluslararası Havalimanı'nın açılışında yaptığı konuşmada, açılışı yapılan Havalimanı'nın Erbil'e, Irak'a ve tüm Iraklılara hayırlı olmasını diledi.

Başbakan Erdoğan, beş yıllık çabanın neticesinde, bu yapıyı Erbil'e kazandıran inşaat şirketinin tüm yetkililerini, mimarından mühendisine, işçisine, yüklenici firmalara kadar herkesi kutlayarak, şunları söyledi:

''Tarihi, kültürel bağlarımızın olduğu Irak'ı ve bu güzel bölgeyi, şimdi artık havayoluyla, ki ben buna havayolu demek istemiyorum, halkın yolu diyorum, bu halkın yoluyla da birbirimize, dünyaya daha da yakınlaştırıyoruz. Bölgenin en büyük yatırımlarından biri olan Erbil Uluslararası Havalimanı, yıllık 2 milyon 750 bin yolcu kapasiteli terminal binasına; 4,5 kilometreyle dünyanın en büyük 7'inci pistine, aynı anda 30 uçağın park edeceği alana sahip. Burada şu müjdeyi de vermek isterim. Bildiğiniz gibi, Erbil'e Türkiye'den sadece özel havayolu şirketleri uçuyordu. Türk Hava Yolları'nın da Erbil'e sefer yapması yönünde biz bir karar almıştık. İnşallah, 14 Nisan'dan itibaren artık Türk Hava Yolları doğrudan Erbil'e uçuşları başlatıyor. Havalimanıyla birlikte bunun da hayırlı olmasını diliyorum.''

-İBRAHİM TATLISES'E YAPILAN SALDIRI-

Erdoğan, Türk müteahhitlerinin, başta bu bölge olmak üzere, Irak'ın her köşesinin imar ve inşasına çok büyük katkılar sağladıklarını ve sağlamaya devam ettiklerini anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Açıkçası, tüm dünyada olduğu gibi, bu bölgede de, müteahhitlerimiz çok başarılı yatırımlar yapıyorlar, göğsümüzü kabartıyorlar, bizi gururlandırıyorlar. Biz, bir yandan müteahhitlerimizin, yatırımcılarımızın başarısıyla övünüyor, bir yandan da komşu bir ülkenin, kardeş Kürt halkının refahının artmasıyla seviniyoruz. Bakınız, bizim önemli bir sanatçımızın, Sayın İbrahim Tatlıses'in burada, Erbil'de çok sevildiğini biliyorum. Kendisinin burada yatırımları da var. Kendisine, İstanbul'da bir menfur saldırı yapıldı. Cuma günü kendisini ziyaret ettim. Sağlığı gayet iyi. İnşallah kısa sürede ayağa kalkar. Saldırganları da İstanbul polisimiz kısa süre içinde tespit etti, yakaladı ve adalete teslim etti. Buradan kendisine bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bir şarkısında diyor ki İbrahim Tatlıses: 'Farketmez, ne dili, ne rengi, madem ki insandır, saygımız vardır. Evet, bizim için insan kutsaldır, can kutsaldır. Dini, mezhebi, dili, rengi, etnik kökeni ne olursa olsun, insan önce insandır.''



Bu haber 1,415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,155 µs