En Sıcak Konular

'CHP'nin vaatleri Demirel ve Uzan'ın da ötesinde'

29 Mart 2011 13:54 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP'nin seçim vaatlerinin Süleyman Demirel ve Cem Uzan'ın taahhütlerinin de ötesinde olduğunu vurguladı.

Ana muhalefetin bol keseden vaatte bulunduğunu ifade eden Şimşek, "Kemal Kılıçdaroğlu neredeyse vergilerin tamamının kaldıracak, herkese maaş verecek. Fakat kaynak yok, nereden bulacağını da açıklayamıyor." dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, Kamu İhale Kurumu ve OECD Sıgma tarafından tertip edilen 5. Bölgesel Kamu Alımları Konferansı'na katıldı. Konferansa verilen arada gazetecilerin sorularını cevaplayan Mehmet Şimşek, 12 Haziran seçimlerinin ülke ekonomisine maliyetlerini ve CHP'nin vaatlerini değerlendirdi.

"12 Haziran'da yapılacak seçimlerin ülkeye maliyeti ne olur?" sorusuna Şimşek, şu karşılığı verdi:

"Seçimlerin Türkiye ekonomisine ciddi bir maliyeti olmayacak. Siyasi partilere ayrılan kaynak ile Yüksek Seçim Kurulu'nun giderleri malum önceden bütçeye konuldu. Öte yandan ilk defa bir iktidar seçime giderken ekonomiyi yavaşlatıyor. Bakın biz ülkenin geleceğini kısa vadeli siyasi getirilerden önemli görüyoruz. Siyasi ve ekonomik istikrarı mühimsiyoruz. Bütçede seçim ekonomisine dair en ufak işaret yok. Seçim ekonomisi de gündemimizde değil."

CHP'nin seçim vaatlerine de değinen Şimşek, "Ana muhalefet bol keseden vaatlerde bulunuyor. Kılıçdaroğlu, yeni fakat içi boş taahhütlerle kamuoyunun önüne çıkıyor. Neredeyse vergilerin tamamının kaldıracak, herkese maaş verecek. Fakat kaynak yok, nereden bulacağını açıklayamıyor. Buna karşılık biz vatandaşı kandırmayacağız, her ne olursa olsun popülizm yapmayacağız. Bakıyorum vaatler hususunda CHP ile Saadet Partisi yarışıyor. Saadet Partisi de yüzde 50 maaş zammından söz ediyor." Bakan Şimşek, bu sözleri sarf ederken kendini gülmekten alıkoyamadı.

Ana muhalefetin taahhütlerinin yerine getirilmesi halinde esnaf ve çiftçinin perişan olacağını dile getiren Maliye Bakanı, "Biz, bu hikâyeleri çok gördük. Daha önce malum ülke uçurumdan döndü, 2001'i hatırlamakta yarar var. Onun için biz uzun vadeli bakacak, vatandaştan yana olacağız. Umuyorum insanımız da içi boş taahhütlere rağbet etmeyecek." ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin "Süleyman Demirel'in iki anahtar vaatleri, Cem Uzan'ın seçim sözleri hala belleklerde. Tüm bunlar ile CHP'nin taahhütleri arasında paralellik var mı?" sorusunu da Şimşek, şöyle cevapladı:

"Ana muhalefet bu vaatlerin de ötesine geçiyor. Ben şaşırıyorum. Cidden her ortamda o ortamın gerektirdiği kandırmaya yönelik taahhütlerde bulunuyorlar. Şaşırtıcı tabii. Türkiye'de iktidara talip bir parti çıkıp bedelli ya da bedelsiz askerlik taahhüt etme noktasına geldi. Herkese maaş bağlayacaklarını iddia ediyorlar.

Herkese yeni imkânlar yaratmak için, maaş için kaynak bulmalısınız. Kemal Kılıçdaroğlu'nun vaatleri 200 milyarı aştı, bütçenin tamamı ise 312 milyara denk geliyor. Taahhütleri yerine getirdiğiniz takdirde doğacak açığı ya borçlanarak ya da para basarak kapastacaksınız.

Faizler 7-8 sene öncesine göre geriledi. Fakat bu tür uygulamalarla 2001'e döneriz. CHP 9 senedir muhalefet. Durdu durdu niye seçimlere iki ay kala bedelli bedelsiz askerlik çıkarıyor? Niye Antalya ve İzmir belediyelerinde bu taahhütlerini hayata geçirmiyor? Malum daha önce Antalya Belediye Başkanı seçimlerden önce elektrik faturalarını sonlandırmayı vaat etti. Biz de önemli gördük. Fakat uygulama adına ortada bir şey yok."

"LEASİNGDE KDV İNDİRİLECEK AMA ESKİ GÜNLERE DÖNÜLMEYECEK"

Gazetecilerin Leasingde bir KDV indirimi yapılıp yapılmayacağını sorması üzerine Maliye Bakanı Şimşek, "Daha önce KDV'yi indirdik sonrasında istismarlar oluştu. Gelinen aşamada yeni bir uygulamamız söz konusu. KOBİ'lerin makine, teczhizat edinmelerinin leasing ile olmasını öngörüyoruz. Uygulama ile istirmaların da önüne geçilecek. Sadece KOBİ'ler çerçevesinde çalışılıyor. Vergi indirimi olacak ama eski günlere dönülmeyecek." dedi.

Bakanlıkların birleştirilmesini öngören yasal değişikliklerin sorulması üzerine ise Şimşek, kamuda reforma ihtiyaç olduğunu belirtti. Değişiklikle kamu hizmetlerini etkin ve kalifiye sunmak olduğunu sözlerine ekledi.

(CİHAN)

 



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,827 µs