En Sıcak Konular

Esad'ın düşmesini hangi ülkeler istemiyor?

29 Mart 2011 11:39 tsi
Esad'ın düşmesini hangi ülkeler istemiyor?
Firavun devrildikten sonra ne olduğunu bildikleri için...

Suriye gösterilerini çevreleyen hengâmede bir ses birdenbire yok oldu. Hasan Nasrallah’ınki... Yozlaşmış liderlerine karşı “Arap halkının” ayaklanmasını teşvik eden ve onlara başarı dileyen, Hizbullah eylemcilerini tutuklama cüreti gösteren düşmanı Mübarek’in devrilmesi ve arkasından 1978’de İmam Musa el-Sadr’ın kaybolmasının esas şüphelisi Kaddafi’ye karşı protestolarla içinin yağı eriyen kişi şimdilerde sessiz. Alevler Beşir Esad’ın sarayını yalamaya başladığında da sessizliğini muhafaza ediyor. Lübnan’da siyasi bir devrim sahnelemeyi başaran Nasrallah, siyasi bir patronu olmadan ve belki de İran’a coğrafi bağlantısını yitirdiği için kendini tehlikede görüyor.

Paradoksal olarak Hizbullah’ın yüzleştiği tehdit aynı zamanda Esad’ın savunma kalkanı. Pazar günü Hillary Clinton, Birleşik Devletler’in Suriye’ye askeri olarak müdahil olmayacağını söylediğinde, uluslararası uzlaşı eksikliğinden dem vurdu. Fakat Washington, İsrail, Türkiye ve İran’ın, Esad’ın işbaşında kalması için önemli nedenleri var. Yakın senelerde Birleşik Devletler’e yakınlaşan Suriye başkanı, 6 yıllık fasılanın ardında Amerikan elçiliğinin Şam’a dönmesiyle ödülünü aldı. Esad, Hizbullah’ın İsrail’e karşı vahşi saldırısı ya da Lübnan’ı ele geçirmesine karşı bir emniyet supabı olarak görülüyor. Ahmedinecat’ın Lübnan’a ihtilaflı ziyaretinin ardından İran’la görüş ayrılıkları da biliniyor.

Esad’ın düşüşü İran’a, Suriye’nin duruşunu artık düşünme ihtiyacı duymadan Lübnan’a uzanan bir yok açabilir.

Taviz yanlısı bir rol üstlenen ve komşularıyla sıfır sorun politikasını benimseyen Türkiye’de aynı şekilde endişeli. Esad’ın düşüşü, Esad’la ilişkilerinden ötürü Türkiye’ye değersiz bir müttefik olarak görecek bilinmez bir rejimi beraberinde getirebilir ya da İran’ın Lübnan’daki etkisini genişletebilir. Türkiye Başbakanı ve Dışişleri Bakanı, geçen hafta boyunca Esad’dan reform talep eden çağrıları seslendirdi ancak Türkiye, gerçek değişim yerine reform öneren diğerlerinin başına neler geldiğinin farkında.

Tüm bu gelişmeler, gerçekçi bir senaryoda örgütün İran’la bağlarının zayıflayacağını değil güçleneceğini öngören ve Hizbullah’ın korkularını paylaşmayan Washington’u da endişelendiriyor. Bu nedenle, göstericilere bazı tavizler karşılığında ya da hatta “ölçülü” bir güçle bastırılmasıyla Esad’ın hâkimiyetinin sürmesine yeşil ışık yakmak istiyor. 

Bu arada Esad, Tunus’ta Bin Ali’nin, Mısır’da Mübarek’in ve Yemen’de Salih’in işe yaramayan formülünü deniyor. Yarından itibaren geçerli olacak şekilde kabinesini dağıtarak ve bazı makyaj reformlar sözü vererek zaman kazanmaya çalışıyor.

Baas Partisi’nin egemenliğini feshetmek ve 1963’ten beri uygulanan sıkıyönetim rejimini sona erdirmek, ülkenin ekonomik ve askeri kaynakları üzerinde onun ve ailesinin hâkimiyetinde çok az bir azalmaya neden olacak. Aynı zamanda, kendisine 11 yıl sağlayan babasının 1982’de uyguladığı korku rejimini tekrar canlandırmaya çalışıyor. Sivillere ateş edip öldürüyor, yüzlercesini tutukluyor ve Mısır’lı mevkidaşının aksine büyük ölçüde rejime sadakatiyle kazandığı menfaatleri kaybetme riski taşıyan orduya güveniyor.


Zvi Bar’el / Timetürk (Haaretz gazetesi köşe yazarı.)

Oğuz Eser tarafından  tercüme edilmiştir.
 



Bu haber 1,466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,652 µs