En Sıcak Konular

'Irak halkının çektiği acıdan ders çıkarılmalı'

29 Mart 2011 11:29 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ' Kaddafi Güçlerinin Sivllere saldırmasını durdurmak ve ateşkes için NATO'nun gücünün kullanılması gerekir.Irak halkının çektiği acıdan ders çıkarmak gerekir.Suriye'de başarılı bir değişim ya da reform çok önemli.'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin sivillere saldırısını durdurmasını sağlamak ve ateşkes uygulanması için NATO'nun gücünü kullanması gerektiğini belirtti.

35 ülkenin dışişleri bakanlarıyla çok sayıda ülkeden yetkililerin Libya'nın geleceğini konuşacağı toplantıya katılmak üzere Londra'ya giden Davutoğlu, beraberindeki gazetecilere uçakta yaptığı açıklamada, sivillere saldırıların durdurulması ve ateşkes amacıyla Libya'ya daha çok baskı yapılması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, kendi geleceğini belirleyebilmesi için Libya halkının korunmasının Kaddafi'yi iktidardan etmekten daha büyük öncelik olduğunu kaydetti.

Bakan Davutoğlu, Libya'ya operasyonun komutasının NATO'ya devriyle ilgili teknik hazırlıkların bir iki gün içinde tamamlanmasını beklediğini de ifade etti.

Davutoğlu, ateşkes ilan etmesi halinde bunun Kaddafi için bir sınav olacağını, ateşkese uyar ve sivillere saldırmayı durdurursa, sonrasında buna uygun gelişmeler olacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte bulunduğu Bağdat'tan Londra'ya geçen Davutoğlu, Irak halkının çok acı çektiğini ve bundan ders çıkarmak gerektiğini de belirtti.

Bakan Davutoğlu, Afganistan ve Irak'tan dersler alınmamış olsaydı, Libya'da daha çok sivil ölümü, tehlikeli bir iktidar boşluğu oluşması ve ülkenin bölünmesi gibi senaryoların gerçekleşme olasılığından söz etti.

Suriye'deki karışıklıkla ilgili olarak da Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'la son üç günde iki kez konuştuğunu belirtti.

Davutoğlu, "Suriye'de başarılı bir siyasi değişim ya da reform yapılmasının çok önemli olduğunu" vurguladı.

Türkiye'nin mesajının güçlü ve açık olduğunu ifade eden Davutoğlu, Suriye'de değişime barışçı yollardan ulaşılması gerektiğini kaydetti.

AA

 



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,655 µs