En Sıcak Konular

Blair'in cezası partisine kesiliyor

0 0 0000 00:00 tsi
Blair'in cezası partisine kesiliyor İngiltere'deki yerel ve İskoçya ile Galler'deki bölgesel seçimlerde, iktidardaki İşçi Partisi yenilgiye uğrarken, Başbakan Tony Blair giderayak darbe aldı.

39 milyon seçmenin 312 yerel yönetimdeki 10 bin 500 sandalyenin sahibini belirlediği seçimde ilk sonuçlara göre İşçi Partisi 168 üyelik kazanarak beş belediye yitirirken, ana muhalefetteki Muhafazakâr Parti 318 yeni sandalye ile 15 yeni belediye elde etti. Toplamda, Muhafazakârlar 160, İşçi Partisi 33, Liberal Demokrat Parti 22 ve diğer partiler 88 belediyede meclis çoğunluğunu ele geçirdi. Galler'de İşçi Partisi üç bölge yitirse de, 60 üyeli parlamentodaki en büyük parti kalmayı başardı.

İskoçya'da ise İşçi Partisi ile 2010'da bağımsızlık referandumu planlayan İskoç Milliyetçi Partisi (SNP) kıyasıya mücadelede. Posta oylarıyla yeni sayım makineleri sayımı zorlaştırırken, 129 üyeli parlamentoda SNP 47, İşçi Partisi 46 sandalye almış görünüyor. Muhafazakârlar 17, Liberal Demokratlar 16 sandalye elde etti. SNP lideri Alex Salmond, sonuçların İşçi Partisi'nin İskoç siyasetindeki 50 yıllık hâkimiyetinin sonu anlamına geldiğini söyledi. Sonuçlar, halkın Blair'e ceza vermesi olarak yorumlanırken, basın Başbakan'ın halefi Gordon Brown'a 2010 seçimi için kötü miras bıraktığı savındı. Blair ise "Sonuçlar, genel seçim için çok iyi bir sıçrama tahtası. Yerel seçimlerde daima darbe alınır" iddiasında.

İlk etnik vekiller, en genç meclis üyesi
Seçimde ilkler de yaşandı. İskoç ile Galler'de ilk kez azınlıklar üyelik kazandı. Pakistan kökenli Beşir Ahmed, Glasgow vekili seçilirken, Hintli Muhammed Aşgar, Galler parlamentosuna girdi. En genç belediye meclisi üyesi Doğu Londra'dan çıktı. 18 yaşındaki öğrenci William Lloyd, Muhafazakâr Parti'den Brentwood meclisine seçildi. West Lindsey seçim sonucu ise iki adayın 781 oy alması nedeniyle yazı-turayla belirlendi. (Dış Haberler)

Radikal



Bu haber 287 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,474 µs