En Sıcak Konular

'Dünya'da ilk 10'a girebilmek için yeni anayasa gerekli'

28 Mart 2011 21:41 tsi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünyada ilk 10 ekonomi arasına girebilmesi için mutlaka milletin ortak paydası haline gelecek bir anayasayı yapması gerektiğini söyledi.

Denizli Ticaret Odası (DTO), Denizli Sanayi Odası (DSO) ve Denizli Ticaret Borsası (DTB) işbirliğiyle düzenlenen "Denizli Ekonomisinin Aktörleri" ödül töreninde, 8 dalda 33 firma ödüllendirildi.

Ödül törenine Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Vali Yavuz Erkmen, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Belediye Başkanı Osman Zolan, IMF Türkiye Temsilcisi Mark White Lewis, iş adamları ve sanayiciler katıldı.

DSO Başkanı Müjdat Keçeci, DTB Başkanı İbrahim Tefenlili'den sonra konuşan DTO Başkanı Necdet Özer, Türkiye'nin dünya ticaretinde hak ettiği yere gelebilmesi için markalaşma ihtiyacı olduğunu ifade etti. IMF'nin Türkiye Temsilcisi Mark White Lewis de Denizli'nin Türkiye için ilerlemeyi ifade ettiğini, burada farklı girişimciler gördüğünü dile getirdi.

"DENİZLİ EKONOMİSİNİN GELİŞMESİNİ GÖRDÜKÇE MORAL BULDUM"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da 81 il dolaşarak, 320 bin kilometre yol kat ettiğini, Denizli'nin ekonomisinin gelişmesini gördükçe moral bulduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "Denizli, önce tarımı, sonra ticareti, sonra da sanayiyi başarmış. Müthiş birliktelik var. Krizden ilk çıkan şehirlerin başında geliyor. Türkiye zengin olmak istiyor. Bunun yolu, ilacı tek, ülkedeki girişimci sayısını artıracaksınız. 72 milyon nüfuslu Türkiye'de 1 milyon 300 bin girişimci var. 3 milyon işsiz, 2 milyon kişi de bir yıldır işsiz. Şu an 5 milyon işsizimiz var. Her yıl 800 bin genç iş istiyor. Bunlara iş bulamazsak nasıl zengin olacağız?" diye konuştu.

"DENİZLİ TÜRKİYE ORTALAMALARININ ÜZERİNDE"

Türkiye'nin ve Denizli'nin tekstilden vazgeçmeden sektörlerini çeşitlendirmesi gerektiğini ifaden Hisarcıklıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Denizli, istihdam içinde önemli olan tekstilden vazgeçmeden diğer sektörleri de çeşitlendirdi. Denizli, istihdamda, ihracatta ve yatırımda Türkiye ortalamalarının üzerinde. Türkiye'de iyi yönde gidiyor. Krizi atlatan 16 ülkeden biriyiz. 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olacağız. Vizesiz geçişler çevre ülkelerle olan ilişkilerimiz ve siyasi istikrar önemli oldu. İç piyasada canlanma ile dışarıda pazarlarımız arttı. Komşu ülkelere gidip geliyoruz. Bizim hızla ihracatımızı artırmamız gerekiyor. Yeni stratejilere ihtiyaç var. Orta Doğu, Kuzey Afrika'daki karışıklıklardan dolayı petrol fiyatları artacak, talep daralması yaşanabilir. Hızla sanayi stratejimizi ihracata dönük olarak yeniden yapılandırmamız gerekiyor. Hangi ilde neyi teşvik edeceğimizi tekrar masaya yatırmalıyız." şeklinde konuştu.

"MİLLETİN ORTAK PAYDASI HALİNE GELECEK BİR ANAYASA LAZIM"

TBMM'nin Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu'nu bir devrim yapar gibi kanunlaştırdığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "İktidar ve muhalefet partilerine teşekkür ediyorum. Bunların hepsi, bizim için devrim niteliğinde yasalardır. Bunlar konsensüs içinde Meclis'ten çıkarıldılar. Bakın birlik ve beraberlik olduğu zaman memleket meselelerinde nasıl rahmet ve bereketin çıktığını görüyoruz. Bu üç yasa normal prosedürde Meclis'ten çıkmaya kalksa tam iki senede çıkardı. Burada bir konsensüs daha var. Yeni bir anayasa. TOBB olarak her platformda söylüyoruz. Eğer Türkiye ilk 10 büyük ekonomi içinde olacaksa, özellikle bizim önümüze engel çıkartan yasaların muhakkak revize edilmesi gerekir. Bunların başında da anayasa var. Yeni bir anayasa konusunda mutabakat var. Ama içerikte mutabakat yok. Burada herkesin katkı sağlaması lazım. Yine konsensüs gerekli, çünkü anayasa, 72 milyonun mutabakat sözleşmesi demektir. Milletin ortak paydası haline gelecek bir anayasayı çıkarmamız lazım. Siyasi partiler ve seçim yasasının da demokratik hale gelmesi gerekir. Eğer Türkiye'yi demokratik hale getirmek istiyorsak siyasi partiler ve seçim yasasını da demokratik olması lazım." ifadelerini kullandı.

"KAMUDA BİR İDARİ REFORMA İHTİYAÇ VAR"

Anayasa ile birlikte gelecek dönemde mutlaka kamuda bir idari reforma ihtiyaç olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Bizim için, millet için, 72 milyon için var olan kamu, bizim önümüzü açıyor olması lazım. Bizim hırsız olmadığımızı anlıyor olması lazım. Bu memlekette iş, aş, millete hizmet etme, vergi vererek onun maaşını ödüyor olduğunu anlamamız lazım. Bunu anlamasa bize hizmet edemez. Hizmet etmesi için sistemi değiştirmek lazım, insanları değil. Akıllı insanlar hataları sitemde arar. Adamda aramaz. Benim adamımda bir eksiklik noksanlık yok esas hata sistemde. Sistem üreteni alanı satanı istihdam edeni hırsız yolsuz uğursuz görürse o zaman nasıl önümüz açılır bizim."



Bu haber 894 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,655 µs