En Sıcak Konular

Dink davası savcısı: Suç, 'anayasayı ihlal' kapsamında değişebilir

28 Mart 2011 16:40 tsi
Hrant Dink cinayeti davasında savcı, sanıklara atılı suçun 'anayasayı ihlal' kapsamında değişebileceğini söyledi. Sanık Erhan Tuncel, tutuklu kalmasının devlete faydası bulunmadığını savundu.


Dink davasının öğleden sonraki bölümünde sanık Erhan Tuncel, savunma yaptı. Davada tutuklu 3 sanık kaldığını ifade eden Tuncel, "Bunu kim istedi ona bakmak lazım. Burada Yasin Hayal, Dink'i katledenleri temsil ediyor. Beni ortaya koydular, kendileri çekildi. Ben eylemin gerçekleştirileceğini, Yasin'in kararlı olduğunu bildirdim. 2 defa suikast girişimi atlattım. Çeşitli tehditler aldım. Burada 3 kişi kaldık. Kemal Türkler davasına dönmez inşallah." dedi. Vatanseverlik vurgusu yapmak istemediğini, bu kavramın içinin boşaltıldığını söyleyen Tuncel, "Benim tutuklu kalmamın devlete faydası yok. Bizim sayımız çok az. Böyle bilgiler veren 50 kişiyiz." diye konuştu.

Söz alan sanık avukatlarından Feyzullah Şama, adliye önünde yapılan açıklamada "Hepimiz Ermeniyiz" ve "katil devlet" şeklindeki söylemlerden ve dinlenen bir tanığın "Yolculuklarda yanımda Türk yolcu istemiyorum" demesinden rahatsız olduğunu söyledi. Bu sırada izleyiciler arasından bir kişi "Ermeniyiz ne olmuş?" diye bağırdı. Avukatlar da bu duruma tepki gösterince salonda bir süre tartışma yaşandı. Hrant Dink'in arkadaşı olduğunu söyleyen bir kişinin dışarı atılması için mahkeme başkanı, polislere talimat verdi. Avukatların araya girmesi üzerine dışarı çıkarılmayan izleyiciye başkan Rüstem Eryılmaz, "Burası herkesin konuşacağı yer değil." uyarısında bulundu.

Duruşmada taleplere ilişkin görüşü sorulan Savcı Hikmet Usta, toplanan deliller, suçun niteliği, ağırlığı ve terör kapsamında olması, suçların dünyada ve ülkemizde infial uyandırması ve sanıkların üzerine atılı suçun TCK'nın 309. maddesi kapsamında değişebileceğini belirterek sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in tutukluluk hallerinin devamını istedi. TCK'nın 'Anayasayı ihlal' başlığı altındaki 309. maddesinde "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar." deniliyor.

Terör örgütü kapsamında değerlendirilen sanıklar hakkındaki iddianamede cinayetin azmettiricisi olmakla suçlanan Hayal ve Tuncel için ağırlaştırılmış ömür boyu hapsi, tetikçi Ogün Samast için ise suçu işlediği tarihte 18 yaşından küçük olması nedeniyle 14 ile 20 yıl hapis cezası isteniyor. Diğer sanıkların ise örgüt üyesi olmak ve örgüte yardım etmek suçlarından cezalandırılmaları isteniyor.

Öte yandan, duruşmada başkan ile sanık avukatları arasında tartışma yaşandı. Dink ailesinin avukatları söz alarak, "Duruşma salonunda emniyetten, istihbarattan polisler var. Duruşmayı izliyorlar. Biz bunların kim olduğunu biliyoruz. Lütfen kim olduklarını tespit ediniz?" diye konuştu. Mahkeme başkanının, "Duruşma herkese açık. Böyle sanıkları etkileme diye bir durum da yok. Siz kim olduklarını biliyorsanız söyleyin." dedi. Bunun üzerine, Dink ailesi avukatları mahkeme kürsüsünün yanında ayakta duran sivil iki kişiyi gösterdi. Mahkeme başkanı Eryılmaz, "Biri benim koruma polisim. Diğeri de başka bir başkanın koruması. İkisi de buradaki koruma polisleri." açıklamasında bulundu. Bu konuşmaların ardından iki polis memuru duruşma salonundan ayrıldı. Taleplerin ardından ara karar için duruşmaya ara verildi.

(CİHAN)



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs