En Sıcak Konular

Suud ile ABD ilişkileri bozuluyor mu?

28 Mart 2011 15:20 tsi
Suud ile ABD ilişkileri bozuluyor mu?
Arap ülkelerindeki devrimler, Suudi Arabistan ile ABD'nin ilişkilerini bozuyor..

Amerikalı bir gurup diplomat ve analistler, Petrol kesintileri, 11 Eylül olayları, Terör eylemleri ve Amerika’nın Irak’a girmesinden dahi etkilenmeyen Suudi Arabistan ile ABD’nin ilişkileri, Arap ülkelerindeki devrimler ile birlikte hiç olmadığı kadar kötüye gittiğini belirtiyor.
 
Amerikan Miami Herald gazetesinin haberine göre son iki hafta içersinde bir dizi diplomatik gerginliğin yaşanması, iki ülke arasındaki dostane ilişkileri zedeleyeceğini ve ABD’nin Ortadoğu’daki derin nüfuzunun olumsuz yönde etkilenebileceği vurgulandı.
 
Bu bağlamda gazete, ülkesine Demokratik reformların girişini reddeden Suudi Arabistan rejiminin, Beyaz Saray’ın başta en yakın müttefiki Mısır’ın devrik lideri Mübarek’in düşmesine ve diğer Arap ülkelerdeki devrimlere destek çıkmasına dikkat ve şüpheyle yaklaştığını öne sürdü.
 
Gazete, Obama’nın Bahreyn’deki Şii muhaliflerle yönetimin masaya oturması gerektiğini, buna karşılık Suudi Arabistan’ın Sünni yöneticileri, Bahreyn’deki Şiileri “İran kıskacında” gördüğünü ifade etti.
 
Bahreyn’de Şii yönetimi asla kabul etmeyeceklerini söyleyen Suudili diplomatlar, ABD’nin bu hareketleri desteklemesinden ötürü duydukları memnuniyetsizliğini açıkça ifade ettiler. Bu bağlamda Suudili yetkililer, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Savunma bakanı Robert Gates’in önümüzdeki ay planladıkları Suudi Arabistan ziyaretinin Kral Abdullah’ın sağılık sorunlarını gerekçe göstererek mümkün olmadığını belirtti.
 
Son olarak Gazete, “İran, El Kaide ve Petrol hala var!” diyerek, Suudi Arabistan ile ABD’nin ortak çıkarları ve müttefik olmaları hasebiyle söz konusu gerginliklerin çok sürmeyeceğini vurguladı.



Bu haber 1,435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,982 µs