En Sıcak Konular

Cumhuriyet mitingine yoğun katılım!

0 0 0000 00:00 tsi
Cumhuriyet mitingine yoğun katılım! MANİSA'da, geleneksel Mesir saçma törenlerinin yapıldığı Sultan Meydanı, ‘Manisa Cumhuriyetine Sahip Çıkıyor’ mitingi nedeniyle son yılların en kalabalık ve tarihi günlerinden birini yaşadı.

Polis, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın miting alanına 500 metre mesaf1edeki evinin bulunduğu caddede ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Mitinge, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de katıldı.

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) öncülüğünde, kadın örgütleri, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle düzenlenen miting için sabah saat 08.00'den itibaren Türkiye'nin çeşitli yörelerinden binlerce kişi, otobüslerle, ellerinde Türk Bayraklarıyla Manisa'ya gelmeye başladı. Doğrudan mitingin yapılacağı Sultan Meydanı'na geçenler olurken, büyük çoğunluk Manisa Öğretmenevi yanındaki toplanma yerinde buluştu. Binlerce Türk Bayrağı, alanı kırmızıya boyadı. Çevre evlerdeki bayraklar ve balkonlardaki coşku dikkat çekti.

Öğretmenevi yanındaki grup daha sonra ellerinde pankartlarla, slogan atarak İbrahim Gökçen Bulvarı üzerinden Sultan Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Polis, toplanma yeri, güzergah ve Sultan Meydanı'nda geniş önlem aldı. Gruplar Sultan Meydanı'na aranarak alındı.

Bu arada polis, Bülent Arınç'ın evinin bulunduğu İzmir Caddesi'ni, yan sokaklarıyla birlikte trafiğe kapattı. Mitinge gelenlerin İzmir Caddesi'ne toplu çıkışları yasaklandı. Bülent Arınç'ın evinin bulunduğu cadde ve sokak başları büyük polis otobüsleriyle tutuldu. Arınç'ın evinin önünde ve çevresinde de sivil polislerle Özel Harekat polislerinin önlem aldığı dikkat çekti.

Mitinge katılanlar, sadece kendilerini tanıtan pankartlar taşıdı. İzmir Tabip Odası'nın ‘Tıbbiye vatanı ve cumhuriyeti savunuyor’ pankartıyla ‘Anamı da Atamı da aldım, geldim’ pankartları dikkat çekti. Topluluk meydana gelinceye kadar ‘Çankaya yolları mollalara kapalı’, ‘Türkiye laiktir laik kalacak’, ‘Genciz güçlüyüz Atatürkçüyüz’, ‘Atatürk'ün gençliği görev başında’, ‘Ülke bütünlüğü için laik eğitim’, ‘Meclis başkanı cumhuriyet düşmanı’ sloganları attı.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, meydana Karaköy yönünden geldi, Bülent Arınç'ın evinin önünden geçti. Zeki Sezer, DHA mikrofonuna “Ankara Tandoğan, İstanbul Çağlayan'dan sonra Manisalı da birlik ve beraberliğini gösterecek. Biliyorum, burada bize alanda birleşmemiz konusunda da haykıracaklar. Sorun tabanda değil. Sorun meydanda değil, Nerede olduğu malum. Bugün burada uzlaşmak için inşallah daha güzel işaretler veririz'' dedi. Bu arada mitingin katılımcıları kürsüden takdim edilirken Sezer'in adı duyulduğunda kalabalıktan ‘birleşin, birleşin'' sloganları yükseldi.

Öte yandan Sultan Meydanı'nın toplanan binlerce kişiyi almayacağını hesap eden çok sayıda katılımcı, İbrahim Gökçen Bulvarı, Muradiye Camii önündeki Çarşı Caddesi ve miting alanının hayli uzağından mitingi izlemeyi tercih etti.

KALABALIK SULTAN MEYDANI'NA ULAŞTI

Manisa’da Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde düzenlenen "Cumhuriyete Sahip Çıkıyoruz" mitingine katılanlar ellerinde Türk bayraklarıyla toplandıkları öğretmenevi önünden yürüyerek, mitingin yapılacağı Sultan Meydanı’na ulaştı.

Atatürkçü Düşünce Derneği, Emekli Subaylar Derneği ve çeşitli meslek odalarının tertip komitesini oluşturduğu mitinge Manisalıların yanı sıra İzmir, Uşak, Afyonkarahisar, Denizli, Uşak, Aydın, Antalya ve Kütahya başta olmak üzere çevre illerden çok sayıda katılım oldu. Türk bayraklarıyla süslenmiş otobüslerle Manisa’ya gelen katılımcılar, öğretmenevi önünde toplanarak, İbrahim Gökçen Bulvarı güzergahından Sultan Meydanı’na yürüdü. Güzergah boyunca geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlendi.

Yürüyüş sırasında Türk bayrakları taşıyan kalabalık, laiklik sloganları attı ve Onuncu Yıl Marşı’nı söyledi. Katılımcılar ellerinde "Tayyip baksana, kaç kişiyiz saysana", "Cumhuriyete sahip çık, yarın çok geç olacak", "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Çankaya’da türban istemiyoruz" yazılı pankartlar taşıdı.

Toplanma yeni ile yürüyüş güzergahı ve miting alanındaki ev ve iş yerlerinin balkon ve vitrinlerine Türk bayrakları asarak destek verdikleri gözlendi.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Müjdeci, ADD Genel Başkan Yardımcısı Ali Ercan, CHP İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa milletvekilleri, çeşitli ilçe ve belde belediye başkanlarının da mitinge katıldığı görüldü.

Katılımcıların büyük bölümü Sultan Meydanı’na ulaştığında, tertip komitesinin yaptığı anonsta kortejin bir ucunun halen yürüyüşün başladığı öğretmenevi önünde olduğu bildirilerek "Manisa bugüne kadar bu kadar kalabalık bir mitinge ev sahipliği yapmadı" denildi. Komite görevlisinin "Bugün Manisa’da toplandık. Biliyorsunuz, birilerinin memleketinde toplandık" deyince, kalabalıktan ıslıklar yükseldi.

İstanbul-Manisa ve Aydın-Manisa yollarında çalışma yapıldığının belirtilmesi ve mitinge gelmek için yola çıkan araçların bir bölümünün halen Manisa’ya ulaşamadığı da anons edildi.

Öte yandan CHP’li milletvekillerinin alana geldiğinin anons edilmesi üzerine kalabalık "birleşin" sloganları attı. Tertip komitesi de "birleşin" yazılı bir pankartın öne alınmasını istedi.

Havanın sıcak olması nedeniyle bazı katılımcıların fenalaştığı, bu kişilere alandakiler tarafından su içirilerek müdahale edildiği görüldü.

Bu arada, mitingi çok sayıda gazeteci takip ediyor. Ulusal kanalların yanı sıra yabancı bazı televizyon kanallarının da mitingi zaman zaman canlı yayınladıkları bildirildi.

Çanakkale'de Mitingi

"Cumhuriyete Sahip Çıkalım Mitingi"ne katılmak için Türkiye'nin değişik yörelerinden gelen katılımcılar, Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'nda toplanmaya başladı.

Atatürkçü Düşünce Derneği ile çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından organize edilen mitingde, yaklaşık 400 polisin görev aldığı öğrenildi.

Miting öncesi katılımcılar, 7 arama noktasında kontrolleri yapıldıktan sonra alana alınıyor. Ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posteriyle alana gelenler arasında gaziler de bulunuyor.

Katılımcıları Çanakkale'ye getiren otomobil ve otobüsler, trafik yoğunluğu yaratmaması için oluşturulan park alanlarına yönlendiriliyor.

Bu arada, miting için kente çok sayıda seyyar bayrak satıcısı geldiği gözlendi.

MARBARİS'TE YÜRÜYÜŞ

Muğla’nın Marmaris ilçesinde düzenlenen "Cumhuriyete Sahip Çıkalım" mitingi, vatandaşların, Türk bayrakları ile Atatürk posterleriyle 10. Yıl Marşı eşliğinde yürümesiyle başladı.

Marmaris Adliyesi önünde başlayan toplanan vatandaşlar, "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Orduya uzanan eller kırılsın" sloganları eşliğinde Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü.

Büyük bir bölümü üzerinde "Atatürk" portresi bulunan beyaz tişörtler giyen vatandaşlar, zaman zaman 10.Yıl Marşı’na eşlik etti.

Marmaris’te sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde düzenlenen mitinge katılan vatandaşlar, Atatürk Anıtı’na ulaştıklarında İstiklal Marşı ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okuyarak, saygı duruşunda bulundular.

Yürüyüşe katılan 90 yaşındaki Hatice Zeybek, Cumhuriyet’i korumak için yürüyüşe yakınlarıyla katıldığını söyledi.

Bu arada, kentteki kapalıçarşı, iş yerleri ve evler üzerinde Atatürk portresi bulunan Türk bayraklarıyla donatıldı.

Milliyet



Bu haber 308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,208 µs