En Sıcak Konular

Ankara'nın zor sınavı

28 Mart 2011 10:06 tsi
Ankara'nın zor sınavı İran devreye girerse?..

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'yu etkisi altına alan rejim karşıtı halk hareketi Suriye'yi de etkisi altına aldı. Suriye'deki Esad iktidarının kaderi, merak konusu. Konu üzerine Star gazetesinden Nasuhi Güngör'ün yazısından ilgili kısım:

Suriye’deki Müslüman Kardeşler’in, ortaya çıkan olaylarla birlikte siyasi sistemin en ciddi aktörü olabilme ihtimali, sanıldığı gibi kırmızı halılarla beklenen bir gelişme değil. Bölgedeki kritik rolü nedeniyle uluslararası sistemin ilgi odağı olan Suriye’de böyle bir iktidar değişiminin ortaya çıkaracağı sonuçlar, en başta ABD için öngörülebilir değil.

Rüzgar esmeye başladı bir kere. Üstelik sistemden rahatsız olanlar sadece Sünni Araplar değil. Ülkedeki 3 milyon civarındaki Kürt ve şimdilik sessiz kalan Durziler de bu zincire her an katılabilir.

Suriye Kürtleriyle Sünni Araplar arasındaki gerginliğin bu süreci nasıl etkileyebileceğini şimdilik bilmiyoruz. Üstelik bu ülkede yaşayan Kürtler, özellikle Türkiye’deki Kürtlerle çok ciddi bağlara sahip. En geleneksel yapılardan PKK’ya kadar, hemen her zeminde böyle bir yakınlıktan söz edebiliriz.

Bizi muhtemelen şöyle bir gelecek bekliyor. Türkiye, son yıllarda ortaya çıkan iyi ilişkileri dikkate alarak Şam yönetimine itidal ve acil reform çağrılarını sürdürecektir. Zaten bunu yapıyor da.

Suriye konusundaki bir diğer ana aktör olan İran, eğer rejimin değişmesini ciddi bir ihtimal olarak görürse, Lübnan-Suriye eksenindeki gücünü operasyonel olarak devreye sokacaktır. Ancak bu durum, sadece daha fazla kan dökülmesini beraberinde getirebilir; Şam’ın akıbetini değiştiremez.

Bu tablonun parantezinde, Ankara’nın sınırın hemen ötesindeki temsil krizini ve siyasal katılım sorunlarını hafifletecek formüller üretmesi gerekiyor. Kuşkusuz Sünni Arapların iktidardan pay alması, uzun vadeli bir bakışla asla Türkiye’nin aleyhine değil. Bu dönüşümü sağlayacak mekanizmalarda etkin rol oynayabilirse, entegrasyon sürecini devam ettirir, hatta daha ötesine götürme şansı olur.



Bu haber 1,611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,734 µs