En Sıcak Konular

'Türkiye'den Libya'da arabuluculuk teklifi'

28 Mart 2011 08:33 tsi
'Türkiye'den Libya'da arabuluculuk teklifi' "İsyancıların ilerleyişi sürerken, Türkiye, Libya'da ateşkes için arabuluculuk teklif etti."

Guardian gazetesi, Seamus Milne imzalı ve manşetten yer verdiği haberinde Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la haftasonunda yaptıkları özel bir mülakata yer veriyor.

Gazeteye göre Erdoğan, çatışmaların devam ettirilmesinin, Libya'nın "ikinci bir Irak ya da ikinci bir Afganistan" olmasıyla sonuçlanabileceğine dikkat çekiyor. Erdoğan'a göre `bunun hem Libya hem de askeri müdahaleye önderlik eden NATO devletleri için yıkıcı sonuçları olabilir.`

"Erdoğan, Kaddafi hükümeti ve geçici Ulusal Konsey'le görüşmelerin hala devam etmekte olduğunu söyledi. Erdoğan ayrıca Türkiye'nin, NATO'yla varılan anlaşma çerçevesinde, insanı yardımları kolaylaştırmak amacıyla, isyancıların kontrolündeki Bingazi limanı ve havaalanının idaresini devralmaya hazırlandığını açıkladı."

"Haftasonunda İstanbul'da konuşan Erdoğan, ateşkese doğru bir ilerleme sağlanabilmesi için Kaddafi'nin de "NATO güçlerine hemen şimdi güven temin etmesi gerektiğini" söyledi. "

Türkiye'nin bölgesel rolü

Guardian, Türkiye'nin bölgesel rolünün giderek artmakta olduğuna ve NATO içindeki en büyük ikinci orduya sahip ülke olduğuna dikkat çekiyor. Guardian, Türkiye hükümetinin, Libya konusunda ittifak içindeki tartışmaların da odağında yer aldığını, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'le alenen ters düştüğünü yazıyor.

Gazete, Türkiye'nin daha başlamadan önce askeri bir dış müdahaleye karşı çıktığını, ancak şimdi muharip olmayan bir rol oynamayı kabul ettiğini hatırlatıyor.

Erdoğan Guardian'a verdiği mülakatta, hükümetinin Birleşmiş Milletler kararları gereği yükümlülüklerini yerine getireceğini söylerken " Ama Türkiye açısından, Libya halkına ateş açmak ya da üzerilerine bomba yağdırmak söz konusu olamaz" diye konuştu. Gazete, Erdoğan'ın bu ifadeleri, yeni yeni gelişen "sürüşe yasak bölge" politikasını kastederek kullandığını yazıyor.

Bu politikayla sahil yollarına yönelik hava saldırıları yoluyla, Kaddafi'ye bağlı birliklerin kara hareketinin belli alanlarda sınırlanması amaçlanıyor.

Guardian, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin rolü Libya'dan mümkün olan en kısa sürede çekilmek, halkın demokratik taleplerine dayalı biçimde ülkenin birlik ve beraberliğini korumak olacaktır" dediğini aktarıyor.

Erdoğan, "Batılı güçler, yaklaşık 10 yıl önce Afganistan'a girdiklerinde insanlar bunun bir kaç gün içinde sona ereceğini söylemişlerdi, aynısı Irak için de söylenmişti. Ama bir milyon öldü ve bir uygarlık neredeyse çöktü. Benzer tabloyu Libya'da görmek istemiyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, her iki tarafla da temasın sürmesinin kritik önem taşıdığına dikkat çekerken "Kaddafi ateşkes istiyor, başbakanla konuştuğum sırada bu gündeme geldi ama bunun için gerekli koşulların oluşması da önemlidir. Ateşkes talep ederken ateş açmaya devam etmek, tutarlı olmayacaktır" dedi.

Türkiye Başbakanı eğer çatışmanın her iki tarafı da Türkiye'nin arabulucu rol oynamasını talep ederse, "NATO, Arap Birliği ve Afrika Birliği çerçevesinde bunu gerçekleştirmek için gereken adımları atacağız" diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in Londra'da yarın 40'a yakın ülkeden temsilcileri ağırlayacağı konferansta Libya'da izlenecek strateji tartışılacak.

Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bu konferansa katılmaları bekleniyor.

bbc



Bu haber 1,071 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,698 µs