En Sıcak Konular

Bakan Soluk'tan hızlı tren müjdesi

27 Mart 2011 18:57 tsi
Ulaştırma Bakanı Mehmet Habip Soluk, Türkiye’yi hızlı trenlerle donatacaklarını belirtti.

Soluk, 3 yılda Ankara – Eskişehir arasındaki hızlı tren seferlerinde 3 milyondan fazla yolcu taşındığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı açılışlar dolayısıyla Adana'ya gelen Ulaştırma Bakanı Soluk, Adana Valisi İlhan Atış'ı makamında ziyaret etti. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz ve Adana milletvekillerinin de bulunduğu ziyarette konuşan Mehmet Habip Soluk, Türkiye’nin hızlı tren kullanımında Avrupa’da 6. dünyada 8. sırada bulunduğunu kaydetti.

Ankara-Konya güzergahında test sürüşlerinin devam ettiğini aktaran Soluk, projelendirilen Konya- Antalya-Alanya güzergahının da önümüzdeki yıllarda hizmete gireceğini bildirdi. Habip Soluk, “Konya-Antalya-Alanya güzergahı ve Ankara-Polatlı-Afyon-Antalya güzergahı da projelendirildi. Bunun yanında Ankara-Yozgat-Sivas-Erzurum-Kars güzergahı projelendiriliyor. Daha bir çok güzergahta hızlı tren çalışmalarımız mevcut. Türkiye’yi hızlı trenlerle donatacağız. 2023 yılına bu gün 11 bin kilometre küsur olan demir yolu uzunluğunu 20 bin kilometrenin üzerine çıkarmak en büyük hedefimiz. Bunu da başaracağız.” diye konuştu.

ADANA METROSUNUN BAKANLIĞA DEVRİ

Adana Hafif Raylı Taşıma Sistemi'nin (Metro) Ulaştırma Bakanlığı'na devri konusunda, Büyükşehir Belediyesi'nin talepte bulunduğunu ifade eden Bakan Soluk, yapılan değerlendirmelerin ardından karşılıklı protokollerle devrolabileceğini söyledi.

Bakan Soluk, "Metrolarla ilgili bir kanun çıktı. Bu kanunda tüm metroların Ulaştırma Bakanlığı'na bağlanacak diye bir hüküm yok. Ancak Ulaştırma Bakanlığı, belediyelerin talepleri üzerine karşılıklı protokollerle metroyu yapıp, tekrar geri ilgili belediyeye işletmesini devretmek üzere anlaşma yapılabilir. Belediye de işletme sırasında yüzde 15 Hazine payıyla yapılan yatırımı ödeyecek. Şu ana kadar bize Ankara, İstanbul ve İzmir belediyelerinin müracaatı var, protokol çalışmaları devam ediyor. Adana Büyükşehir Belediyesi de 2 ay önce müracaat etti. Devir başvurusu değerlendirilecektir. Karşılıklı olarak protokollerimiz yapılacak. Biz de metroyu Ulaştırma Bakanlığı olarak yapıp, tekrar belediyeye teslim edeceğiz ve işletmesini sağlayacağız." dedi.

ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVAALANI

Soluk, yapılması düşünülen Çukurova Bölgesel Havaalanı ile ilgili olarak da çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Adana Havalimanı'nın 1937'den beri faaliyetine devam ettiğini anımsatan Soluk, artık bu havaalanının yetersiz kaldığını belirterek, "Adana'da yatırımı devam eden, gittikçe gelişen, şehir ihtiyaçlarına göre büyüyen bir havaalanı var. Bu artık doyum noktasına gelmiş. 2010 yılı yolcu miktarı 2 milyon 850 bine ulaşmış durumda. Dolayısıyla gerçekten sanayisi açısından da Çukurova'nın, bölgenin büyük bir hava ulaşım alt yapısına ihtiyaç vardır. Bu sebeple Adana'ya 25 kilometre, Mersin'e 45 kilometre mesafede belirlenen bir alan var.

Bu alanda yap-işlet-devret modeliyle bir bölgesel havaalanının çalışma projeleri tamamlanmak üzere. O tamamlandıktan sonra gerekli çalışmaların sonunda, ikinci bir havaalanı olarak bölgede hizmete girmiş olacak diye düşünüyoruz. Mevcut havaalanı şehrin el verdiği ölçülerde, genişletilebildiği kadar genişletildi, kapasitesi arttırıldı ama yeni bir paralel piste ihtiyaç doğdu. Bu pistin yapılması da arazi şartları nedeniyle güvenliğe takılıyor. Bizim için önce güvenlik, emniyet. Çukurova Bölgesel Havaalanı'nın faaliyete geçmesinden sonra, Adana'dakinin kapatılıp kapatılmayacağını bilemiyoruz. İlerleye süreçte şartlar neyi gerektirir, bunu şimdiden ifade etmek doğru değil" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Atış, Bakan Soluk'a kentin mimari yapısının bulunduğu bir vazo hediye etti.

cihan



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,336 µs