En Sıcak Konular

Norveç daha çok göçmen kökenli polis istiyor polis

27 Mart 2011 14:49 tsi
Norveç Polis Akademisi (Politihøgskolen), ülkedeki yabancıların polislik mesleğine ilgisizliğinden yakınıyor.

Konuya geniş yer ayıran günlük Dagsavisen gazetesi, Norveç'teki göçmenlerin polislik mesleğine ilgisiz kaldığına dikkat çekti. Haberde, 2009 eğitim yılında Polis Akademisi'nde okuyan 32 göçmen kökenli polis adayı sayısının 2011'de 22'ye düştüğüne işaret edildi.

2011 yılında bu mesleğe başvuruda bir artışın olmasını umduğunu söyleyen Polis Akademisi Asistanı Nina Skarterud, "Polisliğin en önemli misyonu; toplumun aynası olmasıdır. Bu nedenle, Polis Akademisi olarak bu ülkenin gerçeği olan gömen kökenli vatandaşların da bu mesleği tercih etmelerini arzu ediyoruz" dedi.

Dagsavisen'in demeç aldığı Polis Akademisi öğrencilerinden Pakistan asıllı Hassan Ali Mirzah, çok farklı ve çeşitli bir kültür içerisinde yaşadığını belirterek, "Polislik mesleği göçmenler tarafından da icra edilmeli. Benim sınıfımda sadece ben ve bir de Fransız arkadaşım polis öğrencisi olarak eğitim görüyoruz." diye konuştu.

Ülke genelinde toplam yabancı polis öğrencilerin sayısının sadece 22 olduğunu açıklayan Mirzah, Norveç'te yaşayan Pakistanlıların daha çok; avukatlık, ekonomi ve eczacılık mesleklerini tercih ettiğini kaydetti. Mirzah, "aslında polislik mesleği oldukça heyecanlı bir meslek. Bundan dolayı ülkede yaşayan yabancı göçmenlerin bu mesleği de seçmelerini tavsiye ediyorum" dedi.

NORVEÇ'TE 70 BİN YENİ İŞ İMKÂNI

Norveç Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü (NAV) da bu yıl ve önümüzdeki yıl toplam 70 bin kişiyi bir işte istihdam etmenin planlarını yapıyor. Buna sebep olarak ise, Norveç ekonomisinin krize rağmen güçlü bir şekilde büyümesi gösteriliyor. NAV'ın öngörüsüne göre, yeni iş imkânlarının özellikle otel ve restoran işletmelerinde, petrol sanayinde, inşaat sektöründe, sağlık işlerinde ve sosyal hizmetlerde olması bekleniyor.

NAV, daha önce beklenen işsizlik artışının ekonomide gerçekleşen büyüme ile beraber biteceğini, aynı zamanda bu yıl ve gelecek yıl işsizlik oranlarında ciddi bir düşüş olacağını tahmin ediyor.

OSLO'DA HER 10 TAKSİCİDEN DOKUZU YABANCI KÖKENLİ

Öte yandan Oslo'da taksicilik yapan her 10 şoförden dokuzunun göçmen asıllı olduğu bildirildi. Norveç Taksiciler Derneği, geçtiğimiz yılda Oslo'da hizmet veren taksi sürücülerinin yüzde 95'nin yabancı kökenli olduğunu bildirdi.

Yapılan açıklamada, 2011 yılında da şimdiye kadar verilen her yeni 20 taksi lisansının 18'inin göçmen kökenli sürücülere verildiğine vurgu yapıldı. Norveç Taksiciler Birliği yetkilisi Wiggo Korsnes, bu durumun Norveç'teki zorlu işgücü piyasasından kaynaklandığını iddia etti.

(CİHAN)



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,732 µs