En Sıcak Konular

Londra'da onbinlerce kişi, hükümeti protesto etti

26 Mart 2011 19:21 tsi
İngiltere'nin başkenti Londra'da onbinlerce kişi, hükümetin kamu sektöründe geniş çaplı kesintiye gitme planlarını protesto ediyor.

Sendikaların 250 bin kişinin katıldığını belirttiği eylem, Victoria Embankment'ten başladı. Yürüşün ardından kalabalık Hyde Park'ta toplandı.

Ellerinde "Kesintilere son verin", "Geleceğimizi kesmeyin", "Kamu servislerini koruyun" yazılı çeşitli pankartlar taşıyan protestocular, kimi zaman koalisyon hükümeti aleyhinde sloganlar attı.

Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı protestoya katılmak için Manchester şehrinden Londra'ya gelen Kevin Coss adlı kütüphane görevlisi, A.A muhabirine, kesintilerden dolayı yaklaşık 800 kütüphanenin bu yıl kapatılacağını ve bunu protesto etmek için Londra'ya geldiğini söyledi.

Coss, mayıs ayında yerel seçimlerin yapılacağına dikkati çekerek, koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratların bu seçimde oy kaybedeceğinin kesin göründüğünü ifade etti.

Londra'da öğretmenlik yaptığını söyleyen Beth Morgan da kesintilerin herkesi etkilediğini söyledi. Morgan, İşçi Partisi'nin protestodan faydalandığını kaydederek, "Burada kimse Ed Miliband'i dinlemek için bulunmuyor" dedi.

Bu arada muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Miliband, Hyde Park'ta yaptığı konuşmayla protestoya destek verdi. Miliband, kesintilerin gerekli olmadığını savunarak, koalisyon hükümetini eleştirdi.

Protesto sırasında Piccadilly Meydanı ve etrafında bulunan bir grup etraftaki mağazaların camlarını kırarken, olayların ardından merkezde bulunan bazı mağazalar kapatıldı. Oxford Street'te ise bir grup ateş yaktı. Ancak Londra'nın merkezinde yaşanan birkaç olay dışında protesto genelde barışçı bir havada geçiyor.

İngiltere'de geçen yıl göreve gelen Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümeti, ülkenin ekonomisinin iyileştirilmesi ve bütçe açığının giderilmesi için kesintilerin ve vergi artışının gerekliliğini savunuyor. Kesintiler, işten çıkarmaları da beraberinde getiriyor. İngiliz hükümeti, bu yıl başında katma değer vergisini yüzde 17,5'ten, yüzde 20'ye çıkarmıştı.

Hükümetin bu hafta parlamentoya sunduğu yeni bütçede ise büyüme tahminleri aşağıya çekildi. Ekonominin bu yıl yüzde 1,7 büyümesi beklenirken, enflasyonun yüzde 4 ila 5 arasında seyretmesi öngörülüyor. İngiltere'de enflasyon yüzde 4,4 oranıyla son iki buçuk yılın en yüksek seviyesinde. İngiltere, küresel resesyondan en fazla etkilenen ve en geç çıkan ülkelerden biri oldu.



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,111 µs