En Sıcak Konular

Reformlar koalisyonlarla yapılamaz

25 Mart 2011 12:16 tsi
İspanya'da reformların öncülüğünü yapan eski Savunma Bakanı Narcis Serra, konferans için geldiği İstanbul'da demokratikleşme süreciyle ilgili deneyimlerini anlattı.

Askerî reformların ve demokratikleşmenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için güçlü bir hükümete ihtiyaç olduğunu vurgulayan Serra, 1981'de İspanya'daki zayıf koalisyon hükümetine yönelik darbe girişimini hatırlattı. 1982'de Sosyalist Parti'nin tek başına iktidara gelmesini de halkın reformdan yana kesin tavır koymasına bağladı. Özgürlükler ve refah devleti konusunda halkın istekli olmasının, reformları kolaylaştırdığını kaydeden Serra'ya göre, demokrasi kalitesinin artması, ordunun demokratikleşmesiyle paralel.

TÜSİAD'ın davetlisi olarak geldiği İstanbul'da '21. yüzyılda devlet ve birey' konulu konferans veren İspanya eski Savunma Bakanı Narcis Serra, ülkesinin demokrasi süreci ile ilgili Zaman'a önemli açıklamalarda bulundu. Serra, "Orduyu profesyonel olarak değişime ikna etmeniz gerekir. Sadece ordu değil, toplum da değişmeli. Hatta güvenlik ve savunma alanlarında gazeteci, uzman, akademisyenler yetiştirmeniz lazım." dedi. Türkiye'de ordunun kendini 'laik sistemin garantörü' olarak gördüğünü söyleyen Serra, geniş katılımla hazırlanacak yeni bir anayasanın bu korkuyu bertaraf edeceğini anlattı.

Türkiye'de, 'Demokratikleşme Sürecinde Ordu' isimli kitabıyla da bilinen Narcis Serra, savunma ve güvenlik politikalarına tamamen sivillerin karar vermesi gerektiğine dikkat çekti. Ordunun siyasete karışmasını engelleme aşamasını, 'demokrasiye geçiş' olarak tanımlayan Serra, bütün stratejik kararların siviller tarafından alınmasını 'demokrasiyi sağlamlaştırma' olarak görüyor. Kitabında da darbe tehlikesinin ortadan kalkmasının bir anlam ifade etmediğini, askerin rolünün tamamen demokratik zemine çekilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Narcis Serra'nın İspanya'da gerçekleştirdiği reformlardan birisi de askerî yargıyı, sivil yargıya dâhil ederek adaletteki çift başlılığı ortadan kaldırmak. "Demokrasinin sadece bir yargı mekanizması vardır." diyen Serra, demokratik bir düzende yasama, yürütme ve yargı kavramlarının ikileştirilemeyeceğini söyledi.

DARBE SORUNUNU SİVİL TOPLUM ÇÖZMELİ

İspanyol ordusunun sivil denetime girmesinde önemli rol oynayan Narcis Serra, reformların gerçeğe dönüşmesi için de önerilerde bulundu: "Orduda reform için askeri yeni duruma ikna etmelisiniz. Ben, ordunun zararına olacağını düşünmüyordum reformların. Ordu da bir şekilde buna ikna oldu. Çünkü yeni sistemde daha iyi ve demokratik bir duruma kavuşacaklardı." Askerî eğitim sistemiyle ordunun içindeki zihniyetin de değişeceğini ve demokrasiye olan talebin artacağını söyleyen Serra, yeni yasaların, yeni dirençler doğuracağını ifade etti. Serra, bu açıdan eğitimin önemli bir aşama olduğunu kaydetti. Narcis Serra, reform sürecinde medyanın rolüne değindi. "Reformların başında, medyada konuyu bilen uzman ya da gazeteci yoktu. Bazıları askere karşı sadece şüpheci değil aynı zamanda düşmandı." diyen eski savunma bakanı, Türkiye'deki durumla ilgili olarak da şunları söyledi: "Farkımız bence şu: Siz burada 1980'de bir darbe yaşadınız ve asker kazandı. İspanya'da aynı yıllardaki darbede kaybettiler. Davalar oldu, bir kısmı hapse gitti hem de 20 yıl kadar. Toplumunuzdaki problemler için sadece orduyu suçlamayın. Sivil toplum bunu çözmeli."
 
zaman

 




Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,938 µs