En Sıcak Konular

Bürokrasiden siyasete hücum

0 0 0000 00:00 tsi
Bürokrasiden siyasete hücum Meclis'in oybirliğiyle erken seçim kararı almasının ardından üst düzey devlet görevlileri siyasete girmek için kolları sıvadı. Milletvekili adayı olmak isteyen bürokratların, partilerle son görüşmeleri sürüyor.

AK Parti başta olmak üzere DYP, CHP ve MHP'ye büyük ilgi var. İktidar listelerinde yer bulmayı arzulayan isimler, Başbakan Tayyip Erdoğan'dan işaret bekliyor. Meclis kulislerinde, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer ile TMSF Başkanı Ahmet Ertürk'ün aday olacağı belirtiliyor.

Seçimlere girmeyi planlayan bürokratların 8 Mayıs Salı günü mesai bitimine kadar istifa etmesi gerekiyor. Ancak bürokratlar son dakikayı beklemeden görevlerinden ayrılmaya başladı. İlk istifa Tunceli Valisi Mustafa Erkal'dan geldi. 7 yıldır Tunceli'de görev yapan Erkal, MHP'ye katılacağını açıkladı. Yargıdan siyasete geçiş yapan ilk isim ise Yusuf Kenan Doğan oldu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Doğan, Malatya'dan CHP adayı olmak için istifa dilekçesini verdi. Seyfi Oktay döneminde Adalet Bakanlığı müsteşarlığı yapan Doğan, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Yeni Türkiye Partisi'nden milletvekili adayı olmuş; kazanamayınca Yargıtay'daki görevine geri dönmüştü. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok'un da CHP'den teklif beklediği kaydediliyor.

Hemen hemen bütün bakanlıklarda adaylık heyecanı var. Milli Eğitim'den yaklaşık 20 üst düzey bürokrat, partilerle temas halinde. Müsteşar yardımcıları Salih Çelik (AK Parti) ve Cemal Taşar (AK Parti), Talim ve Terbiye Kurulu üyesi Veli Kılıç (MHP), Başmüfettiş Tevfik Yıldırım (MHP) ve eski daire başkanlarından Yavuz Erbaş (DYP) adaylık için zemin yoklayan isimlerin başında geliyor. Okulöncesi Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Osman Çolak (MHP) ile eski Ankara milli eğitim müdürlerinden Mustafa Demirkan'ın (DYP) adaylıkları kesinleşti. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan'ın DYP'den aday olacağı ileri sürülüyor. Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci'nin ise AK Parti'den seçime gireceği vurgulanıyor.

Başbakanlık Müsteşarı Dinçer'in, memleketi Karaman olmasına rağmen Ankara veya İstanbul'dan aday olmak istediği ileri sürülüyor. Seçim heyecanına kapılan yerlerin başında Milli Eğitim Bakanlığı geliyor. Strateji Geliştirme Başkanı Nurettin Konaklı (AK Parti), Yatırım Tesisler Daire Başkanı Abdüssamet Arslan (AK Parti), Öğretmen Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey (belli değil), Bakan Danışmanı Mustafa Özgül (AK Parti), Talim ve Terbiye Kurulu üyesi Veli Kılıç (MHP), başmüfettişler Tevfik Yıldırım (MHP) ve Osman Dağ, Ankara İl Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Çayır (AK Parti), eski daire başkanlarından Yavuz Erbaş (DYP), Okulöncesi Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Osman Çolak (MHP) ile eski Ankara Milli Eğitim müdürlerinden Mustafa Demirkan'ın (DYP) adaylıkları kesinleşti. Personel Genel Müdürlüğü şube müdürü Mustafa Yakutcan, Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürü Sadettin Sabaz, Ortaöğretim Genel Müdürü Kerem Altun, Ortaöğretim Yurtlar Burslar Dairesi Başkanı Halis Koyuncuoğlu, Hukuk Müşaviri Osman Çelik, Erkek Teknik Genel Müdür Yardımcısı Necdet Özsoy ile şube müdürlerinden Mehmet Ali Adak'ın da aday olmaları bekleniyor. Bakanlık Müşaviri Ahmet Gül (DYP), Okulöncesi Eğitimi genel müdür yardımcıları Selahattin Dikmen ve Şadan Özdirik'in ismi de aday olacaklar arasında geçiyor. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan'ın 'gelişmelere bakarak bir karar vereceği' kaydediliyor.

Maliye Bakanlığı'nda şimdiye kadar henüz istifa eden olmazken Gelir İdaresi'nde Daire Başkanı olan Veysel Karani Aksungur'un DYP'den Erzurum milletvekili adayı olmak için istifa ettiği öğrenildi. Ekonomi bürokrasisinde Devlet Su İşleri Genel Müdürü Veysel Eroğlu (AK Parti), Toplu Konut İdaresi Başkanı Erdoğan Bayraktar (AK Parti), Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı (AK Parti), Enerji Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek (AK Parti), Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin (AK Parti), Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Erbakan (AK Parti), Botaş Genel Müdür Yardımcıları Kerim Taşkıran (AK Parti) ve Şakir Arıkan da (AK Parti) aday olmayı düşünenler arasında yer alıyor. BDDK üyelerinden Kemal Çevik'in istifa ettiği ve MHP'den aday olacağı öğrenildi. Gümrük Müsteşarlığı'nda daire başkanı olan Adnan Öcal da MHP'den aday adayı olmak üzere istifa dilekçesini verdi. Bürokrasiden ayrılanlar arasında SSK Teftiş Kurulu Başkanı Fahrettin Oğuz Tor da yer aldı. MHP milletvekili aday adayı olan Tor, geçen seçimde de aynı partiden aday olmuştu.

Tunceli Valisi, MHP'den aday

İçişleri Bakanlığı'nda da hareketlilik bekleniyor. Tunceli Valisi Mustafa Erkal, MHP'den milletvekili adayı olmak için görevinden istifa etti. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput'un da AK Parti'den aday olacağı dile getiriliyor. İstifa eden İzmir Menemen İlçesi Emniyet Müdürü Mustafa Saygı'nın CHP'den yarışa katılacağı öğrenildi. Tarım Bakanlığı'nda da milletvekili adayı olacak bürokratlar arasında, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan, Personel Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Koruma Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Beytullah Okay ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı Turgut Özdek'in isimleri geçiyor. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın iki önemli ismi müsteşar yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve Dr. Nuri Uslu'nun adaylığa hazırlandığı konuşuluyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Rüstem Zeydan da AK Parti'den Hakkari milletvekili aday adayı olmak üzere görevinden istifa etti. Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabip Yardımcısı Dr. Şanal Tosun da AK Parti'den adaylık için istifa etti. Sağlık Bakanlığı Basın Müşaviri Osman Güzelgöz'ün de Şanlıurfa'dan milletvekili adayı olması bekleniyor. Spor teşkilatında Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Personel Daire Başkanı Mehmet Kocatepe ile Tesisler Daire Başkanı Serdar Atalay milletvekili aday adaylarından. Halter Federasyonu eski Başkanı Kenan Nuhut, bu seçimde de Çorum'dan TBMM'ye girmeye çalışacak.
 
Zaman



Bu haber 306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,780 µs