Son dakika... Sağda birleşme tamamlandı... DYP ile Anavatan birleşme kararı aldı. Hukuki bir engel çıkmazsa iki parti seçime Demokrat Parti adı altında girecek." /> Son dakika... Sağda birleşme tamamlandı... DYP ile Anavatan birleşme kararı aldı. Hukuki bir engel çıkmazsa iki parti seçime Demokrat Parti adı altında girecek."/>

En Sıcak Konular

Çatı DYP isim Demokrat Parti

0 0 0000 00:00 tsi
Çatı DYP isim Demokrat Parti Son dakika... Sağda birleşme tamamlandı... DYP ile Anavatan birleşme kararı aldı. Hukuki bir engel çıkmazsa iki parti seçime Demokrat Parti adı altında girecek.

Merkez sağda yıllardır konuşulan ancak bir türlü sonuçlandırılamayan “birleşme” arayışları nihayet mutlu sonla noktalanıyor. DYP ve ANAVATAN,DYP çatısı altında ancak DYP’nin isim değişikliğiyle 3. çatıya dönüştürülmesi formülüyle birleşme kararı aldı. İşte müthiş birleşmenin perde arkası:

Önceki gece sabaha kadar süren kurmaylar ve liderler arası görüşmelerle son aşamaya getirilen bu formüle göre, son dakikada Hazine yardımını kullanma ve seçime girip girmeme konusunda hukuki bir tereddüt yaşanmaması halinde, Anavatan ve DYP, seçimlere “Demokrat Parti” adıyla bütünleşmiş olarak girecek. Bunun için partiler jet hızıyla “kongre” sürecini çalıştıracak. ANAVATAN kongresini toplayıp DYP’ye katılma kararı alacak, DYP de kongre yaparak tüzel kişiliğini koruyarak, kendisine katılacak ANAVATAN’ın kullanma yetkisine sahip olduğu Demokrat Parti adını alacak. Eğer Hazine yardımını kullanamama ve seçimlere katılma açısından hukuki bir tereddüt yaşanırsa, ANAVATAN DYP listesinden seçime girecek. İki partinin bütünleşmesi ve Demokrat Parti adı altında birleşmesi formülü, seçim sonrası hayata geçirilecek. Ancak bu birleşme seçim öncesi vatandaşa bir protokol ile taahhüt edilecek.

YDP-GP formülü ilham verdi
ANAVATAN kanadı birleşme arayışlarına “yeni açılım” sağlayacak, iki partinin de “rencide” olmasını engelleyecek bir formülü gündeme getirerek birleşmenin önünü açtı. 2002 seçimleri öncesinde Yeniden Doğuş Partisi’nin (YDP) Genç Parti’ye dönüşme örneğini anımsatan ANAVATAN kanadı, birleşmenin bu formülle

yaşama geçirilmesi önerisini 2002 seçimleri öncesi, seçime girme şartlarını taşımayan Genç Parti’nin Genel Başkanı Cem Uzan, seçime katılma hakkı olan YDP’nin başına geçmiş, bu parti daha sonra adını Genç Parti olarak değiştirmişti.

Önce liderler sonra kurmaylar buluştu
ANAVATAN lideri Erkan Mumcu, Meclis’teki seçim kararının oylamasının ardından öğleden sonra saat 16.30 sularında DYP lideri Mehmet Ağar ile, iki parti kurmaylarından bile saklanan bir yerde bir araya geldi. Edinilen bilgiye göre, bu görüşmede iki lider de, Türkiye’nin geldiği noktada, kamuoyundaki büyük beklentisi karşısında birleşme konusunda geri adım atılmasının mümkün olamayacağı görüşünde hemfikir kaldılar. Bu çerçevede, ANAVATAN lideri Mumcu, Ağar’a, şu öneriyi götürdü:

“Seçim takvimi yeni bir çatı altında birleşme imkanını ortadan kaldırdı. İttifak birleşme ile aynı sinerjiyi yaratmaz. Seçmene, bu sinerjiyi yaratacak, samimi olduğumuz gösteren bir formül sunmalıyız. Bunun için iki partiden birinin ismini değiştirerek, üçüncü çatıda birleşme formülü mümkün olabilir mi? Bu çerçevede protokoller yapılıp, süratle teknik süreç tamamlanabilir.”

Ağar’ın hazine yardımı endişesi
Ağar ise, Mumcu’nun bu önerisine doğrudan bir yanıt vermek yerine, konunun tüm detaylarıyla incelenmesi gerektiğini söyledi. İki partinin seçime girmesini riski düşürecek, DYP’nin Hazine yardımını kullanmasını engelleyebilecek bir adım atılmaması gerektiğini vurgulayan Ağar, iki parti kurmaylarının bu konularda detaylı teknik çalışma yapmasını önerdi.

İki lider arasında sağlanan bu uzlaşma çerçevesinde, ANAVATAN ve DYP kurmayları gece saat 22.00 sularında yeniden bir araya geldi. Sabahın ilk saatlerine kadar süren görüşmelerde, birleşme protokol taslağı üzerinde çalışıldı. Tereddüt yaşanan konular, anında toplantıyı evlerinden takip eden liderlere iletildi.

Uzlaşma sabaha karşı sağlandı
Sonuçta, sabaha karşı, “birleşme” kararı netleştirildi. Ancak bunun “seçim sonrası mı yoksa seçim öncesi mi” gerçekleştirileceğinin netleştirilmesi için, Yüksek Seçim Kurulu ve Hazine’den “tereddüt” yaratmayacak şekilde olumlu yanıt alınması konusunda da hemfikir kalındı.

İşte birleşme formülü
İki parti arasında üzerinde uzlaşılan protokole göre, birleşme, DYP çatısı altında DYP’nin isim değişikliğiyle 3’üncü çatıya dönüştürülmesi formülüyle gerçekleştirilecek. Hukuki ve seçim yardımı açısından “sorun yok” konusunda tereddütlerin ortadan kalkması halinde, iki parti seçimlere “Demokrat Parti” adıyla birleşmiş olarak girecek.

DYP çatısı altında Demokrat Parti adıyla birleşme için “jet” kongre takvimi işletilecek. Anavatan kongresini toplayıp DYP ile birleşme kararı alacak. Bu sayede DYP, şu anda ANAVATAN’ın kullanma hakkına sahip olduğu Demokrat Parti adını kullanma yetkisine kavuşmuş olacak. DYP de kongresini yapıp, tüzel kişiliğini koruyarak “Demokrat Parti” adını alacak.

Birleşmenin ‘B’ planı hazır
İki parti arasında birleşmeye yönelik “B” planı da hazırlandı. Buna göre, Demokrat Parti çatısı altında birleşmenin iki parti açısından seçimlere katılmayı riske atacağı tereddütü giderilemezse ve Hazine yardımı açısından sıkıntı doğacağı şüphesi doğarsa, bu B planı yürürlüğe konulacak. Bu durumda da, ANAVATAN, 22 Temmuz’daki seçimlere DYP listesinden girecek. Ancak iki partinin seçim sonrası “Demokrat Parti” olarak bütünleşeceği bir protokol ile kamuoyuna deklare edilecek.

Ortak açıklama öncesi ‘Birleşiyoruz’ mesajı
Önceki gece başlayan ve dün sabahın ilk ışıklarıyla netleşen uzlaşma uyarınca, eğer son dakika sürprizi yaşanmazsa, iki liderin bugün aldıkları kararları ortak bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklamaları bekleniyor.

Ancak Ağar ve Mumcu, yapacakları bu ortak açıklama öncesi, dün televizyonlar aracılığıyla “birleşiyoruz” mesajlarını kamuoyuna verdiler.

Vatan



Bu haber 247 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,855 µs