En Sıcak Konular

Chavez bankaları millileştiriyor

0 0 0000 00:00 tsi
Chavez bankaları millileştiriyor Venezuela'nın sosyalist Devlet Başkanı Hugo Chavez, Ocak ayında başlattığı millileştirme operasyonlarına son sürat devam ediyor.

Daha önce ülkenin en büyük telefon şirketi olan CANTV'yi ve elektrik sektörünü devlet kontrolüne geçiren, geçtiğimiz salı günü de Venezuela'da faaliyet gösteren büyük uluslararası petrol şirketlerinin ülkedeki operasyonları devletin petrol şirketine bağlayan Chavez bu kez de bankaları millileştirebileceğinin sinyelini verdi. Chavez, en büyük çelik üreticisi olan Lüksemburg merkezli Sidor şirketini de aynı akıbetin bekliyor olabileceğini kaydetti. Chavez açıklamasında, her ikisinin de "vicdansızca faaliyet gösterdiğini" söyledi.

'KALKINMAYA YARDIM ETSİNLER'
"Özel bankaların, Venezuela'nın sanayi sektörünü düşük maliyetli olarak finanse etmesi gerekir. Eğer bankalar bunu kabul etmezse, buradan gitmeleri ya da bankaların denetimini bana vermeleri daha iyi olur. Böylece biz de bu bankaları millileştirir ve bütün bankaların, ülkemizin kalkınması için çalışmasını sağlarız. Bu sayede, spekülasyonlar yapıp büyük karlar da elde edemezler" diyen Chavez'in yerli mi yoksa yabancı bankaları mı kastettiği net olarak anlaşılamadı. Uzmanlar, bu sözlerin Mercantil Servicios Financieros CA ve Banco Provincial SA gibi Venezuela bankalarına mı yoksa Citigroup Inc. ve İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA ve Banco Santander Central Hispano SA gibi, bu ülkede de faaliyetleri bulunan bankalara mı gönderme yaptığı netlik kazanmadı.

'SİDOR TEKEL YARATTI'
Venezuela lideri Chavez ayrıca, çoğunluk hisseleri Lüksemburg merkezli Ternium SA'nın elinde bulunan çelik şirketi Sidor'u da hükümetin devralabileceğini kaydetti. Sosyalist lider Chavez, Sidor'un bir tekel yarattığını ve ürünlerinin büyük bölümünü denizaşırı ülkelere sattığını, bu şekilde de yerli üreticileri, boru ve diğer çelik ihtiyaçlarını Çin gibi ülkelerden karşılamak zorunda bıraktığını belirtti. "Eğer Sidor bu süreci değiştirmeyi kabul etmezse, beni millileştirmeye mecbur bırakırlar" diyen Chavez, Madencilik Bakanı Jose Khan'a "Acilen Sidor'un şirket merkezine git ve bana 24 saat içinde bir öneriyle gel" talimatını verdi. 

Gazeteport   



Bu haber 306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,094 µs