En Sıcak Konular

"İthal öğretmen getirmek büyük yanlışlık olur"

24 Mart 2011 17:10 tsi
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet İpçioğlu, yurt dışından İngilizce öğretmeni ithal etmenin büyük bir yanlışlık olacağını belirtti.

Bunun yerine atama bekleyen öğretmen adaylarının bir yıllığına yurt dışına gönderilerek konuşma ve anlama yeteneğinin geliştirilebileceğini ifade eden İpçioğlu, bu öğretmenlerin dönüşte anaokullarında göreve başlatılabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Mehmet İpçioğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın önümüzdeki yıldan itibaren yılda 10 bin olmak üzere 4 yılda 40 bin yabancı öğretmen istihdam etmeyi planladığının basına yansıdığını belirtti.

Milli Eğitim'in Fatih Projesi kapsamında bir süredir yürüttüğü çalışma gerçekleşirse Avustralya, Kanada, ABD ve İngiltere gibi ülkelerden aşamalı olarak getirilecek 40 bin öğretmenin Türk öğretmenlerle birlikte derslere girerek çocukların konuşmasına yardımcı olacağını anımsatan İpçioğlu, "İlk bakışta bu proje çocuklarımızın dil öğrenimini gerçekleştirmesi açısından oldukça önem arz eder gibi görünse de; kültürel, ekonomik ve sosyal açıdan birçok sakıncalar taşımaktadır." dedi.

Bu planlamanın görevde olan ya da atama bekleyen on binlerce öğretmen adayının yeterliliğini tartışmaya açtığını dile getiren İpçioğlu, "Eğer böyle bir tartışma başlatılacaksa sistemdeki başarısızlığı öğretmenlere yüklemek büyük haksızlık olur. Türkiye Cumhuriyetinde yasayan ve Türk üniversitelerinde eğitim görerek mezun olan öğretmenlerin başarısızlığı sorgulanacaksa önce bunları yetiştiren sistemin sorgulanması gerekir." diye konuştu.

İngilizce öğretmenliği bölümlerine sadece kelime ve gramer bilgisini ölçerek öğrenci alan sistemin sorgulanması gerektiğini söyleyen İpçioğlu, şöyle konuştu: "İngilizce öğretmeni yetiştiren bu kurumlarda öğrenci başarısını kâğıt üstündeki kitabi bilgilerle ölçen sistemin sorgulanması gerekir. Yine öğretmen yetiştiren kurumlardan mezun olan öğrencilerin girdiği KPSS sınavında bir İngilizce öğretmenini matematik sorularıyla eleyen sistemin sorgulanması gerekir. Bu işleri çözmek için çok fazla emek sarf etmeye gerek yok."

Bakanlığın İngilizce öğretmenlerinin yeterliliği konusunda haklı olabileceğini ancak bunun çözümünün dışarıdan öğretmen ithal etmek olmadığını ifade eden İpçioğlu, "Çözüm yolu sistemin içindeki tıkanıklıkları gidermekten geçer. Dil bilmek sadece okumak yazma becerisinden ibaret değildir. Konuşulanı anlamak ve konuşmak esastır. Şu anda mevcut öğretmenlerin bu yeteneğe sahip oldukları söylenemez. Ancak bu eksikliğin suçlusu olarak öğretmenleri ve atama bekleyen sayıları 13 bin 500'ü bulan İngilizce aday öğretmenlerini göstermek çok büyük haksızlık olur." ifadelerini kullandı.

Çözümün ithal öğretmen getirmek değil, sistemin önündeki tıkanıklıkları gidermek olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet İpçioğlu, şunları kaydetti: "Bunun için de Eğitim fakültelerine YDS sınavı yerine TOEFL gibi okuma yazmanın yanında anlama ve konuşma yeteneğini de ölçen bir sınavla öğrenci alınmalıdır. Mezun öğrencilerin öğretmen olarak ataması yapılırken de yine aynı yöntem uygulanarak TOEFL benzeri bir sınav uygulanmalı, matematik ve genel kültür yerine dil becerisi ölçülmelidir. Bu arada kalitenin artırılması için hızla harekete geçilmeli öğretmen adaylarının yetiştirildiği öğrenme ortamının modernizasyonu gerçekleştirilmelidir."

Öğrenci merkezli öğrenmeyi temel alan yapılandırmacı yaklaşımla öğrencilerin dil yeteneğinin geliştirmelerinin sağlanması gerektiğini vurgulayan İpçioğlu, "II. Dünya savaşından kalma sınıf sistemlerinden vazgeçilerek dershaneler yeniden yapılandırılmalı ve teknolojik donanımlarla modernize edilmelidir. Konuşma dersleri için mutlaka 'native speaker' denilen yabancı eğitmenler getirilmelidir. Öğretmen adayları en az bir sömestr yurt dışında eğitim görerek telaffuz problemini çözmelidir."

Atama bekleyen öğretmen adaylarının bir yıllığına yurt dışına gönderilerek konuşma ve anlama yeteneğinin geliştirilerek dönüşte anaokullarında göreve başlatılabileceğinin altını çizen İpçioğlu, "Bunlar yapıldığı zaman, ithal öğretmene ihtiyaç kalmadan kendi kaynaklarımızla kendi sorunlarımızı çözmüş oluruz." dedi.

(CİHAN)



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,887 µs