En Sıcak Konular

'Fransa kendini hâlâ Akdeniz'in hakimi sanıyor'

24 Mart 2011 16:02 tsi
Fransa, uluslararası koalisyonun Libya'daki askeri hedefleri vurmaya devam edeceğini açıklarken, askeri müdahaleye olumlu bakmayan ve diplomatik çözümden yana olan Türkiye ile Almanya'nın tavrı övgüyle karşılanıyor.

Hamburg merkezli Şarkiyat Enstitüsü'nün eski başkanı, Ortadoğu uzmanı Prof. Dr. Udo Steinbach, Almanya ile Türkiye'nin Libya konusundaki tavrını doğru ve yerinde olduğunu, Fransa'nın ise "hala güçlü olduğu" şeklinde yanlış bir algıyla hareket ettiğini belirtti.

Almanya'nın çekimser tavrının askeri müdahaleye şüpheci yaklaştığının bir ispatı olduğunu ifade eden Steinbach, farklı argümanlarla olaya yaklaşsa da Türkiye'nin de Almanya ile tavrının benzerlik gösterdiğini savundu. NATO'nun tek Müslüman ülkesi olan Türkiye'nin askeri müdahaleyi istememesinin normal olduğunu belirten Alman Uzman, "İki ülkenin tavrının doğru olduğunu şimdiki durum daha iyi kanıtlıyor. Siyasi yaptırımı olmayan bir askeri müdahalenin çok sorunlu olduğunu ortaya koyuyor." diye konuştu.

Fransa'nın tavrını değerlendirirken tarihi ve psikolojik sebeplerine bakmak gerektiğinin altını çizen Steinbach, "Fransa, tarihinin psikolojik etkisiyle Akdeniz'de kendine hala 'önemli rol' biçiyor. İç siyasetine bakan yönüyle belki bu böyledir, ama dışa bakan yönüyle Fransa'nın söz sahibi bir ülke konumunda olması gibi bir durum söz konusu değil." şeklinde yorum yaptı. Steinbach bu duruma örnek olarak da, Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy'nin 2008 yılında Akdeniz Birliği'ni kurarak şov yapmak istediğini fakat Almanya Başbakanı Angela Merkel'in buna engel olmasını gösterdi.

Tunus devrik lideri Bin Ali'ye son dakikaya kadar ayaklanmaları yatıştırmak için yardım teklif etmesinin Fransa'ya itibar kaybına sebep olduğunu da ileri süren Steinbach, Sarkozy'nin de müdahale öncesi Kaddafi ile çok yakın ilişki içinde olduğunu belirtti. Steinbach sözlerine şu şekilde sürdürdü: "Fransa ile Libya rejimi arasındaki sıkı ilişkiler silah alış-verişinden diğer alanlara kadar uzanıyordu. Son olayda ise Fransa Cumhurbaşkanı halkına kendini göstermek için öne atıldı."

Steinbach ayrıca, Almanya ile Türkiye arasında stratejik dış politika ortaklığı olmasa bile, olaylara yaklaşımlarında benzerlikler olduğunu sözlerine ekledi.

(CİHAN)



Bu haber 738 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,614 µs