iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Bubi tuzağını kim kurdu?

24 Mart 2011 15:14 tsi
Bubi tuzağını kim kurdu? Başbakan'ın geçen hafta yaptığı uyarı tam hedeften vurdu. Bugün gelen bir haber açıkça şunu gösterdi: Türkiye ateş çemberine çekilmek isteniyor! iyibilgi özel

Bugün Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı Dubai emirliğinden ilginç bir haber geldi. Hürriyet gazetesinin "Yemen'den Türkiye'yi sıkıştıracak şok iddia" başlığıyla verdiği haberin örtük mesajını çözebilmek için biraz geçmişe gitmekte fayda var. Kronolojik sıraya göre bu olayla ilgili olduğunu düşündüğümüz gelişmelerin başlıcaları şunlar:

1 Mart 2011: Mısır'da yayın yapan Al-Masry Al-Youm adlı gazetede çıkan bir haberde, Suudi Arabistan'ın, hükümet karşıtı gösterilerle hareketlenen Bahreyn'e düzinelerce tank gönderdiği iddia edildi.

14 Mart 2011: Yaklaşık 1000 kadar Suudi Arabistan askerinin, asayiş ve emniyetin sağlanması için Bahreyn'e girdiği bildirildi.

15 Mart 2011: İsrail donanması Gazze’ye silah taşıdığı iddia edilen bir yük gemisine Akdeniz açıklarında el koydu. İsrail ordusu, Liberya bayraklı geminin son durağının Mersin limanı olduğunu açıkladı.

16 Mart 2011: Diyarbakır'a 19 Mart akşamı inen İran uçağında yapılan kontroller sonucu uçakta "İran'a uygulanan BM yaptırımları kapsamına giren yasaklı malzeme bulunduğunun tespit edildiği ve sözkonusu malzemeye el konulduğu" açıklandı.

20 Mart 2011: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bahreyn'e Suudi Arabistan'dan asker gönderilmesiyle ilgili olayı nasıl değerlendirdiği yönündeki soruya şu cevabı verdi: "Şu anda arzu edilmeyen gelişmeler. Ben bugün grup konuşmamda söyledim. Ben orada da ifade ettim gibi bizim temel ilkemizde şu yatıyor: "Biz yeni Kerbelalar yaşamak istemiyoruz."

23 Mart 2011: Başbakan Tayyip Erdoğan, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler üzerine gününü diplomasiye ayırdı. İlk olarak Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh al-Khalifa'yı kabul etti. Bahreyn'de Şiilerin öncülüğünde haftalardır süren gösteriler bastırılamayınca, Suudi Arabistan müdahil olmuş, bu ülkeye 1000'den fazla asker göndermişti. Konuyla ilgili "yeni Kerbela'lar istemiyoruz" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı'yla görüşmüştü.

Ve gelelim bugüne...

24 Mart 2011: AFP ajansının haberine göre, Dubai Emniyet Müdürü General Dahi Halfan, kendisine bağlı birimlerin, Şii direnişçilerin bulunduğu Yemen'in kuzeyine 16 bin tabanca gönderme girişimini engellediğini açıkladı. Haberde, sahte markalı tabancaların Türkiye'de üretildiği bildirildi.

Associated Press haber ajansı ise gemiyle getirilen 4.36 milyon dolar değerindeki silahların Türkiye'de yüklendiğini bildirdi. Ajans, geminin Mısır'daki bir limana uğradıktan sonra BAE'ye ulaştığını belirtti. 

Şimdi bu haberde dikkat çeken detay şu: AFP ile Associated Press'ten gelen açıklamalar arasında ufak ama önemli bir fark var: Biri silahlar Türkiye'de üretildi diyor, öbürü Türkiye'de yüklendi diyor. Hangisi doğru?

Dün iyibilgi'de yayınlanan röportajında Mahir Kaynak şöyle bir tespitte bulunmuştu:

Esas ateş çemberi, "Kızıldeniz ve Basra Körfezi. Yemen ilk akla gelen ülke. Bundan sonra ciddi bir Sünni-Şii çatışması çıkabilir. İran'ın da içine dahil olacağı bu senaryoda..."

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,889 µs