En Sıcak Konular

Libya için Türkiye'yi çağırdılar

24 Mart 2011 13:58 tsi
Türkiye'nin Libya konusundaki atkif ve yapıcı tavrı meyvelerini vermeye başladı.

13.20: TÜRKİYE, LONDRA'DAKİ ZİRVEYE DAVET EDİLDİ

Şafak Yolculuğu Operasyonu'nun son şeklinin verildiği Paris zirvesine çağrılmayan Türkiye'nin 29 Mart'ta Londra'da yapılacak Libya toplantısına davet edildiği bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, 29 Mart Salı günü yapılacak konferansta Libya’daki durumun tartışılacağını ve "Libya halkının daha iyi bir gelecek konusundaki isteklerine nasıl destek verileceğinin" konuşulacağını bildirdi.

Çok sayıda ülkenin bu konferansa çağrıldığını belirten Hague, "Libya’daki krizle ilgili uluslararası toplumun birlikte ve koordinasyon içinde hareket etmeyi sürdürmesinin önemli olduğunu" söyledi.

HÜKÜMET PARİS TOPLANTISINI ELEŞTİRMİŞTİ

Paris toplantısı Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından çok sert eleştirilmişti...

ANKARA NE CEVAP VERECEK?

Ankara ise NATO ve Arap Ligi'nden yetkililerin de toplantıda bulunması halinde zirveye katılacağını bildirdi.


12.44: LİBYA'DAKİ AMBARGONUN DENETİMİ: YOLA ÇIKAN "ÇANAKKALE" İSİMLİ DENİZALTI, ÇANAKKALE BOĞAZI'NDAN GEÇİŞ YAPTI

Libya'ya yönelik silah ambargosunu denetleyecek NATO deniz gücünde TSK unsurlarının da görev alması kapsamında yola çıkan "Çanakkale" isimli denizaltı, Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yaptı. Alınan bilgiye göre, Libya açıklarındaki deniz operasyonunda silah ambargosu denetleme görevini üstlenecek olan denizaltı, Çanakkale Boğazı'ndan geçerek, Ege Denizi'ne doğru ilerlemeye başladı. Libya açıklarındaki NATO deniz misyonuna Türkiye'nin de katılacağı açıklanmış; uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi TBMM Başkanlığına sunulmuştu.

12.35: KADDAFİ'NİN TANKLARI HALEN MİSRATA'NIN MERKEZİNDE

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı tankçı birliklerin, hala Misrata kent merkezinde oldukları bildirildi. Bir görgü tanığı Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, Batılı güçlerin düzenledikleri hava saldırısında Kaddafi'ye bağlı birliklerin Misrata dışındaki tanklarını vurduklarını, ancak kent merkezinde hala tankların bulunduğunu söyledi. Kaddafi'ye bağlı birliklerin bugün ayrıca Misrata limanının kontrolünü ele geçirdikleri, deniz yoluyla ülkeden ayrılmaya çalışan Sahra Altı Afrikasından ve Mısır'dan gelen göçmen işçilerin burada sıkıştıkları belirtildi.

11.36: JUPPE: "KOALİSYON GÜÇLERİNİN KADDAFİ BİRLİKLERİNİ YOK ETMESİ AYLARCA SÜRMEZ"

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, koalisyon güçlerinin Muammer Kaddafi birliklerini yok etmesinin aylar değil, günler veya haftalar süreceğini söyledi. Juppe, basına yaptığı açıklamada, "Libya'ya yönelik operasyonun, Suriye ve Suudi Arabistan da aralarında olmak üzere başka yerlerde diktatörlükle yönetilen ülkeler için uyarı anlamına gelmesini umut ettiğini" ifade etti. Arap ülkelerinde, değişim rüzgarlarının geri döndürülemeyeceğini belirten Juppe, Arap halklarının bölgedeki beklentilerinin karşılanması gerektiğini ifade etti.

10.32: TUNUS, LİBYA LİDERİ KADDAFİ VE 5 AİLE ÜYESİNİN MAL VARLIĞINI DONDURDU

Tunus'un, Libya lideri Muammer Kaddafi ve 5 aile üyesinin mal varlığını dondurduğu bildirildi. Tunus hükümetinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "Tunus, BM kararının ardından Kaddafi ve 5 aile üyesinin mal varlığını dondurdu" diye konuştu. Yetkili, Kaddafi ve aile üyelerinin Tunus'taki mal varlıklarının ederi hakkında bilgi vermedi.

10.28: BAŞBAKANLIK TEZKERESİ TBMM BAŞKANLIĞINA SUNULDU

Uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresi TBMM Başkanlığına sunuldu. Tezkerede, Libya'daki olayların 15 Şubat 2010 tarihinde başladığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "Olaylar neticesinde ortaya çıkan şiddet ortamının sona erdirilebilmesini teminen BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan 26 Şubat 2011 tarihli ve 1970 sayılı karar ile 17 Mart 2011 tarihli 1973 sayılı kararda kayıtlı hüküm ve çağrıları dikkate alarak ve meskur kararlar çerçevesinde Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere; lüzum, sınır, kapsam, şekil, yöntem ve zamanı hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılması için Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin istenilmesi Bakanlar Kurulunca kararlaştırılmıştır." Başbakanlık tezkeresinin TBMM Genel Kurulunun bugünkü birleşiminde görüşülmesi bekleniyor.

10.17: FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI JUPPE'DEN, KADDAFİ'YE "DELİ DİKTATÖR"

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Libya lideri Albay Muammer Kaddafi için "deli diktatör" dedi. RTL radyosuna açıklamalarda bulunan Juppe, Kaddafi'yi etrafındaki kişilerin artık sorgulamaya başladıklarını düşündüğünü belirterek, şunları söyledi: "Trablus'ta bazıları bir diktatörle devam edilip edilmeyeceğini sorgulamaya başladı. Ölçüsüz deyim kullanmak istemiyorum, ama deli bir diktatörle..." Arap dünyasında olan bitenlerden sonra böyle bir kişi tarafından yönetilen rejimin sürüp gideceğini sanmadığını kaydeden Juppe, "Ama buna Libyalıların karar vermesini istiyoruz" diye konuştu. Bundan sonraki aşamanın barış inisiyatifi olduğunu söyleyen Juppe, taraflar arasında ulusal bir diyalog başlatma şartlarını oluşturmak gerektiğini sözlerine ekledi.

10.00: ÜLKELERİNDEKİ AYAKLANMA NEDENİYLE MISIR'A GELEN LİBYALILARIN BİR BÖLÜMÜ DÖNÜYOR

Libya'da yönetime karşı ayaklanmanın ardından yaşanan çatışmalardan kaçarak Mısır'a gelen Libyalılardan bazıları, koalisyon güçlerinin operasyon başlatmasıyla ülkelerine dönüyor. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 17 Şubatta Muammer Kaddafi yönetimine karşı Trablus ve Bingazi kentleri başta olmak üzere birçok kentte gösterilerin yarattığı gerginlik nedeniyle Mısır'ın Matruh, İskenderiye ve Kahire kentlerine yerleşen Libyalı aileler, uluslararası koalisyon güçlerinin müdahalesinin ardından ülkelerine dönmeye başladı. Mısır'a giriş yapmak için birkaç gün öncesine kadar Sallum Sınır Kapısında sıra bekleyen Libyalılar, şimdi ise sabah saatlerinden itibaren ülkelerine dönmek için uzun kuyruklar oluşturuyor. Araçlarıyla erken saatlerden itibaren sınır kapısına gelerek pasaport işlemlerini yaptıran Libya vatandaşları, ülkelerine dönmenin heyecan ve mutluluğunu yaşıyor.

Ülkenin doğusundaki Bingazi kentinden bir ay önce eşi ve 3 çocuğuyla Mısır'a geldiğini anlatan Ebul Halid Muhammedi, bir ay süresince İskenderiye kentindeki bir otelde yaşadıklarını ve Bingazi'deki akrabalarıyla yaptığı görüşmelerden sonra ülkeye dönme kararı aldığını söyledi. Muhammedi, Kaddafi'ye bağlı askerlerin kentten çekilmesiyle Bingazi'nin yeniden huzurlu bir kent olmaya başladığını belirterek, "Bir ay önce ülke çok karışıktı. Ben de eşim ve çocuklarımın hayatından endişe ederek ülkeyi terk ettim. Şimdi kentteki olaylar duruldu. Artık ülkemize dönüyoruz" dedi. Akrabalarından birçoğunun son bir aylık süre zarfında Bingazi'de kalarak korku içinde yaşadıklarını kaydeden Muhammedi, her gün Bingazi'deki yakınlarıyla iletişime geçtiğini, hem onların durumu, hem de kentteki genel durumla ilgili bilgi aldığını söyledi. Mısırlı gümrük yetkilileri ise bir aydan fazla süredir sınır kapısında büyük yoğunluk yaşandığını bildirerek, olaylardan sonra ülkeyi terk eden ailelerin yavaş yavaş Libya'ya dönmeye başladığını ifade etti. Yetkililer, son iki gün içinde sınırdan 600 araç ile 2 bin dolayında kişinin Libya'ya geçiş yaptığını açıkladı. Sallum Sınır Kapısından görüntü alan gazetecilerden izin belgesi isteyen askeri yetkililer, izin belgesi olmayan gazetecilerin sınırda bekleyen yabancılardan ve hareketlilikten görüntü almasına yasak getirdi. Yasağın 23 Şubat tarihinden itibaren geçerli olduğunu bildiren yetkililer, gazetecilerin yalnızca Libya'ya geçişine izin verebildiklerini, sınırdaki gelişmelerle ilgili konuların izne tabi tutulduğunu ifade etti. Öte yandan, 19 Marttan bu yana, ülkede yer yer devam eden çatışmalarda yaralanan 30 kişinin Sallum Hastanesine getirildiği, yaralıların burada yapılan müdahaleden sonra Matruh ve İskenderiye hastanelerine sevk edildiği öğrenildi.

09.15: FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI JUPPE: ''LİBYA'YI HAVADAN VURMAYA DEVAM EDECEĞİZ''

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, uluslararası koalisyonun Libya'daki askeri hedefleri havadan vurmaya devam edeceğini bildirdi.

Juppe, RTL radyosuna yaptığı açıklamada, ''Askeri unsurları hedef alıyoruz, başka bir yeri değil. Bu gerektiği kadar devam edecek'' dedi.

Cumartesi gününden beri devam eden operasyonların başarılı olduğunu söyleyen Juppe, hedefin sivil halkı korumak olduğunu tekrarladı.

Koalisyonun sivillerin ölümüne yol açan ateşiyle ilgili bir soru üzerine de Juppe, askerlerin ''bunun tersini söylediği'' yanıtını verdi.

Fransız Bakan, ülkesinin Libya üzerinde uçuşa kapalı alanın sorumluluğunu NATO'ya devretmekten yana olduğunu da hatırlattı.

08.37: KÖMÜRLEŞMİŞ CESETLER GAZETECİLERE GÖSTERİLDİ

Libyalı yetkililer, asker ve sivillere ait kömürleşmiş cesetleri gazetecilere gösterdi.

Libyalı yetkililerin bu sabah erkenden başkent Trablus'taki bir hastaneye götürdüğü gazeteciler burada, Batılı güçlerin savaş uçakları ve füzelerinin saldırısında hayatını kaybeden 18 asker ve sivilin yanmış cesetini gördü.

Bu arada koalisyon güçlerinin beş gündür Muammer Kaddafi kuvvetlerine yönelik hava saldırılarında, Kaddafi'ye bağlı güçlerin muhaliflerin elindeki kentleri hedef alan tank ve topçu saldırılarını durdurmakta şimdiye kadar başarısız olduğu belirtiliyor.

07.35: OBAMA'NIN DANIŞMANI: "KADDAFİ'NİN BAZI YAKINLARI ABD YÖNETİMİYLE TEMASA GEÇTİ"

ABD Başkanı Barack Obama'nın  danışmanlarından Denis McDonough, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin bazı yakınlarının, Libya krizine bir çözüm bulmak amacıyla, ABD yönetimiyle temasa geçtiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerikan televizyon kanalı ABC'ye yaptığı açıklamada, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin yakınlarının krizden çıkış yolu aradıklarını ve bu amaçla da dünyanın dört bir tarafında temasa geçtiklerini bildirmişti.

TRABLUS'UN DOĞUSUNDA ÖNEMLİ SAYIDA SİVİL ÖLDÜ

Libya resmi haber ajansı Jana, verdiği haberde, uluslararası koalisyonun dün akşam Libya'nın başkenti Trablus'un doğu banliyösüne düzenlediği hava saldırılarında "önemli sayıda sivilin yaşamını yitirdiğini" duyurdu.

Jana, bombardımanın ölü ve yaralıları enkaz altından çıkarmaya çalışan kurtarma ekiplerini de vurduğunu da belirtti.

ELEŞTİRİLEN OBAMA YÖNETİMİ OPERASYONU SAVUNUYOR

Libya'ya düzenlenen operasyondan dolayı eleştiri alan Barack Obama yönetimi, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye karşı girişilen uluslararası operasyonu savundu ve bu operasyonun, "Kaddafi'nin daha fazla sivili öldürmesini engellediğini" öne sürdü.

Senatonun iki numaralı ismi Demokrat Dick Durbin, ABD'nin Libya'ya müdahalesinin gelecekte Washington'un yeni Arap liderlerle kuracağı ilişkiler açısından önemli olduğunu söyledi.

RUMSFELD: "OPERASYONUN AMACI BULANIK"

Operasyonu eleştirenlerden eski ABD Savunma Bakanlarından Donald Rumsfeld ise CNBC kanalına yaptığı açıklamada, operasyonun amacının bulanık gözüktüğünü ifade etti. Rumsfeld, "İlk önce görevin amacını belirleyip, koalisyonu sonra belirler, kurarsınız, bu operasyonun amacı nedir? Libya'daki rejimi değiştirmek mi değiştirmemek mi?" şeklinde konuştu.

FRANSA VE İSPANYA'YA KARŞI TERÖR TEHLİKESİ YOK

Fransız ve İspanyol İçişleri Bakanları, şimdilik iki ülkenin güvenlik birimlerinin, Libya operasyonundan dolayı, Libyalı terör gruplarının Fransa ve İspanya'ya karşı planladığı herhangi bir terör saldırısını haber veren bir ipucu veya bilgiye rastlamadıklarını belirtti.

Muammer Kaddafi, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bütün Akdeniz havzasını "savaş alanına" çevireceği yönünde tehditte bulunmuştu.

PARİS, LİBYA'YA KARŞI OPERASYONUN NATO TARAFINDAN KOMUTA EDİLMESİNDEN YANA

Fransa Cumhurbaşkanlığı, Libya'ya karşı yürütülen askeri operasyona NATO'nun komuta etmesinden yana olduğunu bildirdi.

Elysee Sarayı yayımladığı yazılı açıklamada, gitgide daha fazla NATO üyesi ülkenin uçakları operasyona katıldığını ve operasyonda eşgüdümü sağlamak için NATO karargahlarının kullanılabileceğini belirtti.

Açıklamada, Libyalıların ne yapmaları gerektiğini Avrupalı yetkililerden öğrenmeye ihtiyaçları bulunmadığı, kendi ülkelerinin geleceğini kendileri belirlemeleri gerektiği belirtilirken, ülkenin demokratik düzene geçmesini sağlamak amacıyla, bütün Libyalıların muhalefete katılmasının öneminin de altı çizildi.

07.07: LİBYA'DA PATLAMA SESİ DUYULDU

Libya'ya uluslararası müdahalenin altıncı gününde, başkent Trablus'tan patlama sesleri geldiği bildirildi.

AFP muhabiri, sabah saatlerinde, hava savunma sisteminin ateşiyle birçok patlama sesleri duyduğunu aktardı.

AJANSLAR



Bu haber 906 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,334 µs