En Sıcak Konular

Koalisyon güçleri Kaddafi'yi durdurmadı

24 Mart 2011 13:27 tsi
Koalisyon güçleri Kaddafi'yi durdurmadı Koalisyon güçlerinin Kaddafi rejimine karşı başlattığı askeri operasyon 6’ncı gününe girerken, Perşembe sabahı erken saatlerde Libya’nın başkenti Trablus’ta uçaksavar ateşi ve patlamalar yaşandı. Hükümetin Misrata Limanı'nı isyancıların

Koalisyon güçlerinin hava operasyonları, Libya lideri Muammer Kaddafi’ye ait güçlerin saldırılarını yavaşlatsa da durduramadı. Hükümet güçlerinin, günlerdir kuşatma altında tuttuğu Misrata limanını ele geçirdiği haberi geldi.
 
Başkent Trablus’ta TSİ 06.30 sularında uçaksavar ateşi başlarken, aynı anda kentte çok sayıda patlama yaşandı. Fransa, Perşembe günü hava operasyonlarının sürdüğünü belirtirken, İngiltere, Libya hava savunma sistemlerinin Tomahawk füzeleriyle vurulduğunu açıkladı.
 
Koalisyon güçlerinin, Trablus’un 210 km doğusundaki Misrata’yı kuşatan Kaddafi güçlerine yönelik harekâtı, Kaddafi rejimine ait tankların Çarşamba günü şehir merkezinden geri çekilmesini sağladı. Ancak gecenin bastırmasıyla, tanklar Misrata’ya tekrar ateş açtı.
 
İlerleyen saatlerde, tanklar tekrar şehir merkezine girerken, stratejik açıdan büyük önem taşıyan Misrata limanı da Kaddafi'ye bağlı güçlerin eline geçti.
 
Şehrin en büyük hastanesindeki bir doktor, hastaların yerlerde yattığını, tıbbi malzemelerin bitmek üzere olduğunu, jeneratörlerinin yakıtının azaldığını ve suların akmadığını belirtti.
 
FRANSA: HAREKAT DEVAM EDECEK
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, bugün yaptığı açıklamada Libya’da sürdürülen askeri operasyonun “başarılı olduğunu” ve “devam edeceğini” belirtti.
 
RTL Radyosu’na, “hava harekatına devam edeceklerini” söyleyen Juppe, operasyonlarda sadece askeri hedefleri vurduklarını belirtti.
 
Juppe, operasyonların sivil halkın Kaddafi rejiminden korunmasını amaçladığını tekrarladı ve koalisyon güçlerinin düzenlediği operasyonlarda sivil kayıpların yaşandığı iddiasını reddetti.
 
İNGİLTERE TOMAHAWK’LA VURDU
İngiltere Savunma Bakanlığı, koalisyon güçleriyle koordineli olarak gerçekleştirilen operasyonda, Libya’nın hava savunma sisteminin Perşembe günü denizaltılarından atılan Tomahawk füzeleriyle vurulduğunu açıkladı.
 
Bakanlık sözcüsü Tuğgeneral John Lorimer, “BM Güvenlik Konseyi’nin 1973 sayılı kararının desteklenmesi amacıyla düzenlenene operasyonda, Trafalgar sınıfı denizaltıdan Tomahawk füzelerinin ateşlendiğini” belirtti.
 
İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden Mareşal Greg Bagwell, Çarşamba günü Libya hava kuvvetlerinin koalisyon güçlerine tehdit oluşturmayacak seviyeye indirildiğini açıklamıştı.
 
ÇİN ATEŞKES ÇAĞRISINI YİNELEDİ
Perşembe günü koalisyon güçlerinin operasyonları devam ederken, ilk günden itibaren operasyonları kınayan Çin, yeni bir açıklama yaptı. Çin hükümeti, Libya’da acilen ateşkes ilan edilmesini talep ederken, yaşanan çatışmaların bölgede istikrarı olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.
 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jiang Yu, “Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karardaki amacın sivilleri korumak olduğuna ve daha büyük bir insani krize neden olmak istenmediğine inanıyoruz” dedi.
 
Jiang, gelecek Salı günü İngiltere’nin ev sahipliği yapacağı uluslararası konferans hakkında, “Anladığım kadarıyla konsey Libya’daki durum hakkında gayri resmi danışmanlığa devam edecek” dedi.
 
TUNUS’TAN KADDAFİ’YE SOĞUK DUŞ

Libya’nın komşusu Tunus, Kaddafi ailesine ait varlıkları dondurduğunu açıkladı. Hükümetten yapılan açıklamada, “Tunus, BM’den alınan karar doğrultusunda Kaddafi ve ailesinden beş kişinin mal varlıklarını dondurmuştur” denildi.
 
Bu arada, AFP haber ajansı, iki Getty Images foto muhabirinin Libya hükümeti tarafından serbest bırakıldığını duyurdu.

Hürriyet



Bu haber 1,178 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,631 µs