iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

TÜSİAD keşke gazeteye de ilan verseydi

24 Mart 2011 10:47 tsi
TÜSİAD keşke gazeteye de ilan verseydi Bu sefer zamanlama doğru. Ama 'zamanlama' yanlış! iyibilgi özel

TÜSİAD’ın anayasa önerisi üzerine çok tartışılacağı açık. Zaten siyasi partiler ilk salvoyu gönderdi bile. Ancak bu anayasanın teknik yönlerinden başka sorulması gereken hayli soru var.

İlki şu; başta TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner olmak üzere açıklamalardan anlaşılan sanki bir anayasa hazırlanması için akademisyenlere sipariş verilmiş, sonra bir daha yanlarına uğranmamış “gibi” durması.

Ve oradan çıkan anayasa da TÜSİAD tarafından kamuoyuna sunulmuş havası var. Bu iyi bir algı yaratmıyor.

İkinci nokta zamanlama. Seçimler öncesi böyle bir sunuşun/teklifin gündeme gelmesinde, hele seçim ertesinde gündeme geleceği anlaşılan anayasa değişikliklerine yönelik olarak bir sakınca yok. Yani iyi zamanlama!

Fakat, Türkiye’nin yıllardır üzerinde tartıştığı, uzlaşamadığı, çekişmelere sahne olan ne kadar konu varsa bunların hepsini birden kucaklaması ve hepsini birden aşarak, başta Anayasa’nın ilk üç maddesi olmak üzere tartışmaya açması nasıl okunmalı?

Elbette anayasalar bunun içindir; ülkenin temel sorunlarını uzlaştırmak için ama.. Hepsini birden ve aniden ve dahasını sunmak, anayasa değişikliği ve özgürlükler konusunda zaten girişim yapmak isteyen siyasi partilerin görüntüsünde nasıl bir bozulmaya yol açabilir?

Kaldı ki; seçim barajının düşürülmesi bir yana tamamen kaldırılması, değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerin içeriğinde bulunan her bir konu, MGK, Savunma Bakanlığı, milliyetçiliğin arındırılması, sosyal devlet, laiklik, yerel bölge yönetimleri oluşturulabilir, vb gibi tüm konuların değiştirilmeye açık hale gelmesi gibi bir görüntünün kamuoyunun çeşitli kesimleri tarafından eleştirilebileceği ortada ve şimdiden eleştiriliyor değil mi?

Eğer bundan sonra özgürlükleri yükseltmek isteyen hangi siyasi parti olursa olsun bu teraziye vurulursa, siyasi partiler doğaları gereği buna uyum sağlamakta zorlanırlar. Kaldı ki, önerilerin hepsinin de doğru olduğu hayli su götürür bir konuyken!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,007 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,506 µs