En Sıcak Konular

Türkiye yeni anayasaya hazırlanıyor

24 Mart 2011 09:18 tsi
Türkiye yeni anayasaya hazırlanıyor

Referandumda yüzde 58 oyla anayasa değişikliği paketini kabul eden Türkiye, şimdi yeni anayasaya hazırlanıyor.

Bunun için sivil toplum örgütleri kolları sıvadı. İlk önemli adım Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nden geldi. TÜSİAD, yeni anayasa çalışmasının sonucunu önceki gün kamuoyuna açıklarken, oluşturulan diğer platformlar da şehir şehir dolaşarak vatandaşların görüşlerini alıyor. Yeni anayasanın mümkün olduğunca uzlaşma ve ortak talepler etrafında şekillenmesi hedefleniyor. Düzenli toplantıların sonuçları rapor halinde partilere sunulacak. Sol, liberal, muhafazakâr ve toplumun diğer kesimlerinin bir araya geldiği oluşumlardan bazıları şöyle: Yeni Anayasa Platformu, Özgürlükçü Anayasa Platformu, Demokratik Anayasa Hareketi Girişimi, Muhafazakâr Demokratlar Platformu, Türkiye Küçük Millet Meclisleri ve Genç Anayasa Hareketi.

12 Eylül 1980 darbesinden sonra yapılan 82 Anayasası o günden sonra hep tartışıldı, değiştirilmesi için öneriler sunuldu. Sivil toplum kuruluşları bu kapsamda anayasa taslakları ortaya koydu. Geçtiğimiz yıl 12 Eylül'de yapılan referandum ise topyekün değişikliğin öncüsü gibiydi. Referandumda 'evet' oyu vererek anayasa paketinin geçmesini sağlayanların talebi, yeni anayasanın yapılmasıydı. 12 Haziran seçimlerinin temel dinamiği de bu konu olacak. Partiler anayasa konusundaki görüşlerini kamuoyuna deklare edip oy isteyecek. Sivil toplum örgütleri de bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), bu konudaki çalışmasının sonucunu önceki gün kamuoyuna açıkladı. Diğer sivil toplum kuruluşları da düzenli toplantılar yaparak vatandaşların görüşlerini alıyor. Daha sonra rapor haline getirilecek talepler partilere sunulacak. Yeni anayasa çalışması yapan STK'lar ve görüşleri özetle şöyle:

Yeni Anayasa Platformu, 'ortak metin' peşinde: Demokrat isimlerin oluşturduğu platform, toplantılarında yeni anayasayı tartışıyor. Çalışmalardan sonra ortaya çıkan sonuçlar Anayasa Çalışma Grubu'na aktarılacak. Bir rapor hazırlayarak TBMM Başkanlığı, hükümet ve partilere sunulacak. Özgürlüklerin esas alındığı anayasanın toplumun ortak metni olması isteniyor.

Özgürlükçü Anayasa Platformu'nun metni hazır: Aydın ve demokrat isimlerin oluşturduğu platform, yeni anayasa için bir metin hazırladı. İmzaya açılan taslakta, özgürlükçü, katılımcı ve demokratik bir anayasa için seçim barajının kaldırılması gerektiği vurgulanıyor. Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Sendikalar Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Dernekler Kanunu ve Basın Kanunu'na kadar birçok alanda değişiklik isteniyor.

Demokratik Anayasa Hareketi Girişimi, anayasa kurultayı düzenleyecek: Sol çevrelerden isimlerin katılımıyla bir araya gelen girişim birçok ilde toplantı yaptı. 23-24 Nisan'da ise Ankara'da tüm oluşumların bir araya geleceği, 'Demokratik Anayasa Kurultayı' planlanıyor.

Muhafazakâr Demokratlar Platformu, lider ülke anayasası istiyor: Sivil toplum kuruluşlarından oluşan platform, Ankara, İstanbul ve Çorum'da toplantılar yaptı. 1 Nisan'da da Adana'da olacak. Her biri 21 ili kapsayan dört aşama şeklindeki toplantılardan sonra Anayasa Kurultayı yapılacak. Platform, Türkiye'nin bölgedeki liderlik rolüne uygun bir anayasa istiyor.

Türkiye Küçük Millet Meclisleri (TkMM), 30 ilde 2 yıldır çalışıyor: TkMM, iki yıldır aylık toplantılarda yeni anayasayı tartışıyor. Bu süreçte 30 ilde toplantılar yapılıyor ve halktan gelen öneriler kaydediliyor. Yeni Anayasa Platformu çalışmalarına da destek veren TkMM, toplumun taleplerini içeren bir anayasa hazırlanmasını talep ediyor.

Üniversite öğrencileri Genç Anayasa Hareketi'nde buluştu: Genç Anayasa Hareketi, İstan-bul'daki 15 üniversitede okuyan öğrencilerden oluşuyor. Hareket, çalışmalarına bir süre önce başladı. Şu anda üniversitelerde ekipler oluşturuluyor. İstanbul dışındaki üniversitelerde de çalışmalar yapılacak. Ortaya çıkan talepler Yeni Anayasa ve Sivil Dayanışma Platformu ile birlikte Meclis'e sunulacak. Yeni anayasada gençlerin katkısının olması ve beklentilerin karşılık bulması hedefleniyor.

zaman

 

 



Bu haber 824 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,700 µs