En Sıcak Konular

Şimşek: Vergi oranları makul

23 Mart 2011 19:37 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye'de vergi oranları dünyanın diğer ülkeleri ile karşılaştırıldığında birkaç ürün dışında makul seviyelerde." dedi.

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören kanunun af olmaması adına elinden geleni ardına koymadığını da belirten Şimşek, çiftçilerin elektrik borçları dışında 75 milyonun reel gelirinden feragat edilmediğini vurguladı.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi mart ayı toplantısına konuk oldu. Eleştirilenin aksine, birkaç ürün dışında vergilerin makul seviyede olduğunu savunan Mehmet Şimşek, "İstihdam vergileri fazla onu aşağı çekmeliyiz. Bakın Türkiye'de tüm vergileri toplayıp milli gelire böldüğünüzde vergi yükü olarak OECD ülkelerinin son sıralarında olduğumuzu anlarız." dedi.

İktidar olarak Kurumlar Vergisi'ni, Gelir Vergisi'ni ve Katma Değer Vergisi oranlarını indirdiklerini belirten Şimşek, "Avrupa Birliği'nde yüzde 18 oran ile son sıralarda yer alan üç ülkeden biriyiz. Kanımca bu fazla vergi algısı petrol, otomotiv, iletişim ve tütün gibi ürünlerden kaynaklanıyor. Sorun bu saydığım ürünlerde ÖTV oranlarının yüksek olmasındadır. Nihai olarak Türkiye'de vergi birkaç ürün dışında dünya ile karşılaştırıldığında fazla değil, makul. Bizim önceliğimiz istihdam üzerinde vergileri indirmek olacak."

"BORÇ YAPILANDIRMASINDA REEL GELİRDEN FERAGAT ETMEDİK"

Maliye Bakanı Şimşek, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören kanunla ilgili olarak da şunları aktardı:

"Burada bize vergi verenlerin ödüllendirilmediğinden dert yanılıyor. Biz, bu faaliyetlerimiz gözden geçirmek amacıyla konuyu öteledik. Torba Kanun türünden uygulamalar evet uyumu bozuyor, kamu vicdanında soru işaretleri uyandırıyor. Ben aflara da karşıyım. Bu yapılandırmanın da af olmaması için elimden geleni ardıma koymadım. Bakın, çiftçilerin elektrik borcu dışında 75 milyonun reel gelirinden feragat etmedik."

Elektrikten TRT payının şu an için kaldırılmasının söz konusu olmadığını aktaran Şimşek, enerjide dışa bağımlılıktan dert yandı. Şimşek, "Alternatif kaynaklar üretme gayretindeyiz. Nükleer önemli bir alan, birtakım soru işaretleri var ama önemli bir kaynak. Şu TRT payını halletmeliyiz. Ayrıca Batı'da birçok ülkede sanayiye çapraz sübvansiyon var. Enerji kaynakları sanayici kullanıcısına daha ucuz. Bu konuda bizim de yapabileceklerimiz var, bunu da hayata geçirmeliyiz." dedi.

Türkiye ekonomisinden de övgüyle bahseden Şimşek, "Dışarıdan gelecek şoklara karşı dayanıklılık önemlidir. Kalıcı tahribatın olmamasıdır. Ülkemiz son bunalımdan kalıcı bir tahribat almadan çıktı. Finans sektörümüz yara almadı. Bu ileriye dair önemli bir husus." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin en büyük zenginliğinin girişimcilik ruhu olduğunu vurgulayan Maliye Bakanı, "Makro ekonomide önemli yol alındı. Tabii daha kat edeceğimiz yol var. Fakat gelinen aşamada atacağımız mikro adımlar mühimdir." yorumunu yaptı.

"UMARIM PETROL FİYATINDAKİ ARTIŞ GEÇİCİ OLUR"

Maliye Bakanı Şimşek, dünya ekonomisini değerlendirirken, ülkelerin toparlanmalarına rağmen halen belli sorunların varlığını koruduğunu dile getirdi. ABD ve Avrupa'nın karşı karşıya olduğu risklere işaret ederek, şunları söyledi:

"Umarım petrol fiyatlarında artış geçici olur. Kalıcı olması halinde ekonomide bir yavaşlama görülebilir. Bunun yanında Kuzey Afrika'da siyasi riskler devam ediyor. Tabii, Türkiye olarak daha demokratik, daha istikrarlı bir bölgede var olmayı dileriz. Gelişmeleri takdir ediyoruz. Çünkü çevre ülkeler ne kadar demokratik, ne kadar müreffeh olursa bundan uzun vadede yararlar elde edeceğiz. Bunun yanında dünya ekonomisinin yapısal sorunları da söz konusu. Makro ekonomik dengesizlikler devam ediyor. ABD'de dış ticaret açığı devam ediyor, Avrupa ülkelerinde finansal sorunlar devam ediyor. Gelişmiş ülkeler bu son ekonomik bunalımla önemli bir borç altına girdi. Bunun uzun vadede yansımaları büyüme anlamında gelişmiş ülkelerde zafiyete yol açabilir."

cihan



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,066 µs