En Sıcak Konular

Petrol Ofisi'nden borsaya veda

23 Mart 2011 16:08 tsi
Geçtiğimiz yılın sonunda Doğan Holding'e ait payları satın alarak Petrol Ofisi'ndeki payını yüzde 97'ye yükselten Avusturyalı enerji devi OMV, zorunlu çağrının son günü borsadan çıkma kararı aldı.

Kararın ardından Petrol Ofisi hisseleri adeta çakıldı. Hisseler iki seansta da taban fiyata gerileyerek yüzde 18,71 oranında değer kaybetti ve 9,30 liradan 7,56'ya düştü. Piyasa değeri de 2,8 milyar dolara indi.

İMKB tarihinde ilk kez bir şirket kendi isteği ile borsadan ayrılma kararı verdi. Daha önce Denizbank'ı satın alan Hollandalı finans devi Dexia da "borsadan çıkabiliriz" imasında bulunmuştu. Ancak 1 Ekim 2010'dan itibaren yürürlüğe giren yeni SPK kurallarında sığ hisselere yönelik olarak uygulamaya başlatılan kurallara göre borsa kotundan çıkmak kolaylaştı. Ortaklık sermayesinde yüzde 95'den fazla bir paya ulaşılması durumunda çağrı süresi bitimini takip eden 15 günlük süre içinde yapılacak kottan çıkma başvurusunda söz konusu çağrı fiyatından diğer ortaklara çağrı yaparak kottan çıkma başvurusu yapabilir. Bu durumda OMW bu hakkını kullanarak SPK tarafından 30 Temmuz 2010'da yayınlanan ilke ve esaslar çerçevesinde borsadan çıkma kararı alıyor. Gerekçesi; önceki gün kapanış itibariyle piyasa değeri 3,4 milyar dolar olan Petrol Ofisi'nin halka açık paylarının (%3) düzgün ve likit bir piyasa için yetersiz olması olarak gösterildi.

SPK'nın durumu onaylaması durumunda elinde hisse kalan yatırımcılar 3 yıl boyunca 7,01 TL çağrı fiyatından OMW'ye bu hisseleri geri verebilecekler. Aksi takdirde 3 yıl sonunda OMW Takasbank'ta çağrı için bloke ettiği parayı geri alacak. Dolayısıyla SPK ve İMKB kontrolünden çıkacak şirketin payına sahip olan yatırımcıların hisseleri borsada işlem görme vasfını da yitirdiğinden bu üç yıllık süre zarfında mevcut çağrı fiyatını değerlendirmek durumunda kalacaklar. Bir başka deyişle yatırımcı ben satmam dese de şirket borsa kotundan çıkacak.

SPK'nın yeni uygulamaları sığ hisseleri de anormal fiyat hareketlerinin önüne birkaç şirket hariç geçildiğini gösteriyor. Yatırımcıların bundan sonra halka açıklık oranlarına dikkat etmelerinde fayda var. Sırada borsadan çıkma isteğinde bulunan başka şirketler de bulunuyor.



Bu haber 783 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,605 µs